Dut yaz mevsiminin sonların doğru çıkan bir meyvedir. Taze tüketmenin yanı sıra kuru da tüketilebilir. Dut kurusu alerji yapar mı, adet söktürür mü? Dut kurusu anne sütünü arttırır mı, bebeklere ne zaman verilir cinsel gücü arttırır mı? Dut kurusu diyette yenir mi, egzama için kullanılır mı? Dut kurusu ile ilgili merak edilenleri sizler için yanıtladık.
Taze tüketmenin yanı sıra kuru da tüketilebilir. Taze iken de kuru iken de tüketmek sağlık için çok faydalıdır. Dutları kurutmak için en doğru yöntem güneşe çıkarmaktır. Dutları soğuk suyla hızlıca yıkayıp temiz bir beze sererek güneş gören bir yerde kurumasını beklemek gerekir. Yaklaşık 4-5 günde kuruyan dutları günde 1 avuç tüketmek yeterlidir. 1 avuç dut kurusunun içinde 23 gram karbonhidrat, 3 gram lif ve 295 mg potasyum, 113 mg kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Doğal bir antibiyotik ve antioksidan kaynağı olan dut kurusu sindirim sistemine yardımcı olur. Karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. Kemik gelişimini destekler, kan yapıcıdır, kansızlığı önler, kan pıhtılaşmasını önler, kalp hastalıkları riskini azaltır, cilt hastalıklarına iyi gelir, saç dökülmesini önler, kanser riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterol seviyesini düzenler ve vücuda enerji verir. Diyet yaparken de tüketilebilen dut kurusu her besin gibi fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. Kan şekerini aniden yükseltip, düşürdüğü için diyabet hastalığına yol açabilir. Ayrıca potasyum açısından epey zengin bir besin olduğu için böbrek hastalıkları ve safra kesesi hastalıkları yaşayan kişilerin tüketmemesi önerilir.
Taze tüketmenin yanı sıra kuru da tüketilebilir. Taze iken de kuru iken de tüketmek sağlık için çok faydalıdır. Dutları kurutmak için en doğru yöntem güneşe çıkarmaktır. Dutları soğuk suyla hızlıca yıkayıp temiz bir beze sererek güneş gören bir yerde kurumasını beklemek gerekir. Yaklaşık 4-5 günde kuruyan dutları günde 1 avuç tüketmek yeterlidir. 1 avuç dut kurusunun içinde 23 gram karbonhidrat, 3 gram lif ve 295 mg potasyum, 113 mg kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Doğal bir antibiyotik ve antioksidan kaynağı olan dut kurusu sindirim sistemine yardımcı olur. Karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. Kemik gelişimini destekler, kan yapıcıdır, kansızlığı önler, kan pıhtılaşmasını önler, kalp hastalıkları riskini azaltır, cilt hastalıklarına iyi gelir, saç dökülmesini önler, kanser riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterol seviyesini düzenler ve vücuda enerji verir. Diyet yaparken de tüketilebilen dut kurusu her besin gibi fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. Kan şekerini aniden yükseltip, düşürdüğü için diyabet hastalığına yol açabilir. Ayrıca potasyum açısından epey zengin bir besin olduğu için böbrek hastalıkları ve safra kesesi hastalıkları yaşayan kişilerin tüketmemesi önerilir.