Bebeklerde görülen ishal hastalığı bulaşıcı bir özellik gösterdiğinden dolayı ishal durumu düzeldikten 1-2 hafta sonra da bulaşıcılık etkisi ile tekrar ishal devamlılık gösterebilir. Bebeklerde ishal bulaşıcı mıdır? Bebeklerde ishal günde kaç kez olur, ishali önlemek için ne yapmalı? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

İshal sindirim kanalındaki sıvıların ve bu sıvılardaki elektrolit dengesinin bozulmasından kaynaklanan dışkı kıvamının daha sulu bir hale gelmesinde kaynaklanan bir durumdur. Eğer ishal durumu bebeklerde özellikle sıklıkla gerçekleşen bir durum haline geldiyse ciddi problemlere yol açabildiğinden dikkat edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Özellikle bebeklerin ilk aylarda sürekli olarak süt tüketmesi ishal oluşmasında etkili olmaktadır. İshal artık sıklaşan bir durum haline geldiğinde ciddi problemlere yol açabildiğinden pek çok kişinin bu sebepten dolayı hayatını kaybettiğini ve dünyada her yıl yaklaşık olarak 5 milyon kadar insanın ishal nedeniyle hayatını devam edemediğini görmekteyiz. Bu problem genelde yeterli beslenmeyen çocuklarda daha sık görülerek çok daha ağır bir ishal durumunun seyrettiğini söyleyebilirsin. Bunun için özellikle bebeklerde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uyum sağlamak ve bebekte ishal problemleriyle karşılaşmamak için oldukça önemlidir. Ayrıca ishal nedenleri beslenme bozukluklarının yanı sıra bağırsak enfeksiyonuları, besin zehirlenmeleri, alerjik nedenler ve antibiyotik kullanımı gibi etkenlerden de oluşabilmektedir. Sütle beslenen bebeklerde bebeğin gereğinden fazla besin alması ve bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemlerinde ishal problemlerini çok daha sıklıkla görmekteyiz.

Bebeklerde İshal Bulaşıcı Mıdır?

İshal durumu ağız yoluyla yani bebeğin tükürük sıvısıyla, kustuğu sıvıyla ya da bebeğin dışkısı ile tekrar ishal problemine ulaşabilmektedir. İshale bağlı bazı etkenler de virüslerden kaynaklanabildiği için solunum yolu ile bulaşan bir ishalde bulaşıcı özelliktedir. Bu yüzden bu hastalığa sebep olan tuvaletlerden, oyuncaklardan, giysilerden ve dokunduğu pek çok yerden ishal başlangıcı etkenleri alabilmesi olası bir durumdur. Bu sebeple çocuklarınızın başkalarının eşyalarını kullanmasına ya da kendi çocuğunuzun eşyalarını başkasının kullanmamasına özen göstermek, eğer kullanacaksa da güzelce temizleyerek kullanması bir takım önlemler arasında yer alır. Tuvaletlerinde sıklıkla temizlenmesi ve çocuk bezi değiştirirken bu değiştirme öncesi elleri yıkamak ve sonrasında da bulaşıcılığı önlemek adına elleri yıkamak bulaşıcılık durumundan daha az etkilenmeyi sağlar.

Bebeklerde İshal Günde Kaç Kez Olur?

Bebeklerde görülen ishal probleminde özellikle küçük bebeklerde beslenme şekillerinden dolayı dışkılama sayısının değişmesi ve ishal durumların ortaya çıkması olasıdır. İshal günlük dışkılama sayısına göre de ölçülebilen bir etkendir. Bu nedenden dolayı dışkılama sayısının artması ishal durumlarının anlaşılmasında belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu tür ishal durumunda yetişkin insanlarda günde 6-7 kez dışkılamaya sebep olabilmektedir. Bebeklerde ise bu durum farklı olmamakla birlikte bu sayı daha da fazlalaşmaya varabilir.

Bebeklerde İshali Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Bebekler ishal problemini kestirip atmak ve sonunda geçer gibi düşünmekten ziyade artık bu durum sıklaşmaya başladığında tedavi yöntemleri denemek ve gerekirse bunun için doktora başvurmak oldukça önemlidir. İshal durumunu ortadan kaldırabilmek amacıyla özellikle 6 aydan küçük bebeklerde sadece anne sütüyle beslenmeden dolayı meydana gelen bir ishal durum varsa emzirmeyi daha sık aralıklardan oluşan periyotlara bölmek mantıklı olacaktır. Çünkü fazla sıvı alımından dolayı bebekte ishal problemleri başlayabildiğinden eğer ek besine geçilmemiş olsa bile bebeğinize ılık su takviyesi yaparak sıvı dengesini sağlayabilirsiniz. Bebekler artık ek besin almaya başladığındaysa ishal durumları yaşanmaya başladığı an çocukları sıvı alımını sağlayarak bir çay bardağı ve bir su bardağı aralığında sıvı takviyesi yapabilirsiniz. Ayrıca belli yaştaki bebek ve çocukların çorba, taze sıkılmış meyve suyu, yoğurt, meyve gibi besinlerin tüketilmesi de ishal önleyici etki gösterecektir. Bu problemler beslenme sorunundan da doğa bildiği için sıvı tüketimini hiçbir şekilde aksatmamak ve günde 6 öğün olacak şekilde periyotlarda az aralıklarla ve sık beslenme yapmak bebeklerde ishal önleyici özellik gösterecektir.