Tarihte yapılan katliamların arasına adını yazdıran Madımak Katliamı hala araştırılıyor. 29 yıl önce Sivas’ta yaşanan Madımak Katliamı derin izler bıraktı. Madımak Katliamı ile ilgili bilinmeyen ve gizli kalmış detaylar araştırılıyor.

Türkiye'de yaşanan Madımak Katliamı; Sivas Katliamı ya da Madımak Olayı olarak da anılıyor. Madımak Katliamı; 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta düzenlenmekte olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri esnasında Madımak Oteli’nin Radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması olayıdır. Katliamda çoğunluğu Alevi olan 33 yazar, ozan ve düşünür ile 2 otel çalışanı dumandan etkilenerek ve yanarak hayatını kaybetmişti. Ayrıca dışarıda bulunan saldırganlardan ikisi de olay esnasında hayatını kaybetmiştir.
Olayın ardından büyük bir kesim, güvenlik görevlilerinin elinden geleni yapmadığını iddia etmiştir. Katliamdan ağır yaralı şekilde kurtarılan Aziz Nesin, olayın ardından yaptığı basın açıklamasında dönemin başkanlarını ve koalisyonunu ağır şekilde eleştirmişti. Madımak Katliamı 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşandı ve tarih kayıtlarına bu şekilde geçti.

Madımak Katliamını Kim Yaptı?

Madımak otelinde kalan 33 yazar, şair ve düşünürün korkunç bir şekilde can verdiği Madımak Katliamında otel alevlere verilmişti. Aziz Nesin’in Müslümanlık ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından tepki çekmesi ile olaylar alevlenmiş, o dönem Madımak Oteli’nde kalan Aziz Nesin’e eleştirel sloganlar atılmaya başlanmıştı. Radikal İslamcı bir grubun tepkisini çeken hareket sonucunda Madımak Katliamının da aynı grup tarafından yapıldığı ileri sürülmüştü. Madımak Katliamının Radikal İslamcı bir grup tarafından yapıldığı iddia edilmişti.

Madımak Katliamı Neden Oldu?

Madımak Katliamının neden olduğu araştırılıyor. İddialara göre o dönem Aziz Nesin, Müslümanlık ve kutsal kitaplar ile ilgili açıklamalar yapmış ve inanmadığını dile getirmişti. Olay gazetelerde yayınlanınca Radikal İslamcı bir grubun dikkatini çekmiş ve tepkilere neden olmuştu. Aynı dönem Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında zamanın ünlü şairleri ve düşünürleri Sivas’a getirildi. Madımak Otelinde konakladığı bilinen bu kişilerin arasında Aziz Nesin de vardı. Otele protesto ve sloganlar atıldı, hızını alamayan Radikal İslamcı grup Aziz Nesin’in açıklamalarından dolayı oteli ateşe verdi.

Madımak Katliamında Sivas Belediye Başkanı Kimdi?

Madımak Katliamında yaşanan olaylar hala araştırılıyor. Madımak Katliamında Sivas Belediyesi Başkanının kim olduğu da unutulan detaylar arasında bulunuyor. Madımak Katliamında Sivas Belediye Başkanının Temel Karamollaoğlu olduğu söyleniyor.

Madımak Katliamı Kaç Kişi Öldü?

Madımak Katliamında kaç kişinin korkunç bir şekilde öldüğü araştırılıyor. Madımak Katliamında kaç kişinin öldüğü hala tartışılan konular arasında bulunuyor. Madımak Katliamında 33 şair, düşünür ve yazar hayatını kaybetti. Ayrıca otelin dışında bulunan saldırganlardan ikisi de hayatını kaybetti.

Madımak Katliamı Dönemin Başbakanı Kimdi?

Madımak Katliamı tarihte hala izleri saklı olan derin bir yara olarak kaldı. Ünlü ve sevilen pek çok yazarın kaybedildiği Madımak Katliamında 33 kişi hayatını kaybetti. Madımak Katliamı döneminde Başbakanın kim olduğu ise merak konusu oldu. Madımak Katliamı dönemin Başbakanı Tansu Çillerdi.

Madımak Katliamı İle İlgili Kitaplar Nelerdir?

Madımak Katliamı tarihte öyle derin yaralar açtı ki, yazarlar katliam ile ilgili kitaplar yazmaya başladılar. Madımak Katliamının hikâyesinin gizli kalanları kitaplarda aranmaya başlandı. Madımak Katliamı ile ilgili kitaplar;
Sivas Katliamı – Ozan Çavdar
Ölü Canlar – Fatih Atila
Ateş-i Aşk Sivas Katliamının Gerçek Hikâyesi – Murtaza Demir

Madımak Katliamı İle İlgili Şarkılar Nelerdir?

Madımak Katliamı ile ilgili şarkılar da merak konusu oldu. Madımak Katliamı ile ilgili şarkılar;
Edip Akbayram – Türküler Yanmaz, Yanmam Mı Gerek
Grup Yorum – Sivas (Gün Tutuşur)
Moğollar – Issızlığın Ortasında
Grup Kızılırmak – Sivas
Radical Noise – Çığlık
Sezen Aksu – Dua
Mahzuni Şerif – Sivas Dramı

Madımak Katliamında Ölenlerin Listesi

Madımak Katliamında ölenlerin listesi;
Muhlis Akarsu, Muhibe Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Mehmet Atay, Sehergül Ateşi Behçet Sefa Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna Thujis, Hasret Gültekin, Serkan Doğan, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Asaf Koçak, Uğur Kaynar, Menekşe Kaya, Koray Kaya. Sait Metin, Handan Metin, Yeşim Özkan, Huriye Özkan, Ahmet Özyurt, Özlem Şahin, Nurcan Şahin, Yasemin Sivri, Asuman Sivri, İnci Türk, Edibe Sulari. Ayrıca otel çalışanlarından Ahmet Öztürk ve Kenan Yılmaz ve saldırganlar arasında bulunan Ahmet Alan ve Hakan Türkgil de hayatını kaybedenler arasında yer alıyor.

Madımak Katliamı Dönemin Cumhurbaşkanı Kimdir?

Madımak Katliamında dönemin Cumhurbaşkanının kim olduğu merak ediliyor. Madımak Katliamında dönemin Cumhurbaşkanının Süleyman Demirel olduğu belirtilmektedir. Süleyman Demirel Madımak Katliamı esnasında görev yapan Cumhurbaşkanıydı.