Güneş Tutulması nedir? Güneş tutulması, ay’ın yeni ay evresinde Güneş ile Dünya arasında girmesi sonucu ortaya çıkan bir olaydır. Güneş tutulması’nda Güneş’ in yuvarlak şekli ay tarafından tam veya kısmen kapanmaktadır.

Güneş tutulması, ay’ın dünya etrafında yılda 12 kez dönmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Ay’ın yeni ay evresinde Güneş ile Dünya arasında girmesi sonucunda güneş tutulması meydana gelir. Bu son derece özel bir durumdur. Güneş yuvarlağı ay tarafından kısmen ya da tam olacak şekilde kapanmaktadır. Ancak her yeni ay evresinde güneş tutulması meydana gelmeyebilir. Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için dünya’nın çevresinde dönen ay ve dünya’nın etrafında dönen güneş’in aynı yörüngede olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra dünya ve ay yörüngesi arasında 5° 9’lık bir açı bulunmaktadır. Bu açı farkından ötürü her dönüşte ay, dünya ve güneş dik bir konumda olmadığı için her dönüşte güneş tutulması meydana gelmez.

Güneş tutulması örneği

Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir?

Ay, yeni ay evresinde Dünya ile aynı yörünge de olduğu zaman güneş tutulması meydana gelmektedir. Ay, Dünya ve güneş arasına girdiğinde güneş örtülür. Böylece ay’ın gölgesi yer yüzüne dik olarak iner. Bu durum da Dünya genelinde bazı bölgelerde görülebilir. Bir senede iki kez ay, dünya ve güneş’in konumu tutulmanın gerçekleşeceği konuma denk gelmektedir. Güneş tutulması en fazla 4 dakika boyunca sürmektedir. Aynı zamanda güneş tutulması 3’e ayrılır.

  1. Tam Günel Tutulması,
  2. Halkalı Güneş Tutulması,
  3. Parçalı Güneş Tutulması,
güneş tutulması nasıl oluşur

Tam Güneş Tutulması Nedir?

Güneş’in ay tarafından tamamen kapanması sonucu tam güneş tutulması meydana gelir. Aynı zamanda tam güneş tutulması bilim için diğer tutulmalara göre çok daha önemlidir. Çünkü birkaç dakika güneş’ in ay tarafından kapanması ile gözlemcilerin korona ya da dış tabakalar’ın fiziği hakkında pek çok inceleme yapılmasında öncülük eder.

Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Halkalı güneş tutulmasında güneş ile ay aynı hizada yer alır. Ancak ay, güneş’ten daha küçük görünmektedir. Dolayısı ile bu görünüme halkalı adı verilmiştir.

Parçalı Güneş Tutulması Nedir?

Ay, güneş’ in belli bir kısmını gölgelemektedir. Bu tutulma sırasında gölge konisi dünya’nın yüzeyi ile kesişmez. Böylece parçalı güneş tutulması meydana gelebilir.

Hibrit Güneş Tutulması Nedir?

Yer yüzünden gözlendiğimde hem halkalı hem de tam tutulma olacak şekilde karşımıza çıktığında “hibrit güneş tutulması” denilmiştir. Bu iki tutunmayı barındığı için adı farklıdır ve herkes tarafından bilinmez. Ayrıca en nadir güneş tutulması türlerinden biridir.

Güneş Tutulması Neye İşaret Eder? Neyin Habercisidir?

11 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen güneş tutulmasından tam 6 gün sonra büyük bir deprem meydana geldi ve güneş tutulmasından kaynaklandığı öngörüldü. Dünya üzerimde bulunan pek çok topluluk güneş tutulmasını korkulan bir gökyüzü olarak nitelendirmiştir. Bunun yanı sıra güneş tutulması ile ilgili bazı batıl inançlar da vardır. Örneğin; Anadolu’da güneş tutulması “uğursuzluk” olarak nitelendirilmiş. Güneş tutulması sırasında davul çalmak ya da gürültü çıkarmak bu uğursuzlukları uzaklaştıracağına yönelim düşünceler bulunuyor.

Güneş tutulması, dünya, ay ve güneş üçlüsü’nün aynı yörüngede olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. 1935 yılında tam 5 kez güneş tutulması meydana gelmiştir. Ancak güneş tutulması en fazla 4 dakika sürmüştür. 11 Temmuz 1990 yılında meydana gelen güneş tutulması tam 7 dakika boyunca sürmüş ve bu durum 1973’ten bu yana en uzun güneş tutulması olarak kabul edilmiştir. Ayrıca geçmişten günümüze kadar süre gelen topluluklara ait batıl inançlar vardır. Örneğin; bir Çin efsanesi e göre güneş tutulması uğursuz olduğu için astronomların önceden güneş tutulmasını tespit etmesi istenmiştir. Eğer tespit edilmez ise kral önünde başları kesilerek uğursuzluklardan kurtulacağına dalalet edilmektedir.