Göbek fıtığı yetişkinlerde sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ancak bebeklerde de görülen göbek fıtığı minik bedenlerinde kolaylıkla fark edilmektedir. Pek çok ebeveyn bu durumda telaş yapmaktadır. Bebeklerde göbek fıtığı büyür mü, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Bebeklerde göbek fıtığı ile ilgili merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Fakat endişelenmenize gerek olmadığını bilmelisiniz. Çünkü göbek fıtığı bebeklerde sıklıkla rastlanan bir durumdur ve genellikle ağrı oluşturmaz. Bebeklerin gelişimine engel olmaz. Ağlama ya da ıkınma sırasında bebeğin göbeğinde şişlik oluşması göbek fıtığının belirtisidir. Doğum sırasında kordonu kesilen bebeklerin karın duvarını oluşturan kaslar tam olarak kapanmaz ve bu açıklıklarda bağırsaklar çıkıntı oluşturur. Bu durum da bebeklerde göbek fıtığına neden olur.
Yapılan araştırmalar yeni doğan bebeklerin yaklaşık %20'sinin göbek fıtığı sorunu yaşadığını ortaya koymuştur. Göbek fıtığı genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. 1-2 yaş civarına gelen bebekler bu sorundan kurtulabilirler. Ancak bazı bebeklerde göbek fıtığı geçmeyebilir. 4 yaşına gelen çocuklarda hala göbek fıtığı varsa tedavi uygulanması gerekebilir. Göbek fıtığı kendiliğinden iyileşmeyen bebeklerin fıtığını doktor karın içine iterek düzeltebilir. Bu uygulamayı sadece doktorlar yapabilir, doktor olmayan bir kişinin bu uygulamayı yapması kesinlikle önerilmez.
Bazı göbek fıtıkları da düğümlenerek bağırsaklarda tıkanmaya neden olmaktadır. Bu durumda cerrahi müdahaleler gerekebilir. Ameliyatlar basit ve kısa sürmektedir. Göbek deliğinin yanına kesi yapılarak ameliyat başlar. Dokular esas yerlerine yerleştirilerek karın duvarı güçlendirilir. Fıtık ameliyatı açık ya da kapalı şekilde gerçekleşebilmektedir. Ameliyat sonrasında yaklaşık bir hafta kadar bebeğinizin hareketlerini kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak bebeğinizin kısa zaman içinde iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde oluşan göbek fıtıklarının%90'nı kendiliğinden iyileşmektedir. Ayrıca göbek fıtığı bebekler için normal olarak karşılanmaktadır. Bebeğinizin beslenmesine ve beslenme şekline önem vererek göbek fıtığından kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Sıvı tüketimini bu dönem içinde arttırmak en kolay ve basit yöntemdir. Bağırsak hareketliliğini artıran sıvı tüketimi ile kabızlık oluşmak ve bağırsaklar gerilmez. Böylelikle fıtığın büyümesini engellemiş olursunuz. Ayrıca at kuyruğu ya da diğer adıyla kırk kilit otu da göbek fıtığına iyi gelmektedir. 1 yemek kaşığı taze kırk kilit otunu bir bardak suda kaynatın. Kaynayan karışımı dinlendirin ve süzün. Süzdüğünüz suyu bebeğinizin karın bölgesine masaj yaparak uygulayın. Bu uygulamayı günde 15 dakika yapın. Gün aşırı yapmanızda faydalı olacaktır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Büyür Mü?

Bebeklerde göbek fıtığı nadir de olsa istenmeyen durumlara neden olabilir ve bu durumların başında da fıtığın büyüme sorunu yer almaktadır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde bağırsakların gerilemesi nedeniyle fıtıkta büyümeye neden olur. Sıvı tüketimi ile bu durumun önüne geçilebilir. Ancak büyüme gözle görülebilir bir durumdaysa hemen doktora başvurmalısınız. Çünkü bazen fıtık düğümlenebilir ve bebeklerde bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumların erken teşhis edilmesi ve gerekli tedavilerin zamanında yapılması için doktor muayenesi şarttır.