ağlar vücudun en önemli besin kaynaklarından birisidir. Vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta erimesini ve kullanılmasını sağlar. Doymuş yağ nedir, zararlı mıdır, neyden yapılır, caiz midir, lekesi nasıl çıkar? Faydaları nelerdir, doymuş yağ ile doymamış yağ arasındaki fark nedir, kilo aldırır mı? Tüm bu soruları sizin için cevapladık.
Yağlar vücudun en önemli besin kaynaklarından birisidir. Vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta erimesini ve kullanılmasını sağlar. Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan yağlar aynı zamanda vücuttaki hormonların da çalışmasını düzene sokar. Bunun yanında vücuttaki organların çevresinde yer alarak vücut ısısını korur ve vücudu darbelere karşı korur. Vücudun rutin fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken yağların her bir gramı 9 kalori içerir. Yağlar içerisindeki karbon sayısı ve karbonların birbiri arasındaki çift bağ durumuna göre sınıflandırılır. Yağlar karbon sayısına göre kısa, orta ya da uzun zincirli olmak üzere 3’ e ayrılır. Karbonlar da birbirleri arasındaki çift bağa göre doymuş ve doymamış yağ olmak üzere 2’ ye ayrılır. Doymamış yağ bitkilerden elde edilir ve çok faydalıdır. Doymuş yağ ise asitlerinin gliserol ile birleşmesi ile ortaya çıkar. Yağ asitlerinin zincirini oluşturan karbon bağlarının tümü hidrojen ile kaplıdır. Doymuş yağlar katı ya da yarı katı bir halde bulunmaktadır. Dışardan alınmasa bile vücut tarafından karbonhidrat ve protein metabolizması sonucunda ortaya çıkan moleküllerden sentezlenebilir. Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Dana eti, sığır eti, keçi eti, koyun eti, tavuk, hindi, ördek, peynir, kaymak, yumurta sarısı, yoğurt ve tereyağında bulunur. Doymuş yağlar fazla tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Yağlar vücudun en önemli besin kaynaklarından birisidir. Vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta erimesini ve kullanılmasını sağlar. Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan yağlar aynı zamanda vücuttaki hormonların da çalışmasını düzene sokar. Bunun yanında vücuttaki organların çevresinde yer alarak vücut ısısını korur ve vücudu darbelere karşı korur. Vücudun rutin fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken yağların her bir gramı 9 kalori içerir. Yağlar içerisindeki karbon sayısı ve karbonların birbiri arasındaki çift bağ durumuna göre sınıflandırılır. Yağlar karbon sayısına göre kısa, orta ya da uzun zincirli olmak üzere 3’ e ayrılır. Karbonlar da birbirleri arasındaki çift bağa göre doymuş ve doymamış yağ olmak üzere 2’ ye ayrılır. Doymamış yağ bitkilerden elde edilir ve çok faydalıdır. Doymuş yağ ise asitlerinin gliserol ile birleşmesi ile ortaya çıkar. Yağ asitlerinin zincirini oluşturan karbon bağlarının tümü hidrojen ile kaplıdır. Doymuş yağlar katı ya da yarı katı bir halde bulunmaktadır. Dışardan alınmasa bile vücut tarafından karbonhidrat ve protein metabolizması sonucunda ortaya çıkan moleküllerden sentezlenebilir. Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Dana eti, sığır eti, keçi eti, koyun eti, tavuk, hindi, ördek, peynir, kaymak, yumurta sarısı, yoğurt ve tereyağında bulunur. Doymuş yağlar fazla tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.