Nevruz bayramı, Dünya’da çeşitli milletler tarafından baharın gelişinin kutlandığı bir bayramdır. İnsanların bu bayram ile ilgili merak ettiği çeşitli konular bulunmaktadır. Nevruz bayramının türkler için neden önemli olduğundan ve bunun gibi birçok konudan yazımızda bahsettik.

Nevruz nev ve ruz kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiştir. Anlamı ise yeni gün demektir. Yeniliklerin, baharın müjdecisi olan nevruz bayramı, Türklerin Ergenekon vadisine sığamayacakları kadar çok kişi oldukları vakit dünyaya açılmasından beri kutlanmaktadır. Açıldıkları gün Nevruz gününe denk geldiğinden dolayı o günden beri bu tarih yenilikleri, özgürlükleri müjdeleyen gün olarak belirlenmiştir. Ayrıca Türklerin kendi yaptıkları takvimdeki yılın başlangıcı 21 Mart yani Nevruz Bayramı günüdür.
Eski zamanlarda yılbaşı olarak kutlanan Nevruz Bayramı, yıllar geçtikçe bu özelliğini yitirip sadece bayram olarak kutlanmaya devam etmiştir. 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nde sadece bir bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. Nevruz Bayramı’na dört hafta kaldığı zamandan itibarenki salı günleri özel günler olarak sayılmaktadır ve bu günlere çarşamba adı verilmiştir.

Nevruz Bayramı Sadece Türkiye’de Mi Kutlanır?

Nevruz Bayramı’nın sadece Türkiye’de mi kutlanıp kutlanmadığı merak edilen bir konu haline gelmiştir. Nevruz Bayramı sadece Türkiye’de kutlanmamaktadır. Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna – Hersek, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgısiztan, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Pakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak, Hindistan, Çin gibi ülkeler de her yıl Nevruz Bayramı’nı kutlamaktadırlar.

Nevruz Bayramı Ne Zamandan Beri Kutlanıyor?

Nevruz Bayramı’nın ne zamandan beri kutlandığı bu konu ile ilgili olan insanların ortak merak konusu olmuştur. Dünyanın ilk bayramı olan Nevruz Bayramı, yaklaşık 15.000 seneden bu yana sürekli kutlanmaktadır. Bu da yaklaşık Buzul Çağı’nın bitmesinden önceki günlere denk gelmektedir.
M. Ö. 487 yılında da Nevruz Bayramı’nın kutlandığı bilinmektedir. Geçmiş senelerde Nevruz Bayramı bir yılbaşı olarak kutlansa da son senelerde sadece baharın, yeniliklerin gelişi olarak kutlanmaktadır. Türklerin Ergenekon Vadisi’ne sığmayıp dünyaya açıldıkları günden beri Nevruz Bayramı kutlanmaktadır.

Nevruz Çiçeği Nasıl Bir Çiçektir?

Nevruz çiçeği, ilkbaharın habercisidir ve karların erimesi ile beraber ortaya çıkmaktadır. Bu güzel çiçek genellikle mor tonlarındadır ve iç kısmında sarı bir renk bulunmaktadır. Nevruz çiçeği, ağzını açmış bir aslan gibi göründüğünden dolayı bazı kişiler tarafından yabani aslanağzı olarak da bilinmektedir.
Çiçek, ilkbaharda topraklarda yeşermeye başlar ancak çiçeklerini mayıs ve haziran aylarında açar. Soğuk havalara dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır ve çabuk yayılıp etrafındaki alanları kaplamaktadır. Çok bakım istemeyen bu anlamlı çiçek, dış mekan süslemeleri için kullanılmaktadır. Kışın soğuğuna dayanıp ilkbaharda yeşerdiğinden dolayı insanlar için anlamı umut olarak belirlenmiştir. Kokusu çok hoş, kendine özgü bir kokudur. Mezarlıklara da dayanıklı bir çiçek olduğundan dolayı ekilmektedir.