Arabanızla bir benzinciye gittiğinizde benzin ve dizel arasındaki farkın ne olduğunu emininim sizde çok merak etmişsinizdir, sizin için bu konuyu araştırdık.


İkisininde başlangıcında az akışkan koyu renkli bir kütle var. ham petrol 500 farklı maddeden oluşuyor. Bu haliyle pek bir işe yaradığı söylenemez tabi. Bu ham petrol öncelikle rafinerilerde işlenir. Zincir Hidrokarbon molekülleri cracking denen bir işlemle parçalanır ve daha sonra tasnif edilir. Kısa zincirlerden benzin elde edilir, uzun zincirlerden de dizel.

Hidrokarbon: karbon ve hidrojen CxHy atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adıdır. Örneğin metan, bir karbon ve dört hidrojen atomundan oluşan bir hidrokarbon dur.

Benzin ve dizel arasındaki belirleyici fark

Benzin ve dizel arasındaki belirleyici fark molekül zincirindeki uzunluktadır. Zincirler ne kadar kısaysa yakıt da o kadar kolay alev alacaktır. Dizelin molekül zincirleri uzundur o yüzden hemen yanmaz, benzinin molekül zincirleri ile ise daha kısadır ve tabi dolayısıyla hemen tutuşacaktır. Benzin ve dizel motorları farklı çalışır ve bunu seslerinden ayırt etmek mümkündür. Ayrıca dizel motorlarının yakıt tasarrufu yaptığı kabul edilir. Ancak göz ardı ettiğimiz bir nokta var; dizel benzinden ağırdır. Ayrıca dizel daha fazla karbondioksit üretir. Kıyaslayacak olursak 7.6 litre dizel, 10 litre benzin kadar karbondioksit açığa çıkarır.

Otomobillerin ilk üretildiği yıllarda henüz benzin istasyonları yoktu, o günlerde depolar eczanelerde doldurulurdu. Fiyatlarda değişiklik olmadığı kesin