Mide Ağrısı Neden Olur?​

Mide ağrısının nedenleri oldukça çeşitlidir. Bazen yalnızca hafif belirtilerle kendini gösteren mide ağrısının ardında ciddi bir sağlık sorunu bulunabilir. Örneğin, mide ağrısı kimi zaman basit bir hazımsızlık sorunu gibi görülebilir. Basit gibi görünen bu sorunun arkasından ülser dahi çıkabilmektedir. Bu sebeple, mide ağrısı çok sık ve özellikle diğer belirtilerle birlikte görüldüğü zaman mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Mide ağrısının en sık görülen nedenleri genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Ülser
  • Gastrit
  • Gastroözofageal reflü
  • Aşırı kilo
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Fıtık
  • Gıda zehirlenmesi
  • Çeşitli bağırsak sendromları
  • Aşırı yemek yeme
  • Düzensiz ve sağlıksız bir beslenme düzeni
  • Mide kanseri
  • Mide tümörü
  • Sigara kullanımı
  • Alkol tüketimi
  • Stres
  • Psikolojik faktörler
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Hormonal değişiklikler
Mide ağrısı genellikle hafife alınmaktadır. Ağrının sebebi bazen basit bir mide bozulması olabileceği gibi kritik bir problem de olabilir. Ağrılar özellikle sık yaşanıyorsa kesinlikle göz ardı edilmemelidirler. Nitekim bu durum kişinin hayat kalitesini de önemli ölçüde düşürür. Durumun ilerlememesi ve erken teşhis için önlem almak önem taşır. Doktor kontrollerinin yanı sıra mide ağrısı çeken kişi de kendinde birtakım değişikliklere gidebilir.

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı sağlıklı bir mide için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile oluşabilecek ağrıların önüne geçilebilir. Ancak ağrı gerekli önlemlerin alınmasına rağmen geçmiyorsa sorunun kaynağında başka bir hastalık ya da neden yatıyor olabilir. Bitkisel ağırlıklı çözümler de denenerek mideyi rahatlatmak mümkündür. Bu yolla sindirim sürecinin rahat bir şekilde işlemesi de sağlanabilir.

Mide ağrısına neden olabilecek hastalıklar şu şekilde sayılabilir:

  • Gastroözofageal Reflü: Bu sorun kendini çeşitli belirtilerle gösterir. Mide ağrısı ve mide ekşimesi belirtilerin başında gelir. Kuru öksürük ve göğüs bölgesinde yanma da diğer belirtilerdendir. Özellikle belli gıdaları tüketmek sorunu tetikleyebilir.
  • Gastrit: Gastriti olan bir kişi mide ağrısının yanı sıra mide bulantısı ve şişkinlik hissi de hisseder. Sorun çözülmediği takdirde ülser meydana gelebilir.
  • Helikobakter Pilori Enfeksiyonu: Bu sorunun kaynağı bir bakteridir. Mideye yerleşen bakteri birçok mide rahatsızlığına neden olur. Dolayısıyla bu enfeksiyon mide ağrısı ve yanması nedenleri arasındadır.
  • İlaç Kullanımı: Her ilaç her hastada aynı etkiyi vermeyebilir. Bazı ilaçlar mide mukozasına zarar vererek mide ağrısına neden olabilmektedir.
  • Bazı Gıdalar: İlaç kullanımında olduğu gibi her gıda her tüketici de aynı etkiyi vermeyebilir. Bazı maddelerin tüketimi mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.
  • Kabızlık: Kabızlık durumuna mide ağrısı sıkça görülür. Dışkılamada yaşanan gecikme ve problem ağrıya sebep olur. Bu durum mide ağrısı dışında başka sorunlara da neden olabilmektedir. Önlenmesi için bol su tüketimi gereklidir. Lif bakımından zengin gıdaları tüketmek de önleyicidir.
  • İshal: İshal de kabızlık gibi mideyi etkileyen ve en sık görülen bağırsak sorunlarından birisidir. Bozulan bağırsak hareketleri sonucunda dışkı seyrekleşir ve kişiye rahatsızlık verir.
  • Gastroenterit: Genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan bu durum ishale ve kusmaya neden olabilir. Bu durum da mide ağrısını tetikler.
  • Huzursuz Bağırsak Sendromu: Birçok belirtiyle kendini gösterebilir. Mide ağrısı, kramplar, kabızlık ve ishal bunlardan bazılarıdır. Kontrol altına alınmadığı sürece kişinin hayat kalitesini oldukça düşüren bir sorundur.
  • Gıda Zehirlenmesi: Gıda zehirlenmesi, besin değerini yitirmiş ve bozulmuş gıdaların tüketilmesi sonucu yaşanan bir durumdur. Kusma ve ishal sıkça görülür. Salmonella gibi bakteriler gıda zehirlenmesinin başlıca nedenlerindendir. Ancak birçok diğer bakteri de bu duruma neden olabilmektedir. Parazitler de bu duruma neden olabilmektedir. Ancak parazit kaynaklı sorun kısa süre içerisinde fark edilmeyebilir. Son olarak virüsler de gıda zehirlenmesinde rol oynar.
Son olarak mide tümörü ve mide kanseri de kendini mide ağrısı ile gösterebilir. Özellikle ağrının şiddetli ve uzun dönem devam ettiği durumlarda belirtiler kesinlikle küçümsenmemelidir. Durumun kendiliğinden çözülmediği durumlarda doktor kontrolü hayati önem taşır.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer?​

Mide, vücutta besinlerin parçalanmasında görev alan önemli bir organdır. Sindirim sisteminin yapı taşı olan midenin çalışmasının bozulması beraberinde istenmeyen birçok sorunu getirir. Özellikle ağrı yaşanan durumlarda kişinin günlük hayatı büyük ölçüde olumsuz etkilenir. Ağrının şiddeti ve süresi ise sorunun nedenine göre farklılık gösterir. Hafif ve devam etmeyen bir ağrı için doğal yöntemler faydalı olabilir. Ancak ağrı uzun süre boyunca devam ediyorsa ve şiddetliyse doğal yöntemler etkili olmayabilir. Bu durumda bir doktora başvurmak en iyi çözüm yoludur.

Ağrıyı tedavi edebilmek için öncelikle sorunun nedeni doğru ve kesin olarak saptanmalıdır. Ardından kişinin hastalık öyküsü dinlenmelidir. Gerekli bazı tetkiklerden sonra hastalık tanısı konabilir. Kötü beslenme alışkanlığı kaynaklı yaşanan mide ağrılarının çözümü genellikle basittir. Mideye zarar verebilecek asitli ve kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlamak durumun geçmesine yardımcı olur. Çok baharatlı gıdaları tüketmek de mide ağrısına neden olabileceğinden tüketimleri olabildiğince sınırlandırılmalıdır. Bol miktarda düzenli sıvı almak da mide sağlığını koruyacaktır.

Düzenli egzersiz yapmak, vücut metabolizmasını düzenleyerek mide-bağırsak sağlığı geliştirmede yararlı olmaktadır.

Hayat düzeninde yapılan bazı değişiklikler ağrıyı doğrudan etkileyebilir. Örneğin yatmadan önce yemek yemek her vücudu aynı şekilde etkilememektedir. Bazı kişilerde bu durum reflü ve mide ağrısına neden olabilir. Bu yüzden yemek yenecek saatler belirlenmeli ve plana sadık kalınmalıdır. Sigara ve alkol tüketimini sınırlamak da mide ağrısını hafifletir.

Ağrı eğer altta yatan bir hastalıktan kaynaklı değilse mide üzerine sıcak su torbası koymak da fayda sağlayabilir. Son olarak ise stres durumu iyi yönetilmelidir. Fazla stres mide üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?​

Mide ağrısı hafif ve ciddi olmayan nedenlerden kaynaklı olabileceği gibi önemli bir sorunun da habercisi olabilir. Ancak şiddetli ağrılara neden olmayan basit mide ağrıları için evde bazı yöntemlerle şifa aramak mümkündür. Aşağıdaki yöntemleri evde uygulayarak mide ağrısını hafifletilebilir:

Sık Sık Su Tüketmek: Vücudun gerekli şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda su alması şarttır. Böylece midedeki sindirim de olması gerektiği gibi işleyebilir. Yeteri kadar su alamayan vücutta zamanla bazı belirtiler görülür. Mide ağrısı da bunlardan birisidir. Günlük 1.5-2 litre su tüketmek bu durumu önleyecektir.

Yoğurt: Yoğurt, en zengin probiyotik içeren gıdalardan birisidir. Yeterli miktarda tüketilmesi mideyi rahatlatıcı etki gösterir. Ayrıca yoğurdu düzenli şekilde tüketmek bağışıklık sistemini de güçlendirir. Böylece olası enfeksiyonlar önceden engellenebilir.

Papatya Çayı: Papatya çayı birçok probleme şifa olan bir çaydır. Rahatlatıcı etkisi sayesinde uyku sorunları gibi problemler için de çözüm yoludur. Mide kaslarını gevşetmesiyle birlikte mide rahatsızlıklarına da oldukça iyi gelir. Ağrı kesici etkisi sayesinde gerekli miktarda tüketimi fayda sağlar.

Zencefil: Zencefil tüketimi mide problemleri için sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca sindirime yardımcı olur bu da olası hazımsızlık sorunlarının önüne geçer. Mide bulantısı ve ishal gibi sorunu olan kişiler de faydalarından yararlanabilirler.

Karanfil: Karanfil, içeriğindeki faydalı maddeler sayesinde midenin çalışmasını oldukça kolaylaştırır. Gaz kaynaklı mide ağrıları için birebir çözüm sunar. Mide bulantısı ve kusma sorunu olan kişiler de karanfilden faydalanabilirler. Karanfil, suda kaynatılarak çay gibi içilebileceği gibi su ve bal ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Nane: Nane, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişiler için önemli bir şifa kaynağıdır. Mide ağrısına, kabızlığa ve ishale neden olan bu durum için doğal bir ağrı kesicidir. Düzenli şekilde nane tüketmek bağırsakları rahatlatarak mide ağrısını yatıştırıcı etki gösterir.

Alkol ve Sigara Tüketimini Sınırlamak: Alkol ve sigara vücudun her türlü sistemi için zararlıdır. Özellikle alkol sindirimi zor bir madde olduğundan fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Bu da mide ağrısına yol açar. Alkol tüketimini sınırlamak mide ağrısını geçirmeye de yardımcı olmaktadır.

Isı Uygulaması: Midenin etkili bir şekilde işlev gösterebilmesi için kasların gevşemiş olması gerekmektedir. Sıcak su torbası ile mide ağrılarını bir yere kadar idare etmek mümkündür. Ancak ağrı, sıcaklık hissi gittikten sonra yeniden başlayabileceği için bu yöntemi sürekli uygulamak sağlıklı değildir. Sürekli olarak deriye uygulanan sıcak basınç, cilt yüzeyini ve mideyi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu gibi yöntemleri uygulamak genellikle basit mide ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır. Ancak doğal yöntemlerle geçemeyecek ağrılar için mutlaka bir uzmana danışmak önem taşımaktadır. Özellikle erken tanı için bu oldukça önemlidir. Örneğin, ağrının sebebinin böbrek taşı ya da apandisit olması durumunda erken tanı hayat kurtarabilir. Erken teşhis edilen bir hastalık bulunması durumunda sorun kontrol altına alınacak ve böylece ağrı şikayetleri devam etmeyecektir.

Altta yatan bir hastalık tespit edilmesi sonucunda doktor bir tedavi planı oluşturur. Bu plan kişinin sağlık durumuna göre belirlenmektedir. Eğer sorun fiziksel değil psikolojik ise ilaç kullanımı şart olmayabilir. Ancak bazı fiziksel hastalıklarda ilaç kullanımı şart olabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ilaç hastanın mevcut durumuna göre verilmektedir. Ancak her bünye her ilaca aynı tepkiyi vermez.

Özellikle bazı ağır ilaç kullanımı sonucunda mide rahatsızlıkları ve şikayetleri görülebilir. Eğer ağrı, ilacın sık görülen yan etkileri arasında ise bu durumun genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçmesi beklenir. Fakat ağrı geçmiyor ve tekrarlıyorsa bu durum mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktor ilgili muayenenin ardından ilacın bırakılıp bırakılmaması gerektiğine karar verecektir. Unutulmamalıdır ki, ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kesmek oldukça yanlış ve tehlikeli bir davranıştır.