12 hayvanlı Türk takvimi, 12 hayvanlı Türk takvimi Hakkında Bilgiler

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
15
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
Türk kavimlerinin en eski zamanlardan beri en çok kullandıkları takvim sistemi devri on iki hayvanlı takvim sistemidir.
İslam-Türk alimleri bu on ikili sisteme “Tarih-i Türki” “Tarih-i Türkistan” “Tarih-i Khıta” ve “Uygur” veya “Sal-i Türkan” (“Türk yılı”) demektedirler.
Bu takvimde Dünya’nın ömrü 3.600.000 yıldır.
Bu süre 360 ven'dir.
1 ven 10.000 yıldır. 12 yıl 1 devirdir.
1 yıl 12 aydır.
1 ay 4 hafta ve 30 gündür.

Bu on ikili sistemde her hayvan bir yıla ad vermektedir.
Devre tamamlandıktan sonra yeniden on ikili devre başlamaktadır.
Yıllara adlarını veren hayvanlar sırasıyla şunlardır:

1- Sıçgan (sıçan)
2- Ud (öküz)
3- Pars (pars)
4- Tavışgan (tavşan)
5- Nek (timsah)
6- Yılan (yılan)
7- Yund (at)
8- Koy (koyun)
9- Biçin (maymun)
10- Tagaku (tavuk)
11- İt (köpek)
12- Tonguz (domuz)

Sıralamadan da anlaşılacağı üzere devrenin ilki Sıçan sonu ise Domuz yılıdır.

Türk kavimlerinin en eski zamanlardan beri en çok kullandıkları takvim sistemi devri on iki hayvanlı takvim sistemidir.
İslam-Türk alimleri bu on ikili sisteme “Tarih-i Türki” “Tarih-i Türkistan” “Tarih-i Khıta” ve “Uygur” veya “Sal-i Türkan” (“Türk yılı”) demektedirler.

Bu takvimde Dünya’nın ömrü 3.600.000 yıldır.
Bu süre 360 ven'dir.
1 ven 10.000 yıldır. 12 yıl 1 devirdir.
1 yıl 12 aydır.
1 ay 4 hafta ve 30 gündür.

Takvimin kökeni ve yılların sırasının oluşumuyla ilgili olarak da şu bilgiler yer almaktadır:
Türk hakanlarından birisi kendisinden birkaç yıl önce geçmiş olan bir savaşı öğrenmek ister o savaşın yapıldığı yılda yanılırlar onun üzerine bu iş için Hakan ulusuyla geneş (müşavere) yapar ve kurultayda “Biz bu tarihte nasıl yanıldıksa bizden sonra gelecek olanlar da yanılacaklardır; öyle ise biz şimdi göğün on iki burcu ve on iki ay sayısınca her yıla birer ad koyalım; sağışlarımızı bu yılların geçmesiyle anlıyalım; bu aramızda unutulmaz bir andaş olarak kalsın” der.
Ulus bu hakanın önergesini onaylar (Kaşgarlı Mahmud : I 345).

Bunun üzerine Hakan ava çıkar; yaban hayvanlarını “Ilısu”ya doğru sürsünler diye emreder. Bu büyük bir ırmaktır. Halk bu hayvanları sıkıştırarak suya doğru sürer. Bu hayvanlardan avlarlar; bir takım hayvanlar suya atılırlar; on ikisi suyu geçer; her geçen hayvanın adı bir yıla ad olarak takılır. Bu hayvanlardan birincisi “Sıçgan = sıçan” imiş. İlk önce geçen bu hayvan olduğu için ilk yıl bu adla anılmış ve ilk yıla “Sıçgan yılı" denilmiştir (Kaşgarlı Mahmud : I 345).

Yukarıda verilen bilgilerden en kayda değeri eski bir zamanda Türk kültür çevresinde şartların zorlamasının bir sonucu olarak en azından bir savaşın tarihini bile belirlemede bu takvimin kullanılmaya başlamasıdır.

Bu takvimin Türkler’de belirgin olarak varlığı Göktürk yazıtlarında ortaya çıkmaktadır.
Köl Tigin yazıtında onun ölümüyle ilgili şu bilgi yer almaktadır:
“Köl Tigin koyn yılka yiti yigirmike uçdı. Tokuzunç ay iti otuzka yoğ ertürtümüz. Barkın bedizin bitigtaşın biçin yılka yitinç ay yiti otuzka kop alkdımız. Köl Tigin özi kırk artuki yiti yaşında bulut bustadı.”
(“Köl Tigin koyun yılında (birinci ay) on yedinci günde uçtu. Dokuzuncu ay yirmi yedinci günde yas töreni tertip ettik.Türbesini resmini kitabe taşını maymun yılında yedinci ay yirmi yedinci günde hep bitirdik. Köl Tigin kendisi kırkyedi yaşında bulut çöktürdü”) (Köl Tigin Kuzeydoğu).

Bilge Kağan’ın ölümü için ise şu ilgiler bulunmaktadır:
“Bunça kazganıp kangım kağan ıt yıl onunç ay altı otuzka uça bardı. Lazgın yıl bişinç ay yiti otuzka yoğ ertürtüm.”
(Bu kadar kazanıp babam kağan köpek yılı onunca ay yirmi altıda uçup gitti. Domuz yılı beşinci ay yirmi yedide yas töreni yaptırdım”) (Bilge Kağan Güney 10).

Ayrıca kaynaklarda sayılar için Göktürkler’in çetele tutmaları bu tür belgelerin ok ucu ile balmumu üzerine damgalanması ve hesapları bir değnek üzerine yapılan çentiklerden ibaret olması dikkate değer bir husustur.

Yazıtlarda tümen (on bin) ve katlarından söz edilmesi de takvime bağlı olarak yaş ve sayı kavramlarının gelişmiş olduğunu göstermektedir (Bilge Kağan Doğu 26).

Göktürkler’in kullandığı on iki hayvanlı takvimde her hayvanın bir yılı gösterdiği yıl içerisinde aylar ve aylar içerisinde de günlerin varlığı ortaya çıkmaktadır.

Göktürkler’in kullandığı bu takvim Uygurlar tarafından da kullanılmıştır.
Burada on ikilik devrede yıl ay ve günler gösterilmektedir.
Uygur hukuk belgelerinde:
“Takıgu yıl törtünç ay sekiz yangıya”
(“Tavuk yıl dördüncü ay sekiz yeniye”);
“Koyun yıl onunç ay biş ugrmige”
(“Koyun yılı onuncu ay sekiz yeniye”)
gibi ifadeler aynı anlayışın ürünüdür

On iki hayvanlı takvim yalnız Orta Asya’da kullanılmamış çok geniş coğrafyalarda Türk kavimlerinin kullandığı bir takvim olmuştur.
Bu takvimi kullanan kavimlerden biri de Tuna Bulgarları’dır.
Onlar hayvan adlarını kendi dillerinin yapısına uygun bir biçimde belirlemişlerdir. Ayları da diğer Türk topluluklarında olduğu gibi sayı sırasına göre belirtmişlerdir.

Çin Seddi’nden Tuna Nehrine kadar çok geniş coğrafyada Türk kültür çevrelerinde yaygın kullanım alanı bulan on iki hayvanlı takvimde yıla adını veren hayvandan hareketle yılların özellikleri 11. yüzyıldan başlamak üzere çeşitli kaynaklarda belirtilmeye başlanmıştır.
Bu çerçevede yılların her birinde bir hikmet olduğunu sanarak onunla fal tutmaya ve uğur saymaya yönelmişlerdir.
Ayrıca bu durum on iki hayvanlı takvimin Türk kültür çevrelerinde yaygın olarak kullanıldığının bir işaretidir.
Yılların nasıl geçeceği bolluk kıtlık savaş kuraklık yağış vb. olup olmayacağı yıllara adını veren hayvanlara göre belirtilmiştir.

Türk kaynaklara göre on iki hayvanlı takvim Göktürkler döneminde kullanılmaya başlanmıştır.
Yıl ay ve gün hesabına göre bu takvimin Türkler arasında kullanıldığı ve çoktan gelişim sürecini tamamlamış olduğu görülmektedir.
Göktürk döneminde aynen runik (oyma) yazının gelişimini tamamlayarak bütün Türk toplumunun sosyal siyasi hukuki dini ve iktisadi ihtiyacını karşıladığı gibi on ikilik devreyi esas alan yıl ay ve günleri netleşmiş bu takvimde toplumun zamanla ilgili doğum ölüm yaş yoğ savaş gibi tarih zaptını zorunlu kılan bütün ihtiyaçlara cevap vermiş olması söz konusudur.

Bu durumda on ikilik devreyi esas alan takvim yani on iki hayvanlı takvim Göktürk dönemi öncesinde kullanılıyordu. Kökeni kuzey medeniyeti olup Asya Hunları tarafından da kullanılmıştır. On iki hayvanlı takvimin gerçek mucidi Türkler olmuştur

Asya Hunları’nda yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilen toplantılar aynen Göktürklerde de yapılıyordu.
Bu dönemler aynı zamana denk geliyordu. Göktürkler bu zamanı belirli bir takvime bağlamışlardı.
Bu toplantılar Göktürkler’e Asya Hunları’ndan intikal etmiştir.
Yılın belirli zamanlarına denk getirilmesi aynı takvimin kullanıldığına işaret sayılabilir.

Adı geçen takvimin Hunlar’dan öncede kullanılmış olabileceği ifade edilmektedir.
Gerçektende Saka döneminde kullanıldığına dair bilgi kırıntıları bulunmaktadır. M.Ö. 5. yüzyıla tarihlendirilen Eksik Kurganı’ndan çıkartılmış gümüş bir kap üzerindeki yazının “Han’ın oğlu yirmi üç yaşında yok oldu. (Halkın?) adı da yok oldu.” Şeklinde okunduğu kabul görmektedir.(Altın elbiseli adam)
Burada dadil Türkçe olup yaşı belirtmek için sayı kullanılmıştır. Yaşın belirli bir takvimle bağlantılı olduğu düşünülmelidir.

Kurganlardan çıkartılmış olan buluntularda bir ölçüde on ikili sistemle bağlantı kurmayı mümkün kılmaktadır.
Tuva’da Arzhan yakınında bulunan ve Sayan-Altay Bölgesinin en büyük kurganında 360 at ortaya çıkarılmıştır.
Burada 360 atın 1 yıl 30 tanesinin 1 ayla ifade edildiği ileri sürülmektedir.
Yine Kuban Bölgesinde de ortaya çıkarılan kalıntılardan aynı anlayışın varlığı belirlenebilmiştir

Sakalar’la aynılığı bilinen ve Sakalar’ın batıya geçmiş kolunu oluşturan İskitler’e ait kurganlardan on ikili devreyi gösteren buluntular ortaya çıkartılmış olup bunlar İskitler’de bu takvimin varlığına işaret sayılmaktadır.

Milattan sonraki dönemlerde yaygın olarak kullanılan ve milattan önceki dönemlerde de varlığı belirginleşen on iki hayvanlı takvimle günümüzde kullanılan takvimin dönüşümleri üzerinde de durulmuştur.
Hesaplamalara göre miladın birinci yılı Tavuk yılına denk gelmektedir.
Devrenin başlangıcı olan Sıçan yılı miladın dördüncü yılıdır.
Bu durumda Sıçan yılı miladın 4 16 28 40 ... yıllarına denk gelir
O halde devre adedi “n” miladi yıl “M” ile gösterilirse
M = n x 12 + 4 ve buradan n = M – 4 / 12 olarak devre adedi bulunur.

On İki Hayvanlı Yılların Devri Vasıfları

I - Sıçan Yılı : Karışıklık kargaşılık ve kan dökme çok olur; Hırsızlar yol kesiciler çoğalır halk yerdeki böceklerden zarar görür; bazı yerlerde rahatlık ve huzur olur; valilere ve divan ehline noksanlık ve ziyan yüz gösterir. Bu yılda yağmur orta halli olur.

II - Sığır Yılı : Sığırlar döğüşgen olmasından bu yıl harp çoğalır. Dert ve baş ağrıları çoğalır kış soğuk geçer mevsim kendi tabiatına az uyar havalar değişik olur soğuktan meyvelere afet erişir etrafı alemde fitne ve karışıklık çok olur insanlarda bey ve sultanlarda keder çoğalır.

III - Pars Yılı : Hükümdarlar birbirine şüpheli nazarla bakarlar ve makam kavgasına girişirler; ahid bozuculuk ederler. Yemiş az olur. Hayvanlara afet az gelir. Kış kısa ve soğuk olur; göze ve ırmakların suyu çok olur.

IV - Tavşan Yılı : Nimet ve feragat çok olur; bazı yerlerde hastalık ölüm bilhassa kadın ve çocuklarda çok olur. Hükümdarlar adalet ve insafa meylederler eğer zulüm vaki olursa adalet sebebi ile olur. Yağmur çeşme ve ırmak suları bol olur. Meyve her nimet çok olur.

V - Ejder Yılı : Timsahın suda yaşaması dolayısıyla bu yıl çok yağmur yağar ve bolluk olur. Savaş ve kan dökücülük çok olur. Mahsul bol olur.

VI - Yılan Yılı : Bu yıl meyve çok az olur yıl kurak kış soğuk ve uzun olur. Yılan sıçan ve karınca bazı yerlerde çoğalır. Hükümdarlar beyler arasında düşmanlık olur. Halk arasında hile artar türlü hastalıklar meydana çıkar. Bazı yerlerde veba olur.

VII - At Yılı : Bu yıl karışıklık fitne ile gelir cenk ve savaş zuhur eder. Yaz hoş hububat çok olur; dört ayaklılara hastalık ve helak erişir. Kış gayet yumuşak ve uzun olur; meyvelere afet erişir.

VIII - Koyun Yılı : Bu yılda nimetler bollaşır; insanlar iyilik ve hayra yönelirler; yağmur çok yağar gerçi fitne ve karışıklık çıkarsa da çabukça sükun bulur ve asayiş yerine gelir.

IX - Maymun Yılı : Çok muharebe ve mücadele olur reaya ve göçebelerin malı çok olur; büyükler ve eşraf birbirleriyle mevki kavgasına düşerler. Hırsızlar ve fitneciler galebe ederler ve halka mazarrat yaparlar; bu yılda meyvelere afet erişir. At deve gibi büyük hayvanlarda çok telefat olur.

X - Tavuk Yılı : Hastalık çok olur bazı yerlerde zelzele tahribat yapar alış veriş kesilir eşya bahalanır bazı yerlerde büyük harpler olur. Hububat az olur. Hayvanat çoğalır.

XI - İt Yılı : Fitne karışıklık ve kan dökücülük at ve katır ölümü olur hayvanların kıymeti artar; hırsızlar ve yol kesiciler çoğalır kış gayet soğuk geçer çok hastalık olur.

XII - Domuz Yılı : Hükümdarlar arasında mühalefet olur; reaya üzerine emir ve nehiyleri geçer. Tehlikeli hastalıklar çoğalır. Hırsız ve yol kesiciler artar. Meyveler bollaşır.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Tarih boyunca kullanılan takvimler 12 Hayvan Takvimi Celali Takvimi (meliki takvim) Rumi Takvim Hicri Takvim Miladi Takvim 12 Hayvan Takvimi Asıl adi 12 hayvanlı Türk yıllığı olan bu takvim, 12 yılın 5 katı olan 60 yıllık devreleri ile Gök Türkler’de, Uygur Türkleri’nde, Tuna-Bulgar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
  • Soru
12 Hayvanlı Türk Takvimi Ay Yılı Mı? Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Türk halkının yüzyıllardır kullandığı bir takvim sistemidir. Bu takvimde yıl, 12 hayvan sembolüne dayalı olarak belirlenir. Ay yılı ise bu takvimde bir yılın 12 aya bölünmesiyle oluşur. Her...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
  • Soru
12 Hayvanlı Nedir? 12 Hayvanlı Nedir? Asya astrolojisinde kullanılan bir takvim sistemidir. Bu sistemde her yıl bir hayvan sembolü ile temsil edilir. 12 hayvanlı takvim, çin takviminde yaygın olarak kullanılan bir sistemdir.İçindekiler; Doğu astrolojisinde 12 hayvanlı takvim, bir yılın her...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
12 Hayvanlı Nedir? 12 Hayvanlı Nedir? Asya astrolojisinde kullanılan bir takvim sistemidir. Bu sistemde her yıl bir hayvan sembolü ile temsil edilir. 12 hayvanlı takvim, çin takviminde yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Doğu astrolojisinde 12 hayvanlı takvim, bir yılın her bir ayı için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Türkler Tarih Boyunca hangi takvimleri kullandılar Türklerin kullandıkları takvimler 12 Hayvanlı Türk Takvimi : Türkler islamiyetten önce “12 Hayvanlı Türk Takvimi”ni kullanmışlardır. Güneş yılı esaslı olan bu takvim 12 yılda bir devreder ve her yıl bir hayvan adıyla anılırdı. İlk Türk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Üst Alt