Evren, uzaydaki her şey ve uzayın kendisinden oluşur. Sürekli olarak değişen ve gittikçe genişleyen evren hayal edilemeyecek kadar geniştir. Peki bu hayallere sığmayan evren nedir?

Evren, var olan her şeydir (Dünya’daki en küçük yaratıktan en büyük uzay yapılarına kadar). Evren, ayrıca, dinamik bir yerdir. 70-80 yıl yaşayan bir insandan 10 milyar yıl yaşayan bir yıldıza kadar evrendeki her şey bir yaşam çevrimini takip eder. Bu süreç devamlılık arzeder, yani; evrendeki her cisim doğarı yaşar ve sonunda ölür.

Evren Nedir?

Evren nedir? Evren, Dünya, gezegenler, yıldızlar, uzay ve galaksiler dahil var olan her şeyi içerir. Bu, tüm maddeyi, enerjiyi ve hatta zamanı içerir.

Evren Kaç Yaşındadır?

Bilim adamları, evrenin 13 ila 14 milyar yıl önce Büyük Patlama adı verilen büyük bir patlamanın başlamasıyla başladığını düşünüyor.

Evren Ne Kadar Büyüktür?

Kimse evrenin ne kadar büyük olduğunu kesin olarak bilmiyor. Sonsuz büyüklükte olabilir. Ancak bilim adamları, evrenin büyüklüğünü görebildikleri kadarıyla ölçüyorlar. Buna “gözlemlenebilir evren” diyorlar. Gözlemlenebilir evren, yaklaşık 93 milyar ışık yılı genişliğindedir.

Evren [evren nedir]

Evren’in Genişlemesi

Evrenle ilgili ilginç şeylerden biri, şu anda genişlemekte olmasıdır. Evren Her zaman daha da büyüyor. Ve sadece büyümekle kalmıyor, aynı zamanda evrenin kenarı da daha hızlı ve daha hızlı bir şekilde genişliyor. Bilim adamları, evrenin kenarının ışık hızından daha hızlı genişlediğini düşünüyor.

Evrendeki her şey hareket halindedir. Dünya, her gün kendi ekseni etrafında döner. Biz bunu gündüz ve gece olarak tecrübe ederiz; güneş banyosu yaptıktan sonra karanlık gökyüzüyle yüz yüze geliriz. Diğer bütün gezegenler, Ay, her bir minik uzay kayası ve sayısız yıldız kendi ekseni etrafında döner.

Bu cisimler dönerken uzayın içinde de hareket ederler. Örneğin; Dünya her bir yılda Güneş’in etrafında yol alır ve yaptığı her bir tam dönüş yörünge olarak bilinir. Aynı zamanda; Güneş Sistemi’ni oluşturan Güneş, Dünya ve diğer bütün yapılar bir bütün olarak hareket eder. Samanyolu Galaksisi merkezi etrafında dönerler.

Samanyolu’ndaki yerimizden uzayın derinliklerine bakar ve galaksileri görürüz. Galaksiler, hem bizim galaksimizden ve hem de birbirlerinden uzaklaşan kümeler halinde yaşar. Kümeler uzaklaştıkça geri çekilmeleri hızlanır. Evrenin kendisi, oluşumundan beri sürekli olarak genişlemektedir.

Evren Hangi Maddelerden Oluşur?

Dünya bize çok büyük görünse de, aslında evrenin çok küçük bir parçasıdır. Güneş, Dünya’nın 330.000 katı kütleye sahiptir. Güneş, Samanyolu galaksisindeki 300 milyardan fazla yıldızdan sadece bir yıldızdır ve bilim adamları, evrende 170 milyardan fazla galaksi olduğunu tahmin etmektedir.

Bununla birlikte, evrenin çoğu boş uzay olarak düşündüğümüz şeydir. Tüm atomlar birlikte evrenin sadece yüzde dördünü oluşturur. Evrenin büyük bir kısmı, bilim adamlarının karanlık madde ve karanlık enerji dedikleri bir şeyden oluşuyor.

Evrenin İçinde Ne Var? | Evren nedir?​

Gezegenimiz, üzerinde yaşayan bir insanla önemli ve büyükmüş gibi gelir. Oysa ki ;evrenin geri kalanıyla karşılaştırıldığında Dünya minik bir noktadır.

Dünya, Güneş adı verilen yıldızın dönen sekiz gezegenden biridir. Evrende, her şeyden daha fazla yıldız bulunur. Onları sayabilmek olanaksızdır ama en az 100 milyar kere milyar yıldız olduğu tahmininde bulunabiliriz.

Diğer yıldızlar gibi Güneş de kızgın bir sıcak gaz küresidir. Güneş, milyarlarca yıldızla birlikte bir galaksi oluşturur. Çok büyük sarmal biçimindeki bu yıldız grubu galaksimiz olan Samanyolu’dur.

Samanyolu, 30 kadar farklı galaksi ile birlikte uzayda bir galaksiler kümesi oluşturur. Bu galaksilerin tamamına Local Group (Yerel Grup) adı verilir. Evrenin her tarafında çok fazla sayıda galaksi kümesi vardır ve bu kümeler bir araya gelerek süper kümeleri oluştururlar.

Dünya’dan çok sayıda galaksiyi görürüz ama çok daha fazlası görüşümüzün dışındadır. Evrende yaklaşık 100 milyar galaksi bulunur. Bu galaksileri her tarafta görebiliriz.

Bazıları, onların ve yıldızlarının şekillerini çıkarabilecek kadar yakın ya da çok büyüktür. Bu galaksileri Dünya’da ya da Dünya yörüngesinde bulunan teleskoplar ile görebiliriz.

Kuasarlar, büyük miktarda enerji üreten aktif galaksi türleridir. Bunlar, evrendeki en güçlü cisimlerin arasında yer alır.

Samanyolu galaksisi [evren nedir]

Evrende Uzaklıkların Ölçülmesi

Dünya’da ölçüm yapmak kolaydır. Bir şeyin ne kadar büyük veya uzun olduğunu ölçmek için metrik (kilometre, metre, santimetre) veya emperyal (mil, yarda, ayak, inç) gibi bilinen sistemleri kullanırız. Bu ölçüm sistemleri, uzayda bazı küçük şeylerin (örneğin; Ay’daki bir kraterin) veya Satürn ile Güneş arasındaki mesafenin ölçülmesinde kullanılabilir.

Bazı şeyler, bu ölçüm sistemlerinin kullanılamayacağı kadar büyük veya, uzaktadır, çünkü; sayılar üstesinden gelinemeyecek kadar uzun olacaktır. Gök bilimciler farklı birimler kullanır. Güneş Sistemi’nde Astronomik Birim’i (AU) kullanırlar. Bir AU, Dünya ile Güneş arasındaki mesafedir ve bu birim, diğer cisimler arasındaki mesafenin ölçülmesinde kullanılır; Güneş’in Mars’a olan uzaklığı 1.5 AU ve Jüpiter’e olan uzaklığı 5.2 AU gibi.

Gök bilimciler, Güneş Sistemi’nin dışında kalan yıldızların ve galaksilerin uzaklıklarının veya bir galaksinin bir kenarından diğerine olan büyüklüğünün ölçülmesinde ışık yılını (Iy) kullanırlar. Bu ölçü Saniyede 299.792 km’dir.

Yol alan ışık her şeyden daha hızlı hareket eder. Bir ışık yılı, ışığın bir senede aldığı yoldur. Bu da 9.460.700.000.000 km ya da 9.46 milyar km veya kısaca 1 Iy Samanyolu galaksisi 100.000 Iy çapındadır.

Karanlık Madde Ve Karanlık Enerji Nedir?

Yukarıda evrenin büyük bir kısmının karanlık madde ve karanlık enerjiden oluştuğundan bahsetmiştik, o zaman bu karanlık madde tam olarak nedir?

Karanlık madde: Bilim adamları karanlık maddenin tam olarak ne olduğundan emin değiller, ancak deneyler nedeniyle var olduğuna inanıyorlar. Karanlık madde adını, bugün sahip olduğumuz hiçbir alet ve aygıtla görülemediği için alıyor. Evrenin yaklaşık % 27’si karanlık maddeden oluşuyor.

Karanlık enerji: Karanlık enerji, bilim adamlarının tüm alanı doldurduğuna inandıkları bir şeydir. Görünüşe göre “boş uzay” hiç yoktan fazlasıdır, ama gerçekten karanlık enerjidir. Karanlık enerji teorisi, bilim insanlarının evrenin neden genişlediğini açıklamalarına yardımcı olur. Evrenin yaklaşık % 68’i karanlık enerjidir.

Yıldızlar [evren nedir]

Yıldızların Oluşması

1- Girdap gibi dönen ve adına Nebula denilen gaz ve toz bulutları, yıldızların doğum yeridir. Bu bulutlar, genellikle; önceki nesillerin kalıntılarıdır. (kısa ömürlü büyük yıldızlardan savrulan maddeler)

2- Çekim kuvveti bulutları bir araya getirirken gaz küreleri oluşur. Gazın basınç uyguladığı küreısınmaya başlar.

3- Genç yıldız (protostar) dönmeyi sürdürür. Kullanılmayan maddeler atılır.

4- Kızgın çekirdekte nükleer reaksiyon başlar. Işık ve ısı üretilir.

5- Yıldız milyarlarca yıl boyunca parlar.

Evren Hakkında İlginç Gerçekler

  • Evren genişledikçe, uzak galaksiler sürekli bizden uzaklaşıyor.
  • Evrendeki her galaksi, diğer tüm galaksilerden uzaklaşıyor. Evrenin merkezi yoktur.
  • Albert Einstein evrenin şeklinin açık, kapalı veya düz olduğunu söyledi. Bugün birçok bilim adamı, evrenin düz olduğunu düşünüyor.
  • Evren soğuyor gibi görünüyor ve tahminlere göre en sonunda donabilir.
  • Evrendeki geniş boş alanlara boşluklar denir.
  • Evrendeki en bol bulunan element hidrojen. En çok bulunan ikinci en çok bulunan element ise helyum’dur.
  • Evrendeki her şey (yıldızlar, gezegenler ve insan yaşamı) aynı elementlerden meydana gelmiştir.
  • İnsanlar, Dünya gezegeni üzerinde bulunan milyarlarca yaşam formundan sadece biridir. 6 milyardan fazla insan Dünya kara parçası üzerinde yaşamaktadır.
  • Gezegenimiz Dünya, evrende yaşamı destekleyen tek bilinen yerdir.
  • Dünya, Güneş adı verilen yıldızın yörüngesinde dönen sekiz gezegenden biridir.
  • Güneş ve onun gezegen sistemi, Samanyolu galaksisinde bulunan milyarlarca yıldızdan yalnızca biridir.
  • Sayısız galaksilerin evreni kapladıklarını asla göremeyiz. Galaksiler, kümelerde gruplanır.
  • Galaksi kümeleri, evrende boydan boya yayılan süper kümelerde beraber dizilir. Süper kümeler arasında büyük boşluklar bulunur.

Evren hakkında video [evren nedir]
Kaynak: Nasa, Wikipedia [evren nedir]

Benzer aramalar: Evren nedir ve özellikleri, Uzay ve evren nedir kısaca, Evren ne Demek, Evren nedir istatistik, Galaksi nedir, Uzay ve evren arasndaki fark, uzay ve uzayda bulunan nasa nın yüksek enerjili teleskopları, Kainat nedir, Evren ne demektir, evren nedir kısaca, evren modelleri, paralel evrenler, edwin hubble, güneş sistemi.