Adavet Ne Demek?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Adavet kelimesi herhangi bir şeye haksız yere tecavüz etmek, haddi aşarak kötülük etmek manalarındaki “a-d-v” kökünden türeyen bir kelimedir. Adavet düşmanlık ve zulmetmek manalarına gelmektedir. Kuran ı kerimde da bu manada kullanılmıştır. (Mâide, 5/2, 82).

Adüv kelimesi (çoğulu a’da’) düşman manasına gelmektedir. Kuran’ı Kerime göre şeytan, bütün insanların (Yusuf, 12/5); Kafir (Nisa, 4/101), müşrik (Maide, 5/82) ve münafıklar (Münafıkun, 63/4) mü’minlerin; Allah da (Bakara, 2/98) kafirlerin düşmanıdır. Kuran ı kerimde; Allah (c.c) (Fussilet, 41/19), peygamber ve meleklerin (Bakara, 2/98) düşmanlarından söz edilmiştir. Allah’u teala , peygamber ve meleklerin düşmanlarının; Allah’ı ve dinini tanımayan kafir, müşrik ve münafık insanlar olduğunu Müslümanlara bildirmiştir. (Mümtehine, 60/1; Enfâl, 8/60).

Peygamberimiz (a.s.)’in buyruğuna göre insanın kendi nefsi insana en büyük bir düşmanıdır. (Acluni, Keşfü’l-Hafa, I/ 160) Kuran’da her insanın eş ve çocuklarından da insana düşman olanların bulunduğunu ve onlardan sakınılması gerektiği bildirilmiştir. (Teğabûn, 64/14).Tabi ki her insanın örneğin bir düşman çocuğu vardır manasına gelmemektedir.Bu ayeti kerimede belirtilen bu konularda dikkatli olunması gerektiğidir.

Yüce yaratıcımız Allah (c.c), İslam dinine tabi müminlere yalnız şeytana düşmanlık etmelerini emretmiş (Fâtır, 35/6), kötülüğe karşı iyilik yapılmasını, böyle yapıldığı takdirde düşmanlığın dostluğa dönüşeceğini bildirmiştir (Fussilet, 41/34).

Adavet Konuda Geçen Ayeti Kerimeler
Maide, 5.2 –Ey iman edenler! Allah’ın (koyduğu din) nişanelerine, haram aya, hac kurbanına, (bu kurbanlıklara takılı) gerdanlıklara ve de Rab’lerinden bol nimet ve hoşnutluk isteyerek Kâ’be’ye gelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınızda (isterseniz) avlanın. Sizi Mescid-i Haram’dan alıkoydular diye birtakımlarına beslediğiniz kin, sakın ha sizi, haddi aşmaya sürüklemesin. İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.

Maide 5.82 –(Ey Muhammed!) İman edenlere düşmanlık etmede insanların en şiddetlisinin kesinlikle Yahudiler ile Allah’a ortak koşanlar olduğunu görürsün. Yine onların iman edenlere sevgi bakımından en yakınının da “Biz hıristiyanlarız” diyenler olduğunu mutlaka görürsün. Çünkü onların içinde keşişler ve rahipler vardır. Onlar büyüklük de taslamazlar.

Yusuf 12.5 – Babası, şöyle dedi: “Yavrucuğum! Rüyanı kardeşlerine anlatma. Yoksa, sana tuzak kurarlar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.”

Nisa 4.101 – Yeryüzünde sefere çıktığınız vakit kâfirlerin size saldırmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızdan ötürü size bir günah yoktur. Şüphesiz kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır.

Münafıkun, 63/4 – Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider. Konuşurlarsa sözlerine kulak verirsin. Onlar sanki elbise giydirilmiş kereste gibidirler. Her kuvvetli sesi kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın! Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan) çevriliyorlar!

Bakara, 2/98- Her kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mîkâil’e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır.

Fussilet, 41/19 – Allah’ın düşmanlarının, toplanıp yığın yığın cehenneme sevk edilecekleri günü hatırla!

Mümtehine, 60/1 – Ey İman edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları dost edinmeyin. Siz onlara sevgi gösteriyorsunuz. Hâlbuki onlar size gelen hakkı inkâr ettiler. Rabbiniz olan Allah’a inandınız diye Resûlü ve sizi yurdunuzdan çıkarıyorlar. Eğer rızamı kazanmak üzere benim yolumda cihad etmek için çıktıysanız (böyle yapmayın). Onlara gizlice sevgi besliyorsunuz. Oysa ben sizin gizlediğinizi de, açığa vurduğunuzu da bilirim. Sizden kim bunu yaparsa, mutlaka doğru yoldan sapmıştır.

Enfal, 8/60- Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez.

Teğabûn, 64/14 – Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olabilecekler vardır. Onlardan sakının. Ama affeder, hoş görüp vazgeçer ve bağışlarsanız şüphe yok ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Fâtır, 35/6 – Şüphesiz şeytan sizin için bir düşmandır. Öyle ise (siz de) onu düşman tanıyın. O, kendi taraftarlarını ancak alevli ateşe girecek kimselerden olmaya çağırır.

Fussilet, 41/34- İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Er-Rafik-Refik Esmasının Havassı ER-RAFÎK - REFiK ( اَلرَّفِيقُ ) 390/152100-Telhail Burcu Akreb-Gezegeni Merih Bu isim Rasûlullahın (s.a.v.) sahih bir hadisinden alınmadır: “Allah rafîkdir/nazik bir dosttur. Rıfk ile, yumuşaklıkla muamele edilmesini sever. Sertlikle veya başka bir şekilde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Sûre Hakkında Enfâl sûresi, 75 (yetmişbeş) âyettir. 30 ilâ 36. âyetler Mekke'de, diğerleri Medine'de inmiştir. Enfâl, ziyade manasına gelen "nefl" kelimesinin çoğuludur. İslâm dinini savunmak için yapılan savaşlarda elde edilen sevaba ek olarak alınan ganimet malına da "nefl" denilmiştir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Sûre Hakkında Medine'de nâzil olmuştur. 73 (yetmişüç) âyettir. "Ahzâb", "hizb"in çoğuludur. Topluluk, gurup, bölük, parti gibi manalara gelir. Her gün mutad olarak devam edilen dua demetine, Kur'an cüzünün dörtte birine de hizip denir. Bu sûrede, müslümanlara karşı savaşmak üzere birleşen Arap...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru
Bu konuda akraba ile ilgili ayetlere ulaşabilirsiniz. Yüce Mevlamız akrabalarımız ile iyi geçinebilmeyi bizlere nasip eylesin. Zikredeceğimiz ayeti kerimeler bu konuda bizlere çok şeyler anlatmaktadır. Şüphesiz ki Allah, adaletli davranmayı, iyilikte bulunmayı ve akrabalara yardım etmeyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Sûre Hakkında Medine'de nâzil olmuştur. 200 (İki yüz) âyettir. 34-37. âyetlerde Hz. Meryem'in babasının mensup olduğu İmrân ailesinden söz edildiği için sûre bu adı almıştır. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla 1. Elif Lâm Mîm.(1) (1) Bu harfler ile ilgili olarak Bakara sûresinin ilk âyetinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
28
Üst Alt