Tezgahta Kuruyan Süt İzi Nasıl Çıkarılır?
Akşam erken uyumak veya boğazınızı yatıştırmak için süt ısıtmaya karar verdiniz. Ancak sütü cezveye dökerken mutfak tezgahına da döküldüğünü fark ettiniz. Eğer tezgaha dökülen süt lekesine ilk anda müdahale ederseniz, lekenin anında çıkmasını sağlayabilirsiniz. Fakat ıslanan alanı silmeyi unutursanız, süt zamanla kurur ve tezgaha yapışır. Bu da lekenin daha zor çıkmasına sebep olur. Tezgahta kuruyan süt izi nasıl çıkarılır sorusu için uygulayabileceğiniz yöntemleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Sade süt, beyaz renkli yapısıyla diğer içeceklere göre daha kolay çıkarılır. Ancak kakaolu veya meyveli sütler, içeriğinde şeker olduğu için tezgahta yapışkan izler bırakır. Ayrıca bekledikçe kuruyarak tezgahın yüzeyinde kirli bir görünüm oluşturur. Bu yüzden mutfak tezgahına dökülen süt izine kısa sürede müdahale etmek gerekir. Süt döküldüğü anda, tezgahın üzerine kağıt havlu koyun ve sütün yayılmasını önleyin. Eğer tezgahta kahve makinesi, çay makinesi gibi elektrikli aletler varsa, bunları kaldırın. Kağıt havlu ile sütün fazlalığını aldıktan sonra, temiz ve nemli bir bez yardımıyla tezgahı güzelce silin. Ardından su lekesi oluşmaması için tezgahı kurulamayı unutmayın.
En az süt kadar inatçı olan ve sıkça rastlanan ‘Çay lekesi nasıl çıkar?’ sorusunun cevabına göz atmayı unutmayın.

Tezgahta Kuruyan Süt İzi Nasıl Çıkarılır?
  • Cif Kremle Temizleme
Tezgahta kuruyan süt lekesini temizlemek için, bulaşık süngerini ıslatın ve lekenin üzerini hafifçe ıslatın. Tezgahın üzerine Cif Krem Leke Çıkarıcı dökün ve sünger yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Leke tamamen çıktığında nemli temiz bir bezle tezgahın üzerini silin ve ardından mikrofiber bezle kurulayın. Tezgahın üzerini ıslak bırakmamaya dikkat edin.
  • Arap Sabunu ile Temizleme
Arap sabunu, özellikle mermer mutfak tezgahlarında kullanılır. Mermer, çizmeye müsait ve emici özelliktedir. Bu yüzden limon, sirke gibi asitli ürünler kullanıldığı takdirde mermer deseninde ve renginde farklılıklar oluşur. Mermer tezgaha dökülen süt lekesini çıkarmak için, arap sabununu su ile seyreltin. Ardından yumuşak süngeri bu karışıma batırarak tezgahtaki lekeyi ovalayın. Leke tamamen çıktığında nemli bezle silin ve kurulayın. Mermer tezgahları kesinlikle ıslak bırakmayın ve bulaşık teli ile ovalamayın. Bu durum mermerin çizilmesine ve parlaklığını kaybetmesine yol açar.
  • Bulaşık Deterjanı ile Temizleme
Tezgahta kuruyan süt lekesini çıkarmak için, bulaşık süngerini ıslatın ve üzerine bulaşık deterjanı dökün. Sünger köpüklenmeye başlayınca, tezgahın yüzeyini ovalayın. Ardından nemli bezle silerek köpüklerden ve lekelerden arındırın.
Tezgahtaki lekeleri çıkarırken sıcak su ve bulaşık teli kullanmayın. Tezgahı ovalarken çok fazla bastırmayın. Asidik ürünlerden ve ağartıcı içeren deterjanlardan uzak durun. Bunlar, tezgah yüzeyinin çizilmesine ve renk kaybına yol açabilir. Tezgahta su lekesi ve aşınma oluşmaması için, mutfak tezgahında işiniz bittikten sonra mutlaka mikrofiber bez veya kağıt havlu yardımıyla tezgahın yüzeyini kurulayın.

Kurumuş Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

Süt lekesi, tezgahlarda kolay bir şekilde çıksa da, bu durum kıyafetler için geçerli değildir. Üstünüze dökülen süt lekesine hızlı müdahale etmeniz gerekir.
  • Kıyafetteki kurumuş süt lekesini çıkarmak için, öncelikle kıyafeti soğuk suyla doldurulmuş bir kovada 15 dakika bekletin.
  • Ardından kovanın içerisine sıvı çamaşır deterjanı ilave edin ve lekeli alanı nazikçe çitileyin.
  • Leke çıktıktan sonra, kıyafeti çamaşır makinesine atın ve kısa programda yıkayın. Lekenin yok olduğunu görebilirsiniz.
  • Kıyafete süt lekesi bulaşırsa, kesinlikle sıcak su kullanmayın. Çünkü sıcak su lekenin daha fazla yayılmasına ve lekeli bölgenin kararmasına yol açar.
Sarı Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle beyaz kıyafetlere dökülen süt lekesi, zamanla kuruyarak sarımsı bir leke bırakır. Sararmış lekeleri sökmek için, 250 ml soğuk su, 1/2 çay bardağı amonyak ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. Kıyafeti bu karışımın içinde yarım saat beklettikten sonra, çamaşır makinesinde durulayın.
Koltuktaki Kurumuş Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuğa dökülen süt lekesine kısa sürede müdahale etmezseniz, leke kuruyarak koltukta kalıcı iz bırakabilir. Bu yüzden lekeyi fark ettiğiniz zaman, bir kovanın içerisinde soğuk su ve sıvı deterjanı karıştırın. Süngeri bu karışıma batırın ve yumuşak tarafıyla koltuktaki lekeli bölgeyi silin. Leke tamamen çıktığında nemli bezle koltuğu ovalayın ve üzerine temiz bir havlu yerleştirerek kurumasını sağlayın.
En mutlu anlarımızın eşlikçisi olan çikolatayı ne kadar sevsek de, kıyafetlere veya koltuklara bulaşan çikolata lekeleri can sıkıcı olabiliyor. Böyle durumlarda ne yapacağınızı bilemiyorsanız, çikolata lekesi nasıl çıkar yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular


Halıdaki Süt Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıya dökülen süt lekesini çıkarmak için, bir kovada su ve halı şampuanını karıştırın. Süngeri karışıma batırın ve lekeli bölgeyi nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında nemli bez yardımıyla halının üzerini silin.

Yere Dökülen Kurumuş Süt Lekesi Nasıl Çıkar?
Yere dökülen ve zamanla kuruyan süt lekesi, hem kötü bir görünüme yol açar, hem de zeminde yapışkanlığa sebep olur. Böyle durumlarda, vileda kovasını soğuk suyla doldurun ve içine Domestos Yüzey Temizleyici dökün. Süt lekesinin olduğu alanı güzelce silerek tüm lekelerden kurtulun.
Kıyafetten Süt Kokusu Nasıl Giderilir?
Bazı zamanlarda kıyafete dökülen süt lekesi çıksa bile, sütün ağır kokusu kıyafete bulaşabilir. Böyle durumlarda kıyafetinizi çamaşır makinesine atın ve Yumoş Ekstra kullanarak kıyafeti kısa programda yıkayın. Bu sayede kıyafetinizden gelen parfümsü kokulara kavuşabilirsiniz.