Ebegümeci, ebegücemigiller ailesine mensup olan bir bitkidir. Sizler için ebegümeci ile yapılacak lezzetleri araştırdık. Kıymalı, etli, zeytinyağlı ebegümeci tarifi nedir? Ebegümeci kavurması, yaprak sarması, salatası tarifi nedir?
Birden fazla çeşidi bulunur ve Türkiye’ de yaygın olarak bulunur. Malva silvetris olarak da adlandırılan ebegümeci çok yıllık mor çiçekli ve ot gibi bir bitkidir. Genelde yol kenarlarında kendi kendine yetişir. Yeşil rengine ve uzun saplı yapraklara sahiptir. Yapraklarında ve köklerinde sağlığa faydalı olabilecek pek çok etken madde bulunur. Özellikle içinde bulunan müsilaj adlı madde sayesinde sindirim ve solunum sistemine çok faydası dokunur. A, B, C ve E vitaminleri açısından zengin olan Ebegümeci bitkisinde çinko, magnezyum, potasyum ve protein de bulunmaktadır. Ses kısıklığı, bronşit, amfizem, balgamlı öksürük, yüksek ateş, şişkinlik, halsizlik, baş ağrısı, göz kuruluğu, ciltte yanık, yara, çıban, egzama, kaşıntı, saçta kepek, ciltte kırışıklık ve kuruluk problemlerini gidermeye yardımcı olur. Taze olarak tüketilmesinin pek çok faydası vardır. Bunun yanında kurutularak da tüketilebilir. Ebegümeci kavrularak veya yemeklere katılarak tüketilebilir. Ebegümeci ile yapılan tarifler için yazımızın devamınızı okuyabilirsiniz.
Birden fazla çeşidi bulunur ve Türkiye’ de yaygın olarak bulunur. Malva silvetris olarak da adlandırılan ebegümeci çok yıllık mor çiçekli ve ot gibi bir bitkidir. Genelde yol kenarlarında kendi kendine yetişir. Yeşil rengine ve uzun saplı yapraklara sahiptir. Yapraklarında ve köklerinde sağlığa faydalı olabilecek pek çok etken madde bulunur. Özellikle içinde bulunan müsilaj adlı madde sayesinde sindirim ve solunum sistemine çok faydası dokunur. A, B, C ve E vitaminleri açısından zengin olan Ebegümeci bitkisinde çinko, magnezyum, potasyum ve protein de bulunmaktadır. Ses kısıklığı, bronşit, amfizem, balgamlı öksürük, yüksek ateş, şişkinlik, halsizlik, baş ağrısı, göz kuruluğu, ciltte yanık, yara, çıban, egzama, kaşıntı, saçta kepek, ciltte kırışıklık ve kuruluk problemlerini gidermeye yardımcı olur. Taze olarak tüketilmesinin pek çok faydası vardır. Bunun yanında kurutularak da tüketilebilir. Ebegümeci kavrularak veya yemeklere katılarak tüketilebilir. Ebegümeci ile yapılan tarifler için yazımızın devamınızı okuyabilirsiniz.