Gelişen teknoloji herkesin bildiği üzere, hepimizin hayatını kökünden değiştirmiştir. Alışkanlıklarımız teknolojiye uyum sağlamaya başlamış, meslekler dahi buna ayak uydurmuştur. E-spor adı verilen ve bilgisayar oyunlarını kapsayan bu spor dalı da gelişen teknolojinin bir ürünüdür. Peki e-spor oyunları nelerdir, nasıl e-sporcu olunur?
E-spor Türkiye’de son dönemlerde yeni yeni popüler olmaya başlamış bir kol olsa da Amerika ve Avrupa’da çok daha popüler bir vaziyettedir. Birçok büyük spor kulübünün de takımlar oluşturduğu en popüler e-spor oyunları aşağıda sıralanmıştır:

· Counter Strike Global Offensive (CS:GO),

· League of Legends (LoL),

· PUBG: Battlegrounds,

· Dota 2,

· Fortnite,

· Valorant,

· Overwatch,

· Call of Duty,

· Heartstone,

· Arena of Valor,

· Rainbow Six Siege,

· StarCraft II.

E-Spor Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-spor başvurusu için öncelikle e-spor lisansı almanız gerekmektedir. Bunun için ise 6 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. Alanınızda bilinen bir e-sporcu olmanız halinde tıpkı geleneksel olarak aşina olduğumuz transfer süreçleri, bu camiada da karşımıza çıkmaktadır.

E-Spor Bölümü Olan Üniversiteler
Ülkemizde e-spor’a akademik olarak yön veren ilk üniversite Bahçeşehir Üniversitesi’dir. Ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi de E-spor ve Ekonomisi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurarak akademik eğitim vermeye başlamıştır. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans bölümü de bulunmaktadır.

Bunlar dışında üniversitelerin birçoğunda, popüler bilgisayar oyunlarının profesyonel e-spor takımları bulunmaktadır.

E-Spor Cafe Ruhsatı Nasıl Alınır?
E-spor cafe açmak son dönemlerde artan ilgi sebebiyle oldukça revaçta olan bir konudur. Böyle bir işletme sahibi olmak için açtığınız işletmenin birtakım özellikleri karşılayabiliyor olması gereklidir.

· Kapalı alanın en az 150 m2 olması gerekir.

· İç yüksekliğin en az 3,5 metre olması beklenir.

· Klima bulundurulmalıdır.

· İki adet tuvalet bulunmalı ve buralar bedensel engelliler için uygun şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

· Havalandırması yeterli olmalı ve yeterli aydınlatma sağlanmalıdır.

· İşyeri bodrum katta yer almamalıdır.

· Örgün eğitim kurumları ile arasında en az 100 metre mesafe bulunmalıdır.

Bu şartları sağlayan işletme yeri için başvurular gerekli belgeler ile yapılmalıdır.

E-Spor Federasyonu İletişim Bilgileri
Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanlığı Ankara’da yer almaktadır. Açık adresi ise Hacı Bayram Mh., Cumhuriyet Cd., No:26 Ulus – Altındağ / Ankara’dır.

Telefon numarası: 0312 431 06 10 – 0312 431 06 11 iken faks numarası: 0312 431 06 21’dir. E-mail ile ulaşmak isteyenler ise: tesfed@gsb.gov.tr adresine mail gönderebilirler.

E-Spor Yaş Sınırı Kaçtır?
E-sporcu olabilmek için 6 yaşını doldurmanız yeterlidir.

E-Spor Lisansı Ne İşe Yarar?
E-spor lisansı sayesinde, oyuncunun oynadığı oyunu profesyonel şekilde yapması sağlanır. Girdiği takımlarla bunu meslek haline getirebilir, dünyaca ünlü sporcular arasına ismini yazdırabilir.

E-Spor Lisansı Nasıl Alınır?
E spor lisansı alabilmek için gerekli belgeler:

· T.C. kimlik numarasının beyanı,

· Sağlık raporu,

· Doldurulmuş tescil fişi,

· 2 tane vesikalık fotoğraf.

Evraklar hazır edildikten sonra İlçe Müdürlükleri’nde onaylama işlemi yapılıyor ardından ise sicil lisans servisinde işlemler tamamlanıyor.

E-Spor Merkezi Nedir?
E-spor merkezleri, turnuvaların yapılmasına yetecek donanımdaki yerleşkelerdir. Buralarda profesyonel koçlar oyuncularını eğitebilir ve takımdaki herkes birlikte antrenmanlarını rahatça yapabilmektedir.