Zekat Nedir, Zekat İslamın beş şartından biridir. Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) islamiyet 5 esas üzerine kurulmuştur diye buyurduğu hadisten birisi de zekat vermektir. Zekat Hicretin 2. yılında farz kılınmıştır. Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) Mekke’den Medine’ye hicretinin 2. yılında farz kılınmıştır. Farziyeti kitap sünnetle sabittir. Kur’an-ı Kerim’de (Zariyat Suresi) zenginlerin mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır diye buyurur Allah (C.C). Bu yüzden zekat farz olan bir ibadettir ve bu farzın Müslümanlar tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Zekat Allah tarafından zengin ya da orta zenginlikte olan Müslümanların sahip olduğu malların içine fakirin gizlenen hakkıdır.


Fitre ve zekât nedir, Zekat nedir, kimlere verilir kimlere farzdır Zekat nasıl hesaplanır Doğru zekat hesaplama Kimler zekat verir

Zekat aynı zamanda bir sosyal yardımlaşmadır. Bunun yanı sıra Allah (C.C) Zekat ve Namazı aynı anda zikretmiştir. Bu yüzden Zekat en önemli bir ibadettir. Zekat zenginden fakire doğru akan bir ırmaktır. Zekat vermekle malımızı temizlemiş oluruz. Zekat vermediğimiz sürece malımız kirli şekilde kalır. Kirli olmasının nedeni ise o malın içinde fakirin hakkı vardır. O fakirin hakkını çıkarıp vermedikçe malın tamamı kirlidir.

Zekat ne zaman verilir?​

Türkiye’de Ramazan ayında verilir. Ancak Ramazan ayında verilecek diye bir şart yoktur. Zekatı her zaman verebiliriz. İnsanlarımızın alışkanlıklarından dolayı ve dini inancına göre Ramazan ayı bereketli olduğu için, faziletli bir ay olduğu için Ramazan ayında zekat vermeyi daha mantıklı bulmuştur. İlla Ramazan ayında zekat vermek diye bir şey yoktur. Eğer malınızın üzerinden bir yıl geçmişse, elinizde bulunan malın zekatını vermek zorundasınız.

Kimlere Zekat verilmez?​

Baba, Anne, Büyük baba, Büyük anne gibi yakınlara zekat verilmez. Daha fazla bahsetmek gerekirse kendi çocuklarımıza, torunlara zekat verilmez. Bunun yanı sıra karı-koca birbirine zekat veremez. Eğer birinin nisap miktarı parası veya malı var ise buna da Zekat verilmez.

Zekat sadece para olarak mı verilir?​



Zekat hem para olarak hemde elde bulunan ürün ya da mal olarak ta verebiliriz. Bunu yaparken karşıdaki kişinin o esnada neye çok ihtiyacı varsa ona göre verilmesi çok daha iyidir. Her zaman gıda maddesi verilmemelidir. Bu yüzden gümlük hayatta para da en çok ihtiyaç duyulan gereçlerden olduğu için mantıklısı olan paradır.

Fakir insanın bizler gibi bir çok ihtiyacı olmakta ve bunun hepsi Ramazan ayına denk getirildiği zaman gıda malzemesi olarak verilmemelidir. Elektrik, su ve bunun gibi bir çok ihtiyacın karşılanması için para ile zekat verilmesi daha mantıklıdır.

Zekat verme nasıl hesaplanır?​



Zekat verirken nisap miktarı denilen bir ölçü vardır. Nisap Miktarı; 80.10 gram altın veya buna karşılık gelen mal varsa kişi dinen zengin sayılır. Bu kadar altın veya malı olan kişi dinen zengindir ve bu malın üzerinden bir yıl geçmiş ise zekatını vermek zorundadır.

Örnek olarak bu yıl zengin olan kişi gelecek yıl aynı aya denk gelecek şekilde bu malın zekatını vermeyle mükellef değildir. Çünkü malın artma veya eksilme payı olduğu için zekat vermek zorunda değildir. Eğer mal arttıysa zekat vermek zorundadır.