0-3 Ay Arasında Bebeğiniz

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Bebeğinizle geçireceğiniz bu ilk ay ona alışma döneminin başlangıcı olacaktır. Yeni bir dünyaya adım atan bebeğin nasıl hızla değişeceğini önümüzdeki aylarda göreceksiniz.



İlk ayında bebek zamanın çoğunu uyuyarak geçirecektir. Yapılacak işler belli. Öncelikle bebeğin beslenmesi, ki en ideali emzirmektir. Emzirmek bebek ve anne sağlığının yanı sıra pratik olması açısından da çok daha yararlı bir yöntem. Her bebeğin ihtiyacı farklı olsa da ortalama olarak bir bebek bir memeyi 1520 dakika emer. Bu esnada çok susayacaksınız, merak etmeyin. Ayrıca süt üretimi için en gerekli şeyin su olduğunu şimdiden söyleyelim.
Bu ay oyuncaklara ihtiyacınız olmayacaktır. Beslenmeden sonra gaz çıkarma ve uyuma şeklinde geçecek günleriniz. Özellikle gündüzleri bebek uyuduğu zaman siz de biraz uyumaya çalışın.


Son yıllarda bebeklerin yan olarak uyutulması öneriliyor. Böylece gece bir
kusma durumunda boğulması engellenebilir. Bunun için satılan yastık şeklindeki desteklerle alışkanlık kazandırılana kadar bebeğe destek yapılabilir. Yan yatırırken zaman zaman değiştirmeyi unutmamalı, hep aynı tarafa yatırmamalısınız. Kafa yapısının uyku pozisyonundan çok etkileneceğini unutmayın. Sırt üstü yatması bu açıdan da önerilmez.

Bazı bebekler daha gazlı olur. Sizinki de onlardan biri ise biraz uğraşacaksınız. Çünkü gazı olan bebek ince ince ağlayacak, içinizi parçalayacaktır. Hatta kendinizi çaresiz hissettiğiniz için çok da kötü olacaksınız. Ama geçecektir. Bu gazın en büyük sebebi bebeğin beslenirken hava yutmasıdır. Zamanla azalacak ve altı ay sonra da tamamen bitecektir.


İlk hafta kilo veren bebeğiniz artık günde ortalama 30 gram alarak kilolarını kazanmaya başlayacaktır.
Gündüz emzirirken onunla mutlaka konuşun. Gündüzleri uyurken bile evde ses olmasına dikkat edin. Tabii özellikle gürültü yapmayın, ama bebek uyuyacak diye televizyonu ya da müziği kapatmayın. Ziyaretçilerinizle sohbeti kesmeyin. Ama geceleri ışıkları kısın, sesi azaltın. Geceleri emzirirken konuşmayın ki gece ve gündüz farkını algılayabilsin.
ilk günden itibaren onunla konuşmak, gülmek ve dokunmak çok önemlidir. Bunu asla ihmal etmeyin.
ilk haftalarda bebeğinizin başında konak adı verilen pullu ve kabuklu lezyonlar oluşabilir. Çok fazla değilse, banyo sırasında şampuanla ovalamak yeterli olur. Öncesinde zeytinyağı ile de ovabilirsiniz.



Emzik konusunda uzmanların farklı fikirleri vardır. Kimisi bebeğin emme ihtiyacını giderip onu sakinleştirdiği ve oyaladığı için kullanımından yana iken kimisi de ?siz ağzınıza plastik sokuyor musunuz?? diye sorar. Siz emzik konusunda kararınızı verdikten sonra kullanıma başlayabilirsiniz.


Emzik almazsa parmağını veya avucunu emzik gibi kullanabileceğini de söyleyelim.
Bebek demek pişik demek gibi geliyor insanın aklına. Ama artık öyle değil. Bebek pişik olmak zorunda değil. Her alt değiştirmeden sonra süreceğiniz Dalin pişik kremi ile pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bu ayın sonuna doğru bebeğiniz kendisiyle konuşan kişinin yüzüne bakar. Kısa göz kontakları başlar. Yüzükoyun yatarken başını bir iki saniye kaldırabilir. Kuvvetli ses değişikliklerine de tepkiler verir.
Bebeğinizin ağlamasına mutlaka cevap verin. Bu aylarda şımarması söz konusu değildir. Ona göstereceğiniz yoğun ilgi onun ihtiyacı olan tek şeydir.
Bu ay diğer aylar gibi doktor kontrolünü atlamamalısınız. Önerilen sistem; bebeğin ilk sene her ay doktor kontrolünden geçmesi ve gelişiminin not edilmesidir.
ilk haftalarda bebeğinizin avucu yumruk gibi kapalıdır. Ama kol ve bacaklarını uzattığı zaman avuçlarını da açar. Kol ve bacaklarda ani hareketler ve duruş değişiklikleri görülür. Bu dönemde bebeğin gözleri ışığa duyarlıdır. Başını ve gözlerini ışığa çevirir. Görüş alanı olan 20 santim içindeki hareketlere bakar. insan yüzü onun için çok ilginçtir. Yakınında konuşan biri varsa ona doğru dönmeye çalışır.
Her sıkıntısı ve ihtiyacını ağlayarak belli eden bebek, rahat ve keyifli olduğunda da gırtlağından gelen hafif sesler çıkarır.
ilk iki hafta düzensiz ağlamalar dikkatinizi çekebilir. Üçüncü haftadan itibaren ağlamalar azalabilir.

Bebeğinize şarkılar söyleyin. Bu onu her zaman rahatlatacaktır. ilk ayın sonunda ona güldüğünüzde size gülebilir. Karın üstü dururken başını 45 derece kaldırabilir. Ellerini bir araya getirebilir. Hatta bir takım çığlıklar atabilir.
Artık gece gündüz ayırımını bilen bebeğin geceleri daha iyi uyumasını sağlamak için iyice karnını doyurmak gerekir. Emzirirken uyuyakalabileceği için onu çenesinden ve topuğundan uyararak uyandırıp, emme süresini tamamlamak gerekir. Karnı tok olursa gece uykusunu daha uzun tutabilir.

Bu ay içinde geceleri sık uyanmak durumunda kalacağınız bir gerçek. Bunun için eşinizle konuşarak bir program hazırlayabilirsiniz. Eğer çalışan bir anne değilseniz, benim önerim geceleri bebeğinizle daha çok sizin ilgilenmeniz, gerekmedikçe eşinizi kaldırmamanız. Ama siz de çalışıyorsanız beraberce uygun bir şekil ayarlamalısınız ki ikiniz de yıpranmayın.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt