CERN, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen Fransızca, “Consei Européen pour la Recherche Nucléaire” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu kurum, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuştur. Günümüzde ise 21 tam üyesi ve 2 tam üyelik adayına ilaveten Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 3 ortak üyesi vardır.


CERN’de yaklaşık 3000 personel çalışmaktadır. Bunlar, genelde fizikçiler ve destek personelinden oluşur. 100 kadar teorik fizikçi ve bunlara katkı sağlayan deneysel fizikçi ve mühendis, akademik personeli oluşturur. Kendi personeline ilave dünyanın farklı ülkelerinden gelen 10 000 kadar fizikçi ve mühendis de CERN’de dönüşümlü çalışmalar yapmaktadır.

CERN’de şimdiye kadar, W ve Z bozanları, atomik simetriler ve Higgs bozonuna benzeyen bir bozon keşfedildi. Ayrıca, CERN, teorik fiziğe ait bulguların deneysel olarak ortaya konmasına dair birçok çalışmaya da ev sahipliği yapmıştır. Bugün, bütün dünyada bilgisayar iletişiminin kalbi olan World Wide Web (www), dünyanın değişik yerlerinde bulunan parçacık fizikçileri arasında iletişim kurmak amacıyla CERN’deki bir yazılım programcısı olan Tim Berners-Lee’nın “HTML” adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur.