Gezgin (rover) olarak adlandırılan keşif araçları gezegenin katı yüzeyine iniş yaparak yüzeyden fotoğraf çeker ve havayı, toprağı analiz edecek araçları taşır. Ayrıca gezginler motorları sayesinde çevrede dolaşabilirler. En önemli Mars görevlerinden biri olan Pathfinder gezegeni keşfetmek amacıyla 1996 yılında fırlatıldı ve 1997 yılında yüzeyine iniş yaptı. Kimyasal analiz verisi, kum fırtınalarındaki rüzgarın ölçümü gibi verilerin yanında binlerce fotoğrafı Dünya’ya gönderdi. Bu veriler Mars’ın bir zamanlar sıvı su ve yoğun bir atmosferi bulunan ılık ve nemli bir gezegen olduğuna dair belirtiler taşıyor.

Diğer bir Mars görevi olan Curiosity gezgini 2012 yılında gezegene iniş yaptı. Planlanan görev süresi sona ermesine rağmen hala mikrobiyolojik açıdan kızıl gezegende daha önceden yaşam olup olmadığını araştırıyor.
Mars yüzeyinin Dünyaya benzerliği nedeniyle üzerinde en çok yaşam araştırmalarının yapıldığı gezegendir.
NASA’nın Mars için son projelerinde biri Mars 2020 gezgini, gezegende geçmiş zamanlardaki yaşam ipuçlarını arayacak. Ayrıca Mars atmosferinde oksijenin üretimi ile ilgili deneyler yaparak kalıcı olarak insanların Mars’ta kalabilmeleri için gerekli yaşam kaynaklarını inceleyecek. Mars Yolculuğu 2030 yılında kızıl gezegene insanların gönderilerek orada yaşamasını hedefliyor. Heyecan verici bu proje için şimdiden bir çok kişi gönüllü oldu. Proje için yapılan deneylere katılarak Mars’a gitme hayalleri kurmaya başladılar bile.