Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?​

Ramazan ayının gelişiyle beraber pek çok kişinin aklında “Ramazanda nasıl beslenmeli?”, “Ramazanda kilo verir miyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?” gibi sorular oluşmaya başladı. Ramazan ayında beslenme son derece dikkate alınması gereken bir husustur. Zira Ramazan ayında öğün sayısı azalır. Ortalama 15 saat aç kalınır. Bunlarla birlikte alınan enerji düşer. Ve sıvı tüketimi de azaldığı için metabolizma hızı yavaşlar. Aynı zamanda açlıkla beraber vücudun insülin üretimi artar ve tüketilen yemeğe insülin yanıtı da yüksek olur.

Uzun süre boyunca aç kalmak, vücudun yağ depolamasında da önemli bir rol oynar. Zira vücut böyle durumlarda yağ depolamaya daha meyillidir. Dolayısıyla ramazanda beslenme şekli dikkatli ve dengeli olmalıdır. Nitekim bu ay içinde kilo kaybı yaşamanız da mümkün. Ancak bu kilo kaybı kalıcı değildir.

Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin beslenme düzeninin, hayat tarzının değiştiği bir aydır. Bu ay da yeterli ve dengeli beslenmeye devam edebilmek çok önemlidir. Bu doğrultuda günün oruç tutulmayan diliminde minimum 2 öğün yemek yemeniz gereklidir.

Ayrıca sahur öğünü de asla atlanmamalıdır. Sahura kalkmadığınız veya sahurda sadece su içtiğiniz takdirde, vücut sisteminize zarar verebileceğiniz gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Açlık süresi uzun olduğu için kan şekeri daha erken saatlerde düşer. Bu da günün sizin adınıza daha verimsiz geçmesine yol açar.

Gece Sahurda Ne Yemeliyiz?​

Sahurda ağır yemekler yediğiniz takdirde metabolizma hızınız yavaşlar. Bu durum, yemeklerin yağa dönüşme hızını artırmakta ve kilo alma riskini beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla sahura kalkmak ve sahur öğününü atlamamak önemlidir. Sahurda beslenme bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Sahurda peynir, süt, tam tahıllı ekmek, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapmanız faydalı olabilir. Ya da zeytinyağlı yemekler, yoğurt, salata ve çorbadan oluşan bir menü de hazırlayabilirsiniz.

İftarda Ne Yemeliyiz?​

İftarı bir çorba ile açmak uygun olandır. Aynı zamanda su, hurma, peynir, kuru kayısı ya da zeytin ile de hafif bir başlangıç yapılabilir. Bir süre ara verdikten sonra da ana yemeğe geçilmelidir. Tatlı olarak ise aşırıya kaçmadan güllaç tüketilmesinde pek bir sakınca bulunmamaktadır.

Gün içinde aşırı acıkan kişiler midelerinin boşalma süresini uzatma yöntemini uygulayabilirler. Bu kişiler aynı zamanda nohut, mercimek, kuru fasulye, bulgur pilavı gibi yemekleri tercih edebilirler. Ayrıca bu bireylerin aşırı yağlı, tuz oranı yüksek, ağır yemeklerden ve hamur işi yiyeceklerden uzak durmaları faydalı olacaktır.

İftar sofralarında ise normalden çok daha fazla yiyecek sofrada bulunabilmektedir. Nitekim iftar vaktinde oruç tutan kişilerin kan şekeri de düşük olur. Ve bu kişiler çok fazla yemeği aynı anda tüketme isteği duyarlar. İftarda sofraya oturan kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, gereğinden fazla besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yiyen kişiler, birden enerjisi yüksek besinleri vücutlarına davet ederler. Bu da sağlık açısından risk teşkil eden bir durumdur. Bu husus aynı zamanda hızlı kilo alımına da zemin oluşturabilmektedir.

Ramazan Ayında Sıvı Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Ramazan ayında sıcaklık ve nem artışıyla birlikte vücut ısısı da artar. Metabolizma da bu duruma ayak uydurmaya çalışır. Sıcakların oluşturduğu etkiyle beraber terleme de artar. Dolayısıyla yeterince sıvı alınmadığı takdirde vücut su ve mineral kaybeder. Bu da bulantı, bayılma ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Günde en az 2-2,5 litre su içmek bu süreçte son derece önemlidir. 2-2,5 litre su ise ortalama 12-14 su bardağına tekabül etmektedir. Bununla birlikte sıvı ihtiyacını karşılayabilmek adına ayran, sade soda ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvıları da tüketmeniz faydalı olacaktır.

Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri​

Oruç tutanların Ramazan ayında dikkate almaları gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi beslenmedir. Ramazan ayında oruç tutanlar beslenme konusunda şu tavsiyeleri mutlaka dikkate almalıdır:

  • Oruç tuttuğunuz dönem mutlaka yeterli ve dengeli beslenin.
  • Yemekleri hızlı bir şekilde yemeyin. Bunun yerine yavaşça tüketin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin.
  • Sahur öğününü atlamamaya özen gösterin.
  • Tek bir seferde büyük porsiyonlar tüketmemeye gayret edin. İftarın ardından aralıklı beslenin. Ve her defasında yemeğinizi küçük porsiyonlar halinde tüketin.
  • Sahurda hafif yiyecekler tüketmeye çalışın.
  • İftarda domates, zeytin ve peynir gibi hafif kahvaltılıklar ya da çorba ile başlayabilirsiniz. Kısa bir ara verip ana yemeğe öyle başlamanız önemlidir. Ana yemekte ise az yağlı et yemeği, salata yahut sebze yemeği tüketebilirsiniz.
  • İftarda beyaz ekmek, kızarmış patates ve pirinç pilavı gibi kan şekerini hızla yükselten besinleri tercih etmemeye çalışın. Bunlar yerine kepekli ekmek, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinler tercih edin.
  • İftar vaktinde yiyebiliyorsanız ceviz, badem ve fındık tüketmeye çalışın.
  • İftarda çok şerbetli ve yağlı tatlılar yemekten sakının. Bunun yerinde güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıları ya da meyveli tatlıları tüketin.
  • İftar ve sahur arasında bolca su için. Susamasanız bile bunu sık sık yapmanızda fayda var.
  • Kafein içeren içeceklerden uzak durun. Taze sıkılmış meyve suyu-sebze suyu, süt, ayran, sade soda ve kuşburnu gibi içecekler tercih edin.
  • Ne yediğinizin yanı sıra yemeklerinizi nasıl pişirdiğiniz de önemlidir. Bilhassa haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin.
  • Kızartılmış, kavrulmuş ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durmaya gayret edin.
  • İftarın 1-2 saat sonrasında kısa mesafeli yürüyüşler yapmaya çalışın. Bu, sindirim için son derece faydalı olacaktır.
  • Ramazan ayında beslenme düzeniniz değiştiği için kabızlık ortaya çıkabilir. Kabızlığı önlemek için sıvı tüketimine dikkat etmek oldukça önemlidir. Yemeklerde ise kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler, salata gibi lif oranı yüksek besinler tercih edin. Kuru ve taze meyve, hurma, ceviz, hoşaf ve komposto, badem, fındık gibi yiyecekler tüketmek de yine faydalı olacaktır.