Özellikle Türkler için önemli bir yere sahip olan Osmanlıca hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu bulunmaktadır. Osmanlıca hakkında en çok merak edilen; Osmanlıca ne kadar sürede öğrenilir, Osmanlıca kendinden sonra birleşmeyen harfler nelerdir gibi soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Osmanlıca öğrenmek isteyenler bu eylemin ne kadar süreceği hakkında birçok araştırma yapmaktadırlar. Bu konuda bilgi vermemiz gerekir ise Osmanlıcayı kolay, orta ve ileri düzey olarak 3 kısma ayırarak inceleyebiliriz. Kolay düzey denilen kısımda basit metinlerden başlayarak 3-4 hafta içinde basit cümleleri okuma ve söyleme eylemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Orta düzey olan kısım içerisinde Arapça ve Farsça cümleler ve kelimeler bulunmaktadır bu kısım için yaklaşık 2 ya da 3 ay yeterli olacaktır. İleri düzey Osmanlıca içeriğinde arşiv metinleri, kitabeler, kabir taşları vb. okumaların yapıldığı düzeydir. Bu düzeyde net bir süre vermek doğru olmayacaktır çünkü kişinin yaptığı çalışmalar, antrenmanlar ve yaptığı okumaların sıklığına göre öğrenme süresi değişmektedir. Ayrıca belirtilmesi gerek bir diğer önemli konu verilen bütün tarihlerin kişinin çalışmalarına göre değişkenlik gösterebileceği ve bu tarihlerin dışardan bir kurs veya takviye ile gerçekleşebileceğini bilmeniz gerekmektedir.

Osmanlıca Öğrenmek Kolay Mı?

Osmanlıca öğrenmek kolay mı sorusu günümüzde tartışmalara yol açan sorulardan biridir. Osmanlıca öğrenmenin kolay olup olmadığı hakkında bilgi verecek olursak Osmanlıca aslında görüldüğü kadar zor bir dil değildir hatta birçok kişiye göre 2-3 hafta içinde temel düzeyde okuma ve konuşma yapmak mümkündür. Ancak bu kadar kısa süreler için mutlaka çalışma yapılmalı ve bu eylem için uzun zaman ayrılmalıdır. Osmanlıca öğrenirken ileri seviyeye kadar çok basit bir şekilde öğrenebilirsiniz ancak ileri seviyeye geldiğiniz zaman mutlaka daha fazla çaba ve zaman ayırmanız gerekecektir. Ancak bahsettiğimiz kolay kısmı okuma ve konuşma eylemleri için geçerli kısımdır. Osmanlıca yazmak ve yazmayı öğrenmek oldukça zor bir iştir.

Osmanlıca Kendinden Sonra Birleşmeyen Harfler

Osmanlı alfabesi dil bilgisi kuralları ve yazım kuralları günümüzde kullanılan Latin alfabesinden ve yazım kurallarından oldukça farklı bir alfabedir. Özellikle Osmanlıca da kendinden sonra bitişmeyen harfler mevcuttur. Bu harfler; Elif, Dal, Zel, Re, Ze, Je, Vav ve He adlı harflerdir.

Osmanlıca Kendinden Önce Birleşmeyen Harfler

Osmanlıca günümüz Türkçesinden çok farklı yapıya sahip bir dildir. Bu nedenle de günümüz Türkçesinden farklı kurallara sahiptir. Bu kural farklılıkları özellikle yazım kısmında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Örneğin Osmanlıca' da bazı harfler kendinden sonraki harflerle birleşmez bu nedenle Osmanlıcada hangi harflerin kendinden öncekiler ile birleşmediği de oldukça merak edilmektedir. Ancak bu konuda şöyle bir durum vardır Osmanlıcada bütün harfler kendinden önceki harf ile birleşirler. Sadece bazı harfler kendinden sonraki harflerle birleşmezler.