Kalça Ağrısı Nedir?​

Kalça ağrısı, son derece yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bu ağrı, sadece kalça bölgesini değil, aynı zamanda bacakları ve beli de etkileyebilir. Hareket ederken veya hareketsizken bu ağrıyı hissetmek mümkündür. Kalçanın tek bir tarafında hissedilebileceği gibi iki tarafında da hissedilebilir. Merdiven inip çıkarken, temizlik yaparken, eğilirken, yürürken veya koşarken hissedilen kalça ağrısı, günlük hayatı etkiler.

Kalça eklemdeki problemler, kalçanın iç kısmında veya kasıklarda ağrıya neden olabilir. Kalçanın dış tarafındaki, üst uyluğundaki veya dış kalçadaki ağrıya genellikle kalça eklemini çevreleyen kaslar, bağlar, tendonlar ve diğer yumuşak dokulardaki problemler neden olur.

Kalça ağrısına bazen, bel gibi vücudun diğer bölgelerindeki hastalıklar ve durumlar neden olabilir. Bu tür ağrılara yansıyan ağrı denir. Bu durumda kalça bölgesini etkileyen bu hastalığın ne olduğu bulunmalıdır.

Kalça Ağrısı Belirtileri Nelerdir?​

Kalça ağrısı, kalça bölgesinde hissedilen ağrıdır. Kişi hareketsizken, hareketliyken veya her iki durumda da ortaya çıkabilmektedir. Tek bir kalça ekleminde ağrı hissedilebileceği gibi aynı anda iki tarafta da hissedilebilir. Bu da günlük hayatta, kişilerin hayatını zorlaştıran bir durum haline gelir.

Ağrı, kasıklarda ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Kalçanın ön veya yan kısımlarında ağrıyı hissedebilirsiniz. Eğer hareket etmede zorluk yaşıyorsanız bu durum günlük hayatınızı etkiler. Bununla birlikte merdiven çıkarken, eğilirken, kalkarken, otururken beliren ağrı da kalça ağrısına işaret eder.

Bazen sırt veya kasık (fıtıktan kaynaklanan) gibi vücudun diğer bölgelerinden gelen ağrı kalçaya yayılabilir. Özellikle artritten kaynaklanıyorsa, ağrının günlük aktiviteler sonucu bile kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Ağrı ile birlikte, hareket açıklığınız azalmış olabilir. Bazı insanlarda kalıcı kalça ağrısı, topallamaya neden olabilir.

Dinlenmeden sonra bile geçmeyen kalça ağrıları, ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir. Hissedilen ağrının hasta tarafından açıklanabilmesi ile doktorun teşhis koyma süreci başlayacaktır.

Kimi zaman belde fıtık oluşumu veya leğen kemiğindeki sorunlar gibi kalça eklemleri ile ilgisi olmayan bölgelerdeki rahatsızlıklar da kalça bölgesinde ağrıya neden olabilir. Bu yüzden kalça problemi yaşayan kişiler muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve eğer gerek görülürse radyolojik incelemeden geçmelidir. Bu sayede ağrının neden kaynaklandığı anlaşılabilir.

Bunların haricinde, aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım gerekebilir:

  • Kalça ağrısının aniden ve çok şiddetli başlangıcı.
  • Düşme veya başka bir yaralanma durumunun ağrıyı etkilemesi.
  • Eklemin deforme görünmesi veya kanaması.
  • Yaralanma durumunda eklemden ses gelmesi.
  • Yoğun, şiddetli ve geçmeyen ağrı.

Kalça Ağrısı Neden Olur?​

Bu ağrının pek çok nedeni olabilir. Bu duruma ters bir hareket yapmak, ağır kaldırmak, düşmek neden olabilirken kendi kendine de ortaya çıkabilir. Kas tendonlarında oluşan gerginliğin kalçadaki yumuşak dokularda meydana gelmesi sonucu oluşan iltihap ağrıya neden olabilmektedir.

Ağır bir yük kaldırdıktan sonra oluşan ağrı, eğer dokularda ciddi bir zedelenme yoksa dinlenme ile geçecektir. Bununla birlikte spor yaparken ya da günlük hayattaki aktiviteleri yerine getirirken yapılan hareketler bile ağrıya neden olabilmektedir.

Genelde ağrının 2 hafta gibi bir sürede iyileşmemesi, daha büyük bir sorun olduğuna işaret edebilir. Bu ağrı, kalça ile sınırlı kalmayıp bacaklara, bele, dizlere de yansıyabilir. Bu durumda bir uzmana başvurmak gerekir.

Eğer ağrı, üst uyluk ve kalça eti bölgelerinden birindeyse ağrınızın nedeni kaslar, bağlar ve tendonlarla ilgili olabilir. Bazen ise diğer bölgelerde ortaya çıkan bir rahatsızlık, kalça bölgesini etkileyebilir. Bu durum yansıyan ağrı olarak adlandırılır. Ağrıya neden olan bir başka sebep de fazla kilolardır. Vücudun taşıması gereken yük fazla olduğunda ağrılar belirebilir. Fazla kilo problemi yaşayan kişilerin bu yüzden ağrı şikâyetleri olmaktadır.

Kadınlarda jinekolojik sorunların da bu bölgede ağrıya neden olabileceği unutulmamalıdır. Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, pelvik bölgede hassasiyet oluşturur. Bu durum da kalça ağrısına neden olabilir.

Sinir sıkışması da nedenlerden biri olabilir. Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesi görevini üstlenen siyatik, son omurlar olan 4 ve 5. omurdan çıkarak kalçadan geçer. Bu yüzden sinir sıkışması yaşandığında da kalça bölgesinde ağrı yaşanabilir.

Kemikte başlayan veya kemiğe yayılan tümörler, vücudun diğer kemiklerinde olduğu gibi kalçada da ağrıya neden olabilir. Yine de panik olmamak gerekir. Kemik kanseri bir ihtimal olsa da genellikle ağrının nedeni daha basit bir şey olabilir.

Bunların dışında ağrının nedenleri şunlar olabilir:

  • Kalçada kırık ve çıkıklar
  • Eklem iltihabı (bursit)
  • Burkulma
  • Kasık fıtığı
  • Artrit
  • Kemik iltihabı
  • Kemik erimesi
  • Eklem zarı iltihabı

Kalça Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?​

Kalça ağrısı yaşayan kişiler, ağrının kendinden geçmediği durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Burada gerekli tetkikler yapılacak ve ağrıya neden olan sorun belirlenerek teşhis konulacaktır. Bu sayede tedavi süreci başlayabilir.

Teşhis sürecinde öncelikle hekim tarafından fiziksel muayene yapılır. Bu sayede hekim, kalça eklemi ile diğer eklemlerin çalışmasında bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilir. Kimi hareketler esnasında ağrı belirip belirmediği, ağrının ne kadar şiddetli olduğu, hangi hareketlerin ağrıyı kestiği gibi unsurlar hekim tarafından incelenir. Hastanın şikayeti ve hasta geçmişi de incelenir.

Tüm bunların ardından tam teşhisin konulabilmesi adına çeşitli testler yapılır. Bunlardan biri röntgendir. Röntgen çekilerek kemiklerin durumunun nasıl olduğu kontrol edilir. Kalça bölgesinde herhangi bir deformasyon olup olmadığına bakılır.

Bilgisayarlı tomografi sayesinde de kalça ekleminin 3 boyutlu bir görüntüsü çıkarılır. Bu sayede doktor, bu bölgede ağrıya neden olan bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol eder. Eklem veya eklem birimlerindeki deformasyonlar bu sayede kontrol edilir.

Manyetik rezonans ya da bilinen adıyla MR da ağrı teşhisini koymak için kullanılan bir başka yöntemdir. MR yönteminde radyo dalgaları kullanılır. Bu radyo dalgaları da kalçada bulunan kas ve tendonlar gibi yumuşak dokularda bir sorun olup olmadığını anlamaya yardımcı olur.

Bir başka yöntem ise kan testleridir. Kan testleri, kalçada ağrıya neden olabilecek romatoid artrit gibi rahatsızlıkların teşhisinin konulmasını sağlar. Halk arasında bilinen adıyla eklem iltihabı olan bu rahatsızlık da kalça eklemlerinde ağrıya neden olur.

Kalça Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?​

Teşhis konulduktan sonra kalça ağrısı tedavisi, bu teşhise göre yapılır. Ağrı kesici ilaçlar ve kremler, kişiye yardımcı olacaktır ancak gerçek sorunun bulunması ve tedavi edilmesi gerekir. Eğer ağrı, ilaçlar, kremler, dinlenme ve hafif egzersizlerle geçmiyorsa başka ilaçlara ya da fizik tedaviye yönelebilirsiniz.

Yapılan tetkikler sonunda eğer kemik erimesinin ağrıya neden olduğu anlaşılırsa kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak yardımcı olur. Bu sayede kemik erimesinden zarar gören kemiklerin onarımına destek olunur.

Uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon alınması gerekebilir. Fizik tedavi uzmanının uygulayacağı tedavi ağrıları zamanla dindirmeyi sağlayacaktır. Fizik tedavi egzersizleri, hareketliliğini geliştirmek ve ağrılarını azaltmak adına yardımcı olur. Bu tedavide yapılan egzersizler, ağrıların geçmesini sağlar. Egzersizler evde fizyoterapist eşliğinde yapılabilir. Bununla birlikte bir hastaneye ya da fizik tedavi merkezine de gidilebilir.

Fizik tedavide sıklıkla kalça sıkma, düz bacak kaldırma, kalça menteşe ve çekirdek stabilizasyonu gibi hareketler yapılır. Bu hareketler, kalça bölgesindeki ağrıyı hafifletmeye ve bitirmeye yardımcı olur. Ancak bu hareketlerin dikkatsizce yapılmaması gerekir. Bilinçsizce yapılan hareketler daha fazla soruna yol açabilir. Muhakkak bir uzmana başvurulması tavsiye edilir.

Gereken durumlarda kalça bölgesine steroid enjeksiyonlarının yapılması gerekebilir. Bunun tercih edilmesinin nedeni ağrıyı oluşturan kemik ve eklem hastalığının tedavi edilmesi olur. Ağrı, bursit ve iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa steroidlere başvurulur. Enjeksiyonun nereye yapılacağının belirlenmesi için ultrasona girmek gerekir.

Kemik ve eklemlerde oluşan fiziksel dezenformasyonların giderilmesi için bazen cerrahi yöntemler gerekebilir. Uzun süre geçmeyen ağrılar için ameliyat gerekebilir. Kendiliğinden iyileşmeyen kırık ve çatlakların tedavisi gibi durumlarda hekimler, cerrahi yöntemlere hastayı yönlendirebilir.

Kalça Ağrısına Ne İyi Gelir?​

Eğer siz de ''kalça ağrısı nasıl geçer?'' diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz! Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar. Ancak oluşabilecek yan etkiler düşünüldüğünde ilaç kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışılmalıdır.

Ağrıyı hafifletmenin bir başka yolu da günde birkaç kez yaklaşık 15 dakika boyunca bölgeye buz tutmaktır. Kendinizi daha iyi hissedene kadar etkilenen eklemi mümkün olduğunca dinlendirmek gerekir. Ağrıyan alanı sıcak tutmak da yardımcı olabilir. Ilık bir banyo veya duş, kaslarınızı ağrıyı azaltabilecek germe egzersizleri için hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Artritiniz varsa, kalça eklemini düşük etkili egzersizler, esneme ve direnç eğitimi ile çalıştırmak ağrıyı azaltabilir. Örneğin, yüzme artrit için iyi bir egzersizdir. Fizik tedavi ayrıca hareket açıklığınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Osteoartrit, ağrının yoğun olacağı veya kalça ekleminin deforme olacağı kadar şiddetli hale geldiğinde, total kalça protezi (artroplasti) düşünülebilir. Kalçasını kıran kişilerin bazen kırığı düzeltmek veya kalçayı değiştirmek için ameliyat olması gerekir.

Ağrınız geçmezse veya eklem çevresinde şişlik, kızarıklık veya sıcaklık fark ederseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hastanemiz ve uzman sağlık çalışanlarımız her zaman yardımınıza hazırdır. Siz de bu gibi rahatsızlıklarınızda hastanemize başvurabilir, en kısa günde sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Kalça Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular​

Kalçada Ağrı Neyin Belirtisidir?​

Kalçada ağrı, sadece o bölgeyi zorladığınız için oluşabilir. Bununla birlikte bir kemik veya eklem hastalığı veya travmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar da ağrının nedeni olabilir.

Kalça Ağrısı Tehlikeli midir?​

Dinlenmenize rağmen 2 hafta içinde geçmeyen ve deride şişip kızarmaya neden olan kalça ağrısı tehlikeli olabilir. Bu durumda mutlaka bir hekime görünmek gerekir.

Sağ Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur?​

Bu ağrıların çoğu genellikle bel kökenlidir. Bu tür ağrılar çoğunlukla belden gelmektedir. Genellikle sağ kalçadan bacağa doğru ağrı vurur.

Kalçada Sinir Sıkışması Olur mu?​

Sinir sıkışmasına siyatik adı verilir. Siyatik genellikle fıtıklaşan bir disktir. Bel ve kalçadan kaslarından geçen sinirin sıkışması, diz ekleminde ya da ayaktaki zedelenmeler sonucu siyatik oluşabilir. Bele kadar uzanan ağrı, sinir sıkışmasına işaret edebilmektedir. Bununla birlikte sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında da olabilir. Bu durumda kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı ortaya çıkar.

Kalça Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?​

İki haftadan uzun süren ağrı için doktora başvurulmalıdır. Hastanemizin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurarak kalça ağrısı için yardım alınabilir.