Paris Anlaşması TBMM’de Kabul Edildi. Paris Anlaşması nedir, içeriği nedir, hedefleri nelerdir, imzalayan ülkeler hangileridir, imzalamayan ülkeler hangileridir? Tüm bu soruları sizin için derledik.

Paris Anlaşması aynı zamanda da Paris İklim Anlaşması olarak bilinmektedir. 30 Kasım-12 Aralık 2015’de Fransa’da yazılan ve imzalanan bu anlaşmanın ne olduğu pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu anlaşma Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmemesi kapsamında oluşturulmuş olup, pek çok amaca hizmet etmesi ile amacı oluşturulmuştur. Bu amaçlar ise iklim değişikliğinin azaltılması, iklim değişikliği adaptasyonu ve buna ilişkin finansman oluşturulmasıdır. Pek çok ülke tarafından imzalanan bu anlaşma ise bugün itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de kabul edilmiştir. Görüşmelerin akabinde yapılan oylamalarda 353 milletvekili oy kullanırken, 353 oy da bu anlaşmayı kabul etmiştir. Elektronik sistemle yapılan oylamaların hepsinin evet olması ile beraber anlaşma resmen kabul edildi. Paris Anlaşmasının kabulü ile birlikte akıllara takılan sorular ise şu şekilde;

Paris Anlaşması Nedir?

Paris Anlaşması’nın TBMM tarafından kabul edilmesi ile birlikte pek çok kişi bu anlaşmanın ne olduğunu merak etmiştir. Bu anlaşma ilk defa Fransa’da kararlaştırılmıştır. 2015 yılında iken hazırlanan Paris Anlaşması, 2016 yılında ise yürürlüğe girmiştir. 2021 Mart ayı ile beraber 191 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde pek çok ülke bu anlaşmayı kabul etmiştir. Üye olmayan ve bu anlaşmayı kabul etmeyen ise şimdilik altı farklı ülke bulunur. Fakat bugün itibari ile anlaşmayı imzalamayan Türkiye’de bu anlaşmayı imzalayacaktır.

Paris Anlaşması İçeriği Nedir?

Paris Anlaşması içeriğinde iklim değişikliklerinin önüne geçen ve bunu kontrol altında tutmayı hedefleyen madde bulunur. Bunlardan ilki ise uzun vadeli sıcaklık hedefi Sanayi Devrimi öncesinde ki gibi bir seviyede tutmak ve korumaktır. Hem olumsuz riskler hem de etkileri kontrol altında tutabilmek için söz konusu sıcaklığın 2 derecede tutulması hatta mümkünse 1.4 dereceye kadar indirilmesi önemsenecektir. Öte yandan ise sera gazlarının kontrol altında tutulması ve emisyon oranının dengelenmesi bu anlaşmanın içeriğini oluşturmaktadır.

Paris Anlaşması Hedefleri Nelerdir?

Bugün TBMM tarafından da kabul edilen Paris Anlaşması’nın hedeflerinin neler olduğu merak edilmiştir. Paris Anlaşması’nın hedefleri arasında yer alan maddeler ise şunlardır;
· Küresel bir eylem planı oluşturulmalıdır.
· Sera gazı emisyonlarının kontrol altında tutulması önemlidir.
· Beklenen sıcaklık oranının 2 derecede tutulması sağlanmalıdır.
· Küresel ısınmanın önüne geçmek için gereken şartlar sağlanmalıdır.

Paris Anlaşması İmzalayan Ülkeler Hangileridir?

Paris Anlaşması’nı imzalayan pek çok ülke vardır. Bu ülkeler arasında ise Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka, İsveç, Norveç, Endonezya, Rusya, Azerbaycan, Arnavutluk, Avusturya, Arjantin, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Estonya, Gana, Fas, Çin, Hindistan, İzlanda gibi ülkeler yer alır.

Paris Anlaşması İmzalamayan Ülkeler Hangileridir?

Paris Anlaşmasını BMİDÇS üyesi olması rağmen imzalamayan ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında ise Libya, Yemen, Eritre, İran, Irak yer almaktadır. Fakat burada dikkat çeken nokta en çok emisyonu sağlayan ülke İran olmasına rağmen bu anlaşmayı imzalamamasıdır.