Bebekler için en can sıkıcı sorunlardan biri olan kabızlık için annelerin aklına gelen en etkili çözümlerden biri fitil tedavisidir. Bebeklerde fitilin yan etkileri nelerdir, acıtır mı? Bebeklere uyurken fitil verilir mi? Bebeklerde fitil kullanımı hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladık.

Ağız yolu ile şurup içmeyi reddeden bebekler için kabızlığı ortadan kaldırmak ve dışkıyı yumuşatmak amacıyla fitil kullanılmaktadır. Ayrıca küçük bebeklerde yüksek ateş, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir. Fitil bebekler üzerindeki asıl amacı rahatlamak üzerinedir. Fitil biçimindeki ilaçlar kısa süre içerisinde kana karışarak etki gösterme özelliğine sahiptirler. Ancak oldukça hassas olduğu bilinen anüs bölgesinin zorlanmaması bu noktada oldukça önemlidir. Bebeğe fitil tedavisi uygulanmadan önce bölgeye krem veya zeytinyağı sürülmelidir. Bölge bu şekilde yumuşatıldıktan sonra bacaklar dikkatli bir biçimde kaldırılıp fitil yavaş bir biçimde ileri itilmelidir. Fitilin bölgeden geri çıkmaması için bebeğin poposunun iki yanına nazikçe bastırılmalıdır. Doktor onayı ile fitil tedavisi 4-6 saatte bir uygulanabilmektedir.

Bebeklerde Fitilin Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde fitil kullanımı ilk tercih edilen yöntemlerden biri olmamalıdır. Özellikle prematüre bebeklerde fitil kullanımı anüsün sert bir biçimde uyarılması, kalp yavaşlaması, solunum durması veyahut uyku apnesi gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple prematüre bebeklerde fitil kullanımı olacaksa son derece dikkatli olunması gerektiği tavsiye ediliyor. Ayrıca bebeklerde görülen yüksek ateş gibi durumlarda bazı anneler heyecanına yenik düşerek fitili sert bir şekilde anüse yerleştirebiliyor. Bu durum da bebeklerde anüsün çatlamasına ya da çizilmesine neden olabiliyor. Çatlak ve çizikler bebeğin şiddetli ağrılar duymasına yol açıyor, sonunda bebek dışkısını yapamaz hale gelebiliyor. Fitil kullanımının gözlenen bazı yan etkileri ise; ishal, halsizlik, mide bulantısı ve nefes darlığı şeklinde olduğu söyleniyor. Bunlar dışında aktif fitil tedavisi içerisinde olan bir bebeğe fitilin farklı bir yan etkisi gözlenmemiş olup, uzmanlar diğer nedenlerden ötürü zorunlu haller dışında fitil kullanımını tavsiye etmiyorlar.

Bebeklerde Fitil Acıtır Mı?

Bebeğine ilk defa fitil tedavisi uygulayacak bir annenin en çok sorduğu ve endişelendiği konulardan biri fitil kullanımının bebeğinin canını acıtıp acıtmayacağı yönünde. Bebeklerde fitil kullanımı son derece hassas ve dikkat gerektiren bir uygulama sürecidir. Bebeklerde fitil kullanımı doktorlar tarafından son çare tedavi yöntemi olarak kabul edilir, yani mecbur kalmadığı sürece hiçbir doktor bebeğe fitil uygulanmasını tavsiye etmez. Yine de bebeğinizde fitil kullanımı doktorunuz tavsiyesi ile olacaksa, uygulama yaparken son derece dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü; bebeğinizin anüs bölgesi son derece narin ve hassas bir yapıya sahip. Bu bölgeye fitil uygulamadan önce krem ya da zeytinyağı uygulayarak bölgeyi yumuşatıp o şekilde fitil uygulaması yapmanız bebeğinizin hissedeceği acıyı hafifletecektir.

Bebeklere Uyurken Fitil Verilir Mi?

Bebeğine fitil tedavisi uygulayacak ebeveynlerin ortak sorusu bu uygulamayı ne zaman yapacakları üzerine kurulu. Bebeğinize fitil uygulamasını doktorunuza danışarak 4-6 saat aralığında yapabilirsiniz. Bebeğinize uykudayken fitil uygulayıp uygulamayacağınız konusunda ise doktorların net bir görüşü yok. Ancak uygulamayı bebek uyanmadan yapabiliyorsanız yapmanızda herhangi bir sakınca olduğu belirtilmiyor. Yine de bebeğiniz için fitil tedavisi öneren doktorunuza konuyu danışarak uygulama yapmanız bebeğiniz için daha doğru olacaktır.