Günümüzde erkeklerin saç ekimi kadar yaygın olarak uyguladığı bir diğer ameliyat ise sakal ekimidir. Son yıllarda sakal, erkekler için oldukça popüler olması sebebi ile sakal ekimine olan talebi de artırmıştır. Birçok erkek bu konuda şanslı olsa da birçok erkek bu konuda oldukça şanssız olabiliyor. Doğuştan ya da edinilmiş sakalsızlık durumları ortaya çıkabilir. Bazen genetik saç dökülmesi oluşabileceği gibi bazen de çeşitli sağlık sorunlarından dolayı sakal kaybı yaşanabilmektedir. Yani sakal dökülmesinin pek çok nedeni vardır.

Genetik sakal dökülmesinin nedenleri; sağlıksız ve düzensiz beslenme, aşırı zorlanma, hormonlarla ilgili sorunlar ve rahatsızlıklar, cilt hastalıkları, kaza sonucu alınan darbelerden kaynaklanan hasarlar, yaralanmalar veya yanıklar nedeniyle meydana gelen dökülmeler olarak sıralanabilir.

Sakal ekimi, sakalının görünümünden memnun olmayan ya da daha sık sakal ve bıyık isteyen erkeklerin kurtuluşu oldu. Son zamanlarda sakal uzatma losyonu gibi kozmetik ürünler veya sakal ekimi dışındaki diğer işlemler saç olmayan yerlerde saç çıkmasına neden olmaz. Saçlı bölgede var olan kılları güçlendirmek ve beslemek için kullanılan çalışmalar ve ürünler vardır ancak saç köklerinin tamamen ölü olduğu bir ciltte saç çıkma ihtimali yoktur. Bu tür kozmetik prosedürler başarısız oldukları için erkeklerde hüsrana neden olabilir. Bu nedenle sakal ekimi en doğru ve kesin çözümdür. Ekimin doğru ve emin ellerde olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Kesinlikle hijyenik ortamda uzman personel ile ekim yapılmalıdır.



Sakal Ekimi Öncesi Bunları Göz Önünde Bulundurun​

Sakal bıyık nakli 20 yaş üzeri saçı olan herkese rahatlıkla uygulanabilir. Sakal ekimi kirli sakal bırakmak isteyip de seyrek olduğu için sakal ve bıyık bırakamayanlara, sakal ve bıyığı gürleştirmek isteyenlere, yara ve yanık olan bölgeleri kapatmak isteyenlere, ve çeşitli nedenlerle saç dökülmesi veya incelmesi yaşayan kişiler için uygundur.

Sakal ve bıyık ekiminde de süreç saç ekimindeki ile aynıdır. Kalp hastalığı ve kanser riski olan hastalarda kullanılması sakıncalıdır. Sakal ekimi öncesi yapılan tıbbi muayene ve tetkikler sonrasında ekimin yapılıp yapılamayacağı belirlenir. Sakal ekimi yaptırmak isteyen bir hasta öncelikle doktoru ile bir muayene gerçekleştirir. Muayene sırasında hastanın kaç greft (kök) sakal ekimine ihtiyacı olduğu belirlenir ve donör bölgenin (iki kulak arasındaki arka saç bölgesinde 4-5 parmak) sakal ve bıyık ekimine uygun olup olmadığı kontrol edilir. Örnek çizimlere göre inşaat yapılacak bölge planlanır. Sakal ekimi randevusu planlandıktan sonra hasta operasyondan bir hafta önce dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirilir. Ameliyattan 1 hafta önce hastanın kan sulandırıcı etkisi olan herhangi bir ilaç almaması gerekir.

Sakal Ekiminden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Sakal ekiminden önce 1 hafta yeşil çay kullanımına ara verilmeli ve son 48 saat alkol kullanılmamalıdır. Ameliyat günü hasta tok olarak ameliyathaneye gelmeli ve rahat giyebileceği fermuarlı bir gömlek veya kıyafet seçmelidir. Ameliyat günü, ilgili hekim ile takip muayenesi yapılacak ve ameliyat planı netleştirilecektir. İlk olarak hastanın kök ekilecek donör bölgesi tıraş edilir, ardından kök alınmadan önce ağrısız anestezi yapılır, böylece hastanın lokal anestezi sırasında hissettiği ağrı ortalama yüzde 80 oranında azalır ve operasyonun daha rahat geçmesi amaçlanır. Hastanın donör bölgesi uyuşturulduktan sonra sakal ekimi için gerekli sayıda kök donör bölgesinden tek tek alınarak özel bir organ nakli solüsyonunda bekletilir. Toplanan sakal kökleri saç ekiminde olduğu gibi organ nakli solüsyonunda muhafaza edildiğinde canlılığını korur ve bu sayede operasyonda köklerin büyüme hızı maksimuma çıkar.

Doğal sakal ekimi sonuçları için kullanılan ekipman önemlidir. Sakal ekimi için yeterli kökler donör bölgeden tek tek alındıktan sonra ekim yapılacak hastanın yanak bölgelerinde ince perkütan safir iğnelerle kademeli olarak kanallar açılır. Safir perkütan iğneler gerçek safirden yapılmış çok ince iğnelerdir bu nedenle %100 doğum görüntüsü ve çok sık sakal ekimi yapılır. Sakal bırakmak için kanal açma işlemi tamamlandıktan sonra organ nakli solüsyonunda tutulan ve canlılığını koruyan kökler açılan kanallara tek tek yerleştirilir. Perkütan safir iğnelerle açılan kanallara kökler yerleştirildikten sonra operasyon bitirilir. Hasta taburcu olmadan önce köklerin alınacağı donör bölgeye özel bir altın krem sürülür. Altın kremin uygulanacağı donör bölge şişlik, ağrı ve kanamayı önler, kök bölgesinin steril kalmasını sağlar. Altın kremi sürüldükten sonra hasta doktoru ile görüşür ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ve ilaç kullanımı hakkında bilgi verildikten sonra taburcu edilir.



Sakal Ekimi Sonrası Süreç Nasıl İşler?​

Ameliyattan sonraki 2. gün hasta ilk yıkamaya davet edilir. Hastanın ilk yıkaması yapılır ve 10 gün yıkama hakkında bilgi verilir. Hasta onuncu gün ilk kontrolüne gelir, ardından üçüncü ay, altıncı ay ve onuncu ay kontrolüne gelir ve operasyon sonrası takip süreci gerçekleştirilir. Operasyonun sonucu ve köklerin büyümesi operasyondan sonraki üçüncü aydan itibaren başlar. Operasyondan sonraki üçüncü ayda sakal ekilen köklerin %30’u, 6. aydan sonra ise %50 ila %60’ı uzar. Operasyonun nihai sonucu 10-12 ayda tamamlanır. 1 yıllık ortalama süre tamamlandığında operasyon sonucu yerleşir ve ekilen kökler çıkar. Ameliyattan sonra ekilen kökleri beslemek ve daha hızlı büyümelerini sağlamak için PRP ve mezoterapi gibi ek tedaviler önerilebilir.