Bebekler doğdukları zaman bazı hastalıklarla ve sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar. Bu durumda özellikle yeni doğan bebeklerin yaş gruplarında hastalıkların çok görülmesi ile birlikte ebeveynlerin bu sorunu algılayabilmesi uzun sürebilmektedir. Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi nedir, neden olur? Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı ne zaman geçer? Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı ile ilgili merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Hem bebeklerde hem de ebeveynlerde görülebilen bir hastalık olan gözyaşı tıkanıklığı küçük bir sorun olarak düşünülse de aslında ilerleyen zamanlarda büyük sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bebeklerde gözyaşı bezlerinin ürettiği sıvıyla bu sıvının gözyaşı kesesine geçerek gözyaşı kanalına ulaşması ile birlikte burun boşluğuna atmaktadır. Fakat bazı sorunlar oluşmasından dolayı gözyaşı kanalı kanalında tıkanıklıklar meydana gelmesi ile gözyaşı gözde birikmeye başlar. Bu durumda kanaldan geçemeyen gözyaşı sıvısının yanaklara doğru akması ile birlikte gözün mikrop kapması gibi durumlara sebep olabilmektedir. Genel olarak gözyaşı tıkanıklığı çok sık rastlanmayan bir hastalık olsa da doğru zamanda müdahale edilmediğinde pek çok enfeksiyon sorunlarına sebebiyet verebilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığının bebeklerde görülen belirtiler ise göz sulanması, kızarıklık, çapaklanma, burun kökünün yan tarafında hissedilen şişlik ve gözde oluşan iltihaplar doğrultusunda baş göstermektedir.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Nedir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi için öncelikle ilk bir yıl masaj uygulaması yapılarak bunun etkileri doğrultusunda diğer tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Bu masaj burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanarak günde 3-4 defa 10 sefer tekrarı ile birlikte masaj hareketlerini yapmak bu kanalların açılabilmesine yardımcı olacaktır. Özellikle masaj terapisi ile kendiliğinden kanalın açılma olasılığı %95 civarlarında olduğundan ilk tedavi yöntemi olarak masaj uygulaması önerilmektedir. Bunun yanısıra gözyaşı kanallarının tıkanıklığı doğrultusunda ortaya çıkan belirtiler de antibiyotikli göz damlaları önerilmektedir. Eğer bu şekilde de bir çözüme ulaşılmazsa ameliyat yöntemlerini başvurulmaktadır. Bunun içinse external dakriyosistorinostomi, endoskopik dakriyosistorinostomi, trans kanaliküler lazer dakriyosistorinostomi gibi ameliyatlar ile cerrahi yöntemlerle kanal tıkanıklığını giderilmesi sağlanır.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Ne Zaman Geçer?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı sorunları genel olarak bebeklerin doğumundan sonra ilk 1 yaş içerisinde kendiliğinden açılmaya giderek bu sorun ortadan kalkabilmektedir. Belli bir yaştan sonra oluşan tıkanıklıklar da kendiliğinden açılması gibi durumlar nadir yaşanan durumlardır. Bu durumlarda ise 12-18 ayda açılmamış gözyaşı kanalı için enfeksiyon riski taşıyan tıkanıklıklarda genel olarak cerrahi işlemlere başvurulmaktadır. Bunun yanı sıra cerrahi yöntemlere başvurmadan önce ilk bir yıl masaj uygulaması yapılarak bundan bir verim alınması beklenmektedir. Bu bir yıl içerisinde yapılan masajla birlikte kanaldaki tıkanıklık büyük bir ihtimalle geçecek ve cerrahi müdahaleleri gerek kalmayacaktır.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur?

Bebeklerde oluşan gözyaşı tıkanıklığının arkasında yatan pek çok sebep olabilmektedir. Gözyaşı tıkanıklığı gözyaşı sıvısını taşıyan kanalının tıkanması ile oluştuğundan ötürü gözde bu gözyaşının birikmesi ile birlikte özellikle enfeksiyonel hastalıklara sebebiyet vermektedir. Genel olarak enfeksiyonlar, travmalar, gözyaşı kesesi taşı, sistematik enflamatuar ve sinüzit gibi problemlerden kaynaklanabilmesi ile tümörler sebebiyle de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Gözyaşı tıkanıklığını oluşturan bir diğer sebep de doğuştan gelen genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bebek anne karnında gelişimini tamamlarken göz kanallarının kanallarının oluşmasını tamamlayamamasından dolayı gözyaşı kesesinin buruna açılan kısmı bu zarın delinmeden bebeğin dünyaya gelmesi sebebiyle burada oluşan tıkanıklığın gözyaşı kanalı tıkanıklığının sebep olmasından kaynaklanabilir.