Hıdırellez özellikle Orta Asya’da kutlanan mevsime özel bayramlardan biridir. Hıdırellez batıl mı? Hıdırellez nasıl dilek dilenir, kuralları nedir? Hıdırellez kutlamak caiz mi? Hıdırellez için yapılması gerekenler nelerdir, ne zamana kadar sürer? Hıdırellez için merak edilenleri sizler için derledik.
Hıdırellez’in nasıl ortaya çıktığına gelecek olursak Ruz-ı Hızır olarak bilinen bu gün, dünyada darda kalanların yardımına koşan Hızır ile denizlerin hakimi olarak kabul edilen İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlamalar yapılır. Miladı takvime göre 6 Mayıs Hıdırellez günü olarak kabul edilir. 6 Mayıs ile 7 Kasım aralığındaki günler Hızır günlerin adıyla yaz mevsiminin, 8 Kasım’dan 5 Mayıs'a kadar olan mevsim ise Kasım günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. 5 Mayıs gecesi de kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başlamasıyla 1 dönüm günüdür. Bu yüzden bu bayramda 5 Mayıs gecesinden 6 mayısa kadarki kısımda kutlanmaktadır.
Hıdırellez Batıl mı?
Hıdırellez batıl mı yoksa dinimizde belirli bir yeri var mı konuları oldukça çelişkili ve düşündürücü konulardır. Hıdırellez kutlamaları yapılırken Hz. Hızır’ın insanların evlerine bereket sağlık ve mutluluk getireceğini inanırlar. Bunun için birtakım dilekler dinlenir belli inanışlara göre. Örneğin suya nur ineceği düşünülerek suya girmek ya da dileklerin bir kağıda yazılarak gül ağacının dibine konulması gibi inanışlar sadece bir inanış olarak kalması ile birlikte batıl bir inanç olarak kabul edilir. Ayrıca bu batıl inançların da İslam dinine göre yeri yoktur çünkü dinimizde istemek eyleme sadece Allah’adır
Hıdırellez Nasıl Dilek Dilenir?
Hıdırellez zamanlarında dilek tutmak için pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Ayrıca bu dilekleri tutarken ayrıyeten dua da okumanız gerekir. Bu dualarda okunduktan sonra 6 Mayıs sabahında geldiğimizde ise gül ağacının dibine dilekler ve paralar konur. Bir cüzdanın içinde paralar ile birlikte gül ağacının dibine gömülür bu sayede bu paranın bereketleneceği ve artacağına inanılır. Yazılan dilekler ise suya atılır bunun anlamı da dilek suda ne kadar hızlı yol alırsa dileğinizin o kadar çabuk gerçekleşeceğine olan inançtır. Eğer çevrenizde bu dileğinizi atacak herhangi bir su kaynağı yoksa bu dileğinizi yakarak ta dileğinizi dinleyebilirsiniz. Bunun dışında bu dileklerin gül ağacının altına asıldığı da bilinmektedir.
Hıdırellez Kuralları Nedir?
Hıdırellez'de dileklerin kabul olması için bazı ritüeller yapılmaktadır. Bu ritüller yani kurallar dileklerin gerçekleşeceğini olan inanıştan doğmuş bir gelenektir. Öncelikle 5 Mayıs gecesi akşam ezanı ile birlikte gül ağacında dileklerin asılması için dilek dileme vakti gelmiş demektir. Gül dallarına paralar asılır. Bunun yanı sıra dilekler bir kağıda yazılarak veya çizilerek yine gül ağacına asılır. Hıdırellez sabahında yani 6 Mayıs'ta ise gül ağacına bırakılan paralar ve dilekler sabah vakitlerinde geri toplanır ve bu paralar yıl boyunca harcanmaz. Yazılan dilek kağıtları da suya atılarak dileklerin kabul olması dilenir. İşte Hıdırellez zamanı bu şekilde dilekler dinlenmektedir.
Dinimize Göre Hıdırellez Kutlamak Caiz mi?
Hıdırellez kutlamaları genelde dilek dileme üzerine yapılan bir bayram olduğu için ve ayrıca bazı batıl inanışlar yüzünden dini literatürlere uygun olmadığı için caiz sayılmamaktadır. Çünkü dinimize göre bütün istekler ve dualar Allah'a yapılmaktadır fakat Hıdırellez'de ise Hızır As. bahis geçmektedir. Fakat her uygulama batıllardan ve hurafelerden oluşmadığı için Hıdırellez'de yapılan her şeye günah damgası yapıştırılmamalıdır. Eğer bu dilekler dua şeklinde Allah'a yapılırsa bu şekilde günah gibi bir şeyden ziyade daha çok Allah’a yöneliş ve Allah’tan isteyiş söz konusu olacağından bunda zaten herhangi bir sakınca yoktur. Yani uzun lafın kısası Hıdırellez’i kutlayış biçimine göre Hıdırellez'in caiz olup olmadığı değişkenlik göstermektedir.
Hıdırellez İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hıdırellez günlerinde genel olarak geceler ibadetle geçirilir evlerde genel bir temizlik yapılır. Çeşitli yiyecekler hazırlanır bir bayram gibi olması adına börekler, helvalar ve katmerler yapılır. Hıdırellez sabahı dua etmek ve dilek dilemek için topluca yemek yenilmesi Kur'an okuma ve kabir ziyaretleri gibi adetler görülmektedir. Akarsuya atılan dilekler bir kağıda yazılarak bu suya bırakılır. Hıdırellez günü kötü alışkanlıklardan uzak durularak açların doyurulması, küslerin barıştırılması gibi herkesin huzur ve mutluluk içinde yaşaması temenni edilir. Yani genel olarak bugünlerin manevi ilişkiler yönünden üst seviyelere çıkması bir bayram gibi kutlanması ile açıklanabilir.
Hıdırellez Ne Zamana Kadar Sürer?
Hıdırellez kış mevsimini, yaz mevsimine bağlayan 5 Mayıs akşamı kutlanmaya başlayarak 6 Mayıs ikindi vaktine kadar sürer. Ayrıca bu gün Hz. Hızır ve Hz İlyas’ın buluştukları gün olarak kabul edildiği için Hıdırellez özel olarak da bu günlerde kutlanmaktadır. Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın yeryüzüne geldikleri gün olan 5 Mayıs akşamını, bu yüzden çeşitli dilekler ve dualarla geçirirler.
-
hidirellez-nedir-6155c129ce90a.jpg
213.2 KB
· Görüntüleme: 17