Osmanlı Mutfağı’nın en sevilen ürünlerinden olan demirhindi şerbeti, demir hindi bitkisinden elde edilir. Demirhindi şerbeti günde kaç bardak içilmeli, hamilelikte içilir mi, kilo verdirir mi, nasıl saklanır, aç karna içilir mi?
Osmanlı Mutfağı’nın en sevilen ürünlerinden olan demirhindi şerbeti, demir hindi bitkisinden elde edilir. Baklagiller familyasının Afrika kökenli bitkileri arasında yer alan demirhindi bitkisinin şekerle kaynatılmasından elde edilen bu şerbet, oldukça popüler bir içecek olarak da bilinmektedir. Uzun yıllardan beridir kullanılagelen bu bitkinin 5000 yıl öncesinden beri popüler olduğunu belirtmek hiç de yanlış değildir. Afrika anavatanından gelen demirhindinin şerbetten ziyade aynı zamanda da ekşimsi bir tada sahip olması nedeni ile turşulara ve salatlara da eklendiği bilinmektedir. Çok güçlü müshil etkisi bulunan demirhindinin B,C ve E vitaminleri bakımından zengin olması, antioksidan ve antienflamatuar etkisinin bulunması da onu bu popülerliğe ulaştıran etkilerdendir. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirici etkisi olmasının sonucunda Osmanlı Mutfağı’nda da sık bir şekilde yapılmış, hatta Osmanlı ile özdeşlemiştir. İyi bir susuzluk giderici olarak da kullanılan ve aynı zamanda Ramazan aylarında sık tüketilen demirhindi şerbetini daha yakından tanıyalım…
Osmanlı Mutfağı’nın en sevilen ürünlerinden olan demirhindi şerbeti, demir hindi bitkisinden elde edilir. Baklagiller familyasının Afrika kökenli bitkileri arasında yer alan demirhindi bitkisinin şekerle kaynatılmasından elde edilen bu şerbet, oldukça popüler bir içecek olarak da bilinmektedir. Uzun yıllardan beridir kullanılagelen bu bitkinin 5000 yıl öncesinden beri popüler olduğunu belirtmek hiç de yanlış değildir. Afrika anavatanından gelen demirhindinin şerbetten ziyade aynı zamanda da ekşimsi bir tada sahip olması nedeni ile turşulara ve salatlara da eklendiği bilinmektedir. Çok güçlü müshil etkisi bulunan demirhindinin B,C ve E vitaminleri bakımından zengin olması, antioksidan ve antienflamatuar etkisinin bulunması da onu bu popülerliğe ulaştıran etkilerdendir. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirici etkisi olmasının sonucunda Osmanlı Mutfağı’nda da sık bir şekilde yapılmış, hatta Osmanlı ile özdeşlemiştir. İyi bir susuzluk giderici olarak da kullanılan ve aynı zamanda Ramazan aylarında sık tüketilen demirhindi şerbetini daha yakından tanıyalım…