Ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olarak kabul edilen İstiklal Marşı, çok önemli bir yere sahiptir. İstiklal Marşı bir ülke için neden önemlidir? İstiklal Marşı korkma diye başlamasının sırrı nedir? İstiklal Marşı için verilen ödül neydi, yazılalı kaç yıl oldu, yazıldıktan sonra neler oldu? İstiklal Marşı ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Özellikle bağımsızlığımızın en büyük sembolü olarak karşımıza çıkan milli marşımız, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Halkın milli duygularını canlandırmak için yazılan marş, vatandaşlarımızın, vatanına, dinine, özgürlüğüne gibi kavramlara bağlılığı anlatmıştır. Yapılan milli marş yarışmasında eser kabul görülürken, 12 Mart 1921 yılında ise TBMM, bu marşı kabul etmiştir. Marşın bestesi ise kabul edildikten iki yıl sonra Osman Zeki Üngör tarafından yapılıp, Edgar Manas orkestrasını hazırlamıştır. Marşın yazarı Mehmet Akif Ersoy ise bu eserle milli şair unvanın sahibi olmuştur. Kabul edildiği günden beri milli marşımız olarak bilinen eser, 10 kıtadan oluşmaktadır. Bu 10 kıta, 9 dörtlük ve 1 beşlikten oluşurken, ilk iki kıta güfte şeklinde söylenmektedir. Zaman içinde marşımız birçok enstrüman ile çalınıp, güzelce yorumlanmıştır. Her satırın çok önemli olduğu marş, İstiklal mücadelesi döneminde yazılmıştır. Bu mükemmel marş Ankara’da bulunan Taceddin Dergâhında yazılırken, Mehmet Akif Ersoy ödülü almamıştır. İstiklal Marşı yazdırma teklifi ise İsmet İnönü tarafından ortaya atılmış olup, bu marş 571 hece ve 1453 harften oluşmaktadır.

İstiklal Marşı Bir Ülke İçin Neden Önemlidir?

Dünya üzerinde birçok ülke bulunurken, bu ülkelerin hepsinin bir milli marşı vardır. Milli marşlar bir ülkeyi tanımlayan eserlerken, bu ülkeler içi çok önemlidir. Ülkelerin bağımsızlığını anlatan marşlar, bütün organizasyonlarda ya da protokollerde söylenmektedir. Ülkeler bir birlerinin marşlarına bu yüzden çok saygı duymakta olup, bu marşın ne anlama geldiğini bilmektedir. Milli marşlara yapılan saygısızlık kabul edilemezken, bu bir ülke için çok değerlidir. Her ülke milli marşını gururla söylerken, bu ülkelerin bağımsızlığının sembolü olarak önemli yerdedir.

İstiklal Marşının Korkma Diye Başlamasının Sırrı Nedir?

Milli marşımız içersin de birçok anlamı barındırırken, birçok konuyu da içinde geçirmektedir. Bu yüzden çok anlamlı bir eser olurken, hepimizin gurur ile söylediği bir marştır. Bizim bağımsızlığımızın sembollerinden olan İstiklal Marşı, vatandaşlarımızın birçok milli kavrama bağlılığını anlatır. İstiklal Marşımız Korkma! diye başlarken bunun da bir sebebi vardır. Hicret olduğu zaman, peygamber efendimiz ile yakın dostlarından olan Hz. Ebubekir bir mağaraya sığınmışlardır. Bu mağarada Hz. Ebubekir korkuya kapılıp, yakalanacaklarını sanmıştır. Bu hali gören efendimiz, “korkma Ebubekir Allah bizimledir” der. İşte büyük şair bunu düşünerek, marşa korkma diye başlamaktadır.

İstiklal Marşı İçin Verilen Ödül Neydi?

Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü milli bir marş yazılması için teklif verirken, bu kabul edilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı bu alanda bir yarışma düzenlenmiştir. Bunun sonucunda kabul edilen marş için yazarına bir ödül verilmesi kararlaştırılmıştır. Birçok şiir katılırken yarışmaya hiçbiri beğenilmeyip, Mehmet Akif Ersoy ısrarlara dayanamayarak bir şiir yazıp, bu şiir okundu. İşte bu şiir herkes tarafından dakikalarca alkışlandı ve milli marş olarak kabul edildi. Bu marş için verilen ödül ise 500 Lira kadar olup, şair tarafından kabul edilmemiş olup, bunu orduya ve vatanına armağan etmiştir.

İstiklal Marşı Yazılalı Kaç Yıl Oldu?

Mehmet Akif Ersoy tarafından Ankara’daki Taceddin Dergâhında yazılan İstiklal Marşı, ülkemizin milli marşı olarak karşımıza çıkmaktadır. 17 Şubat 1921 yılında gazete yayınlanıp, daha sonra TBMM’de okundu. Bu eser burada dakikalarca alkışlanıp, milli marş olarak kabul edildi. O günden, bu güne bu marşın yazılmasının üzerinden tam 100 yıl geçmiş durumdadır. Hale ilk gün ki heyecan ve duygularla okunan milli marşımız, tüylerimizi diken diken eder.

İstiklal Marşı Yazıldıktan Sonra Neler Oldu?

Milli marşımız yazıldıktan sonra TBMM tarafından kabul edilip, milli marş olarak kullanılmıştır. TBMM’de okunduktan sonra dakikalarca ayakta alkışlanmış olup, çok beğenilmiştir. Bu durumdan sonra 500 liralık ödül, Mehmet Akif Ersoy’a takdim edilmiştir. Şair bu teklifi ret edip, hastanede yatan gazilere bağışlıyor. Ben bu şiiri para için yazmadım, vatanıma ve şanlı orduma adıyorum demiştir. Bu marştan iki yıl sonra da Cumhuriyet ilan edilmiş ve Türk Cumhuriyeti’nin de milli marşı olarak devam etmiştir.