Tantuni nasıl yapılır? Tantuni tarifi nedir, malzemeleri nelerdir, tantuni besin değeri kaçtır, tantuni dükkanı açmak için gerekli malzemeler nelerdir, tantuni diyette yenir mi? Tantuni fast food mu, tantuni hangi yöreye aittir, hayvanın neresinden yapılır?
Tantuni, Mersin, Adana yöresine ait bir fast food türü yemek olup, oldukça lezzetli ve şöhretli bir yemektir. Türk mutfağının en önemli sembolleri arasında yerini alır. Mersin’de özellikle sahil kesimlerinde sıklıkla satılan hem ucuz, hem lezzetli hem de kaliteli bir yemektir. Bir çeşit dürüm olan tantuni, oldukça bilindik malzemelerden yapılmaktadır. Hem tavuklu hem de kırmızı etli yapılan tantuniye lezzet veren en önemli öge kuyruk yağı olup; çiğ soğan, maydanoz ve limon eşsiz bir lezzet kazanmasında etkilidir. Son dönemlerde çok daha fazla rağbet göre ve özellikle dışarıda hızlıca yenebilen tantuninin yoğurtlu ve lokmalık formları da türetilip servis edilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu yemeği evde de yapmak son derece mümkün olduğundan tantuni ile ilgili merak edilen tüm sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…
· İlk olarak etler minik minik doğranmalı, sinirleri alınmalı ve suyu çekene kadar haşlanmalıdır.
· Ardından wok tava ısıtılmalı ve mümkünse pamuk yağı, yoksa ayçiçek yağı eklenmelidir.
· Haşlanan etleri tavanın kenarlarına alın ve ortasına kırmızı biber dökün.
· Ardından su ekleyin ve birbirlerine karışana kadar kısık ateşte ufak ufak pişirin.
· Akabinde lavaşları üzerine serip tantuninin fazla yağını lavaşa alın.
· Pişen etleri lavaş içine uzunlamasına olacak şekilde serin ve üzerlerinde taze doğranmış domates, soğan ve maydanozu ekleyip dürüm yapın.
· İlk olarak dört adet sandviç ekmeği ya da lavaş hazır tutulmalıdır.
· 400 ya da 500 gram dana kontrafile ince ince doğranmalıdır.
· Yarım çay bardağı pamuk ya da ayçiçek yağı kullanılmalıdır.
· Yarım çay kaşığı tuz eklenmelidir.
· Yarım çay bardağı soğuk su olmalıdır.
· Bir yemek kaşığına yakın toz biber kullanılmalıdır.
· Yarım demet maydanoz, iki domates, acı biber turşusu ve soğan kıyılmalı ve kenarda bekletilmelidir.
Tantuni, Mersin, Adana yöresine ait bir fast food türü yemek olup, oldukça lezzetli ve şöhretli bir yemektir. Türk mutfağının en önemli sembolleri arasında yerini alır. Mersin’de özellikle sahil kesimlerinde sıklıkla satılan hem ucuz, hem lezzetli hem de kaliteli bir yemektir. Bir çeşit dürüm olan tantuni, oldukça bilindik malzemelerden yapılmaktadır. Hem tavuklu hem de kırmızı etli yapılan tantuniye lezzet veren en önemli öge kuyruk yağı olup; çiğ soğan, maydanoz ve limon eşsiz bir lezzet kazanmasında etkilidir. Son dönemlerde çok daha fazla rağbet göre ve özellikle dışarıda hızlıca yenebilen tantuninin yoğurtlu ve lokmalık formları da türetilip servis edilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu yemeği evde de yapmak son derece mümkün olduğundan tantuni ile ilgili merak edilen tüm sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…
Tantuni Tarifi Nedir? Tantuni Nasıl Yapılır?
Tantuni tarifi et ve tavuk tantuni olmak üzere değişkenlik gösterir. Tantuninin malzemeleri et ve tavuk fark etmeksizin bellidir. Et tantuni tarifine geçecek olursak;· İlk olarak etler minik minik doğranmalı, sinirleri alınmalı ve suyu çekene kadar haşlanmalıdır.
· Ardından wok tava ısıtılmalı ve mümkünse pamuk yağı, yoksa ayçiçek yağı eklenmelidir.
· Haşlanan etleri tavanın kenarlarına alın ve ortasına kırmızı biber dökün.
· Ardından su ekleyin ve birbirlerine karışana kadar kısık ateşte ufak ufak pişirin.
· Akabinde lavaşları üzerine serip tantuninin fazla yağını lavaşa alın.
· Pişen etleri lavaş içine uzunlamasına olacak şekilde serin ve üzerlerinde taze doğranmış domates, soğan ve maydanozu ekleyip dürüm yapın.
Tantuni Malzemeleri Nelerdir?
Tantuni malzemelerinin neler olduğu merak edilmektedir. Tantuni malzemeleri için et ve tavuk birbirlerini yerine değiştirilebilir. Bu malzemelerden dört kişilik tantuni çıkacağını varsayarsak malzemeler şu şekilde listelenebilir;· İlk olarak dört adet sandviç ekmeği ya da lavaş hazır tutulmalıdır.
· 400 ya da 500 gram dana kontrafile ince ince doğranmalıdır.
· Yarım çay bardağı pamuk ya da ayçiçek yağı kullanılmalıdır.
· Yarım çay kaşığı tuz eklenmelidir.
· Yarım çay bardağı soğuk su olmalıdır.
· Bir yemek kaşığına yakın toz biber kullanılmalıdır.
· Yarım demet maydanoz, iki domates, acı biber turşusu ve soğan kıyılmalı ve kenarda bekletilmelidir.