Kuşlar yağmurda uçabilir mi? Günümüzde kuşlar ile ilgili çok sayıda soruya bir cevap aranmaktadır. Sorulan sorulardan bir tanesi de bu şekildedir. Gelin cevabını birlikte inceleyelim. Kuşkusuz, tavuklar zaten uçarak fazla zaman geçirmezler – yağmurlu olsun ya da olmasın. Ancak yağmur, çoğu kuşun uçuş alışkanlıklarını etkiler.

Yağmur neden kuşların uçmasını zorlaştırıyor?
Yağmur damlaları tarafından püskürtülürken havada hareket etmenin oldukça can sıkıcı olacağını hayal edebilirsiniz. Ancak uçmayı zorlaştıran yağmurun kendisi değildir. Bunun yerine kuşlar, yağmur fırtınalarının çoğunda ortaya çıkan hava basıncındaki düşüşten etkilenir.

Basınç düştüğünde, hava daha az yoğunlaşır. Daha az molekül vardır, bu da kuşların uçmasını zorlaştırır. Düşük hava basıncının olduğu bölgelerde gökyüzünde hareket etmek çok fazla enerji gerektirir. Bu nedenle, bir fırtına sırasında ağaç dallarında ve hatta elektrik hatlarında oturan daha fazla kuş göreceksiniz.

Kuşların tüyleri su geçirmez mi?
Yağmur bir süre devam ederse kuşların fırtınaya göğüs germeleri gerekecek. Kuşların çoğu, günde birkaç kez yemek yemeye ihtiyaç duyar ve yiyecek bulmak için yağmurda kısa mesafelerde uçarlar. Neyse ki tüyleri su geçirmezdir. Çoğu su tüylerinden akar ve altındaki cildi korunmuş olur. Pek çok kuş, kendilerini yağmurdan daha fazla korumak için tüylerinin üzerine yayabilecekleri yağ üretebilir.



Bu korumaya rağmen çoğu kuş yağmuru sevmez. Aslında, 2010 yılında yapılan bir araştırma, bunun onlara çok fazla strese neden olduğunu buldu. Bir ekip, Kosta Rika yağmur ormanında yaşayan kuşları inceledi. Kan örnekleri aracılığıyla, kuşların yağmurlu günlerde daha yüksek stres hormonu seviyelerine sahip olduğunu buldular.

Kuşlar ne zaman yağmur yağacağını biliyor mu?
Bu sizi şaşırtmayabilir. Sonuçta, birçok hayvan fırtınalar sırasında stresli hissediyor. Evcil hayvan sahipleri genellikle yağmur ve gök gürültüsünün hayvanlarını tedirgin ettiğini fark eder. Bazı hayvanlar doğaya o kadar güçlü tepki veriyor ki neredeyse geleceği tahmin ediyor gibi görünüyorlar!

Yine de diğer kuşlar yağmura hiç aldırış etmiyorlar. Örneğin ördekler yağmurda dışarıda kaldıkları ve hatta su birikintilerinde oynadıkları biliniyor. Yağmurlu bir günü anlatmak için “Ördekler için güzel hava” sözü buradan gelir. Kuşların ayrıca sağanak yağmuru kendi kendilerini yıkamak için kullandıkları görülmüştür. Sıcak ve kuru iklimlerde yaşayanlar için yağmur da serinlemek için hoş bir fırsat gibi görünüyor. Kuşlar yağmurda uçmamayı tercih etseler de, bunu yapmaları imkansız değildir.

Hiç sağanak yağmurda uçan bir kuş gördünüz mü? Büyük olasılıkla yiyecek bir şeyler arıyorlardır. Yağmur yağdığında ne yapmaktan hoşlanırsınız? Yağmurda oynamayı mı yoksa içeride sıcak kalmayı mı tercih edersiniz? Çoğu kuş gibiyseniz, muhtemelen barınak ararsınız!

Kuşlar Yağmurda Uçabilir mi?
Gelelim asıl sorumuza. Kuşlar yağmurda uçabilir mi? Uçabilirler ama pek iyi değillerdir. Kuşların yağmurda uçması imkansız olmasa da, genellikle bunu yapmamayı seçerler. Kuşların kötü havalarda yiyecek bir şeyler bulmak için kısa mesafelerde uçtuğunu görebilirsiniz, ancak çoğu zaman yerinde kalmayı tercih eder.

Kuşlar yağmurda uçabilir mi? Sorusuna en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık sizler için. Görüşleriniz varsa eğer yorum olarak belirtebilirsiniz.