Alkol Alımı Vücudu Nasıl Etkiler?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Alkol Alım Kuralları Standart Bir İçeceğin Alkol İçeriği Vücut Alkolü Nasıl İşler?
Alkolün Sağlık Üzerindeki Etkileri Alkol ve Gençler Ebeveynlerin Rolü ve Alkol Gençlerde Alkol Bağımlılığının Önlenmesi Alkol Alımının Gençler İçin Riskleri Alkol ve Beyin Gelişimi Alkol ve Gebelik Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu Bebek Sahibi Olmak İsterken Erkeklerin Alkol Alması Doğru Mudur? Alkol ve Emzirme Aşırı Alkol Tüketiminin Zararları Alkol Zehirlenmesi Nedir? Alkol ve Araba Kullanımı Sorumlu Bir Şekilde Alkol Almak Alkol, yaygın kullanılan sosyal bir içecektir. Farklı insanları farklı şekillerde etkiler. Bazı yaşlı insanlar için az miktarda alkol kalbe faydalı olsa da, içki ciddi sağlık, kişisel ve sosyal sorunlara neden olabilir. Ağır alkol kullanımı olan kişiler ve çok genç içiciler özellikle risk altındadır.

Aşırı sıcak beyin kanaması ve inme riskini tetikliyor Sağlık riskini azaltmak için önerilen alkol tüketim limitleri yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere göre değişmektedir. Aşırı derecede alkol almak, gençler arasında özel bir sorundur, ancak bir kerede çok fazla içki içen herkes, hem acil hem de uzun vadeli alkole bağlı zarar riski altındadır. Yaralanma ve hastalık riski daha fazla içtiğinizde artar. Gebelikte güvenli alkol kullanımı yoktur ve emzirirken hiç içmemeniz en güvenli yoldur. Araba sürmeyi planlıyorsanız, hiç alkol almamak daha iyidir.

Alkol Alım Kuralları Aşağıdaki yönergeler alkol alımınızın zararlı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir: Yetişkin erkekler ve kadınlar: Herhangi bir günde en fazla iki kadeh alkollü içki içmek alkolle ilişkili hastalıklardan zarar görme veya ömür boyu yaralanma riskini azaltır. Tek seferde en fazla dört kadeh içki içmek, bu durumdan kaynaklanan alkolle ilgili yaralanma riskini azaltır Çocuklar ve gençler: 18 yaşın altındaki gençler için en güvenli seçim, hiç alkol almamaktır. 15 yaşın altındaki gençlerin, alkol almamaları tavsiye edilir. Daha büyük gençler içki içerse, yetişkin gözetiminde olmalıdır. Hamile ve emziren kadınlar: En güvenli seçenek hamile ya da emzirirken alkol kullanmamaktır. Hamile kalmayı planlıyorsanız da alkol almamalısınız.

Terlemeye ne iyi gelir? Standart Bir İçeceğin Alkol İçeriği Standart bir içecek 10 g alkol içerir. Bununla birlikte, standart bir içeceğin boyutu alkolün türüne göre değişebilir ve hatta belirli markalar arasında da değişebilir. Ayrıca, bazı otellerde, restoranlarda veya evde servis edilen bir içeceğin boyutu standart bir içecekten çok daha büyük olabilir. Şarap özellikle alkollü içerikte, genellikle yüzde 9 ile 16 arasında değişmektedir. Standart içeceklerin nasıl sayılacağını anlamak, ne kadar alkol tükettiğinizin kaydını tutmanıza yardımcı olabilir. Vücut Alkolü Nasıl İşler? Alkol, mide ve ince bağırsaktan kana karışır. Bir insan midesinde yiyecek varsa, alkolün emilme hızını yavaşlatır, ancak bir kişinin sarhoş olmasını durduramaz. Sonunda, tüketilen tüm alkol kan dolaşımına ulaşacaktır. Vücuttaki alkolün çoğu (yaklaşık yüzde 91’i) karaciğer tarafından parçalanır. Küçük bir miktar da vücudu idrar, ter ve nefesle terk eder.

Karaciğer bir saat boyunca standart bir içeceğin dörtte üçünü parçalayabildiğinden, ayılma zaman alır. Soğuk duşlar, egzersiz, kahve, temiz hava veya kusma bu işlemi hızlandırmaz. Alkolün Sağlık Üzerindeki Etkileri Alkol, aşağıdakileri içeren bir dizi vücut sistemini etkileyebilir: Kardiyovasküler sistem: Yüksek kan basıncı Sinir sistemi: Beyin hasarı, titreme, demans ve sinir hasarı. Gastrointestinal sistem: Mide iltihabı (gastrit) ve kanama Karaciğer: Kanser, hepatit (inflamasyon), yağ değişiklikleri, siroz ve karaciğer yetmezliği Endokrin sistem: Kan şekeri, libido kaybı ve doğurganlığı azaltan sorunlar Beslenme: Yetersiz beslenme (alkol vücudunuzdan besinleri uzaklaştırır) ve obezite Meme kanseri ve diğer jinekolojik problemler: Alkol alan kadınlar, içmeyen kadınlardan daha yüksek risk altındadır. Alkol içmek, 25 yaşın altındaki insanlarda beynin gelişimini etkileyebilir. 15 yaşın altındaki gençler özellikle risk altındadır. Alkol ve Gençler Alkol, genç insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşırı derecede içki içmek, araba kullanmak ve güvensiz cinsel ilişki, alkolün yanlış kullanılmasından kaynaklanabilir. Gençlerin alkolle deney yapmalarını engellemek zordur, ancak ebeveynler mantıklı içme alışkanlıklarını teşvik edebilir. Ebeveynlerin Rolü ve Alkol Araştırmalar, çocuklar için en etkili rol modellerinin ebeveynleri olduğunu göstermiştir.

Çocuklar taklit ederek öğrenir, bu yüzden mantıklı içme davranışları sergilemeniz önemlidir. Orta derecede alkol alın veya hiç içmeyin. Her sosyalleştiğinizde alkol almayın. Ebeveyn olarak gençlerin alkolle deney yapmalarını engelleyemezsiniz, ancak mantıklı içme alışkanlıklarını teşvik edebilirsiniz. İyi bir rol model olun. Çocuğunuza alkolle ilgili bilgileri erken yaşta öğretmeye başlayın.

Stres ile alkol içermeyen sağlıklı yollarla başa çıkın. Kusma, baş dönmesi, bayılma ve akşamdan kalma gibi ağır içmelerin olumsuz taraflarını açıklayın. Çocuğunuzu, güvenli olmayan cinsel ilişki gibi içme ve tehlikeli davranışlar arasındaki bağlantılarda eğitin. Çocuğunuzu arkadaşlarınızla alkolün tehlikeleri hakkında konuşmaya teşvik edin, böylece birbirleriyle ilgilenmenin yollarını bulabilirler. Gençlerde Alkol Bağımlılığının Önlenmesi Araştırmalara göre, genç bir kişinin alkolü kötüye kullanma olasılığını azaltmaya yardımcı olan birçok önemli faktör var. Ebeveynlerin iyi bir rol model olmasının yanı sıra bu faktörler şunları içerir: Çocuğunuzla aranızda iyi bir ilişki ve açık bir iletişim kurmaya çalışmak. Aile, okul veya spor kulübü gibi bir yere ait olma duygusuna sahip olmalarını desteklemek. Olumlu başarılarını ve okuldaki deneyimlerini pekiştirmek. Ailenin dışındaki bir rol modeliyle destekleyici bir ilişkinin teşvik edilmesi. saygı duyuldukları ve onlara değer verildiklerini hissetmelerine yardımcı olmak. Alkol Alımının Gençler İçin Riskleri Gençler, yetişkinlerden daha fazla alkol ile ilgili zarar riski altındadır. Beyin yirmili yaşlarının ortasında gelişmeye devam ettiğinden, genç olarak alkol içmek gelişmekte olan beynin zarar görme riskini büyük ölçüde artırabilir. Ayrıca daha sonra yaşamda alkol ile ilgili sorunlara yol açabilir. Alkol ve Beyin Gelişimi Alkol içmek, beynin 25 yaşın altındaki insanlarda nasıl geliştiğini etkileyebilir.

15 yaşın altındaki gençler özellikle risk altındadır. Genç beyinler hala gelişmektedir ve gençlik yıllarında en çarpıcı değişikliklere uğrayan beynin alanları ön lob ve hipokampustur. Bu alanlar motivasyon, dürtü kontrolü ve bağımlılık ile ilişkilidir. Alkol bir nörotoksindir, yani beyni zehirleyebilir. Aşırı alkol kullanımının etkilerinden biri, beynin düzgün çalışmasını engelleyen B vitamini emilimini engellemesidir. Önerilen seviyelerin üzerinde uzun süreli içki içmek, toplu olarak alkolle ilgili beyin hasarı olarak bilinen bir dizi rahatsızlığa yol açabilir. Belirtiler, öğrenme ve hafıza problemlerini ve dengeyle ilgili zorlukları içerebilir.

Alkol ve Gebelik Hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız alkol almanın uygun olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Alkol ve hamilelik konusundaki tüm araştırmalar açıktır: Hamilelik sırasında güvenli bir alkol kullanımı düzeyi yoktur. Aslında, alkol ve hamilelik hakkında bilmeniz gereken beş önemli nokta vardır: Hem kadınlar hem de erkekler için gebe kalmadan önce alkol almayı bırakmak en güvenli yoldur. Hamileyken hiç alkol almamak en güvenli yoldur. Doğmamış bebeğiniz için risk, sıklıkla yüksek düzeyde alkol almanız durumunda en yüksektir. Doğmamış bebeğiniz için risk, hamile olduğunuzu bilmeden önce az miktarda alkol içtiyseniz, düşük olabilir. Her kadın ve doğmamış bebek farklıdır, bu nedenle alkol tüketiminizin doğmamış bebeğinizi nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Alkol almak, doğmamış bebeğinizi tehlikeye sokar. Hamileyken, içtiğiniz alkol kanınızdan plasenta yoluyla bebeğinizin kanına geçer. İçtiğiniz zaman, doğmamış bebeğiniz kanınızdaki alkol miktarını sizinkiyle aynı miktarda alabilir. Bu alkol, bebeğinizin gelişen beynine zarar verebilir ve fiziksel ve bilişsel büyümesini ve gelişimini sınırlayabilir. Doğmamış bebeğinizi alkole maruz bırakmanın en ciddi risklerinden bazıları şunlardır: Yavaş fetal büyüme Düşük doğum ağırlığı Erken doğum Düşük Ölü doğum Fetal alkol spektrum bozukluğu (FASD ) olarak adlandırılan bir dizi fiziksel, zihinsel, davranışsal ve öğrenme engeli.

Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu (FASD), hamilelik sırasında annenin alkol alması nedeniyle bebeğin yaşayabileceği bir dizi fiziksel, zihinsel, davranışsal ve öğrenme yetersizliğidir. Halen FASD’ye neden olan alkol tüketiminin seviyesi hakkında hiçbir bilgi bulunmamakta olduğundan, hamilelik sırasında alkolden kaçınmanın önleyici bir önlem olarak kullanılması önerilmektedir. Hamileyken alkol alan kadınlar, aşağıdaki gibi etkilerden dolayı kendi sağlıklarını da tehlikeye atabilir: Kusma ve dehidrasyon Yüksek tansiyon Beslenme yetersizliği Gestasyonel diyabet Ağır alkol alımı doğmamış bebeğiniz için en büyük riski taşır, haftada bir ya da iki kadeh içki bile doğmamış bebeğinize zarar verebilir. Alkol tüketiminizi azaltma veya durdurma konusunda sorun yaşıyorsanız, tavsiye ve destek için sağlık uzmanınızla görüşün. Bebek Sahibi Olmak İsterken Erkeklerin Alkol Alması Doğru Mudur? Çalışmalar, düzenli alkol tüketimi ile sperm kalitesinin önemli ölçüde azaldığını göstermektedir. Bu, bir çiftin bebek sahibi olma şansını azaltır. Ayrıca bir erkeğin eşi hamile kalmadan önceki alkol tüketiminin gelecekte fiziksel olarak gelişimsel sorunlara yol açabileceği düşünülmektedir.


Alkol ve Emzirme Alkol anne sütünü azaltabilir. Aynı zamanda anne sütünden bebeğinize geçebilir ve gelişmekte olan beyinine zarar verebilir. Emziriyorsanız, alkol almamanız önerilir. Emzirme döneminde alkol almayı seçerseniz, her standart içecek için bebeğinizi emzirmeden önce iki saat kadar beklemeniz önerilir. Aşırı Alkol Tüketiminin Zararları Aşırı alkol alımı, ortaya çıkan acil ve şiddetli zehirlenme ile insanın sağlığı için çok zararlı olabilir. Çok miktarda alkol içmek, bulanık görme, zayıf kas kontrolü, bulantı, kusma, uyku, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca bir kişinin karar verme kapasitesini bozabilir, bu da aptalca şeyler yapma riskini artırabilir ve kendilerini tehlikeli durumlara sokabilir.


Alkol Zehirlenmesi Nedir?

Bazen ağır alkol alımı alkol zehirlenmesinin çok daha ciddi etkisine neden olur. Bu hayatı tehdit edici bir acil durumdur. Bu belirtileri içen birisinde görürseniz acil yardım almalısınız: Kusma Nöbetler Yavaş nefes alma (veya düzensiz nefes alma Mavi renkli cilt veya soluk ten Düşük vücut ısısı (hipotermi) Bilinçli kalma zorluğu Bayılma (bilinçsizlik) Alkol ve Araba Kullanımı Alkol, koordinasyonu ve yargılamayı bozabilir ve trafik kazanlarının ana nedenlerinden biridir. Vücuttaki alkol emilim oranı, vücut büyüklüğüne, cinsiyete, vücut yağına ve midedeki yiyecek miktarına bağlı olarak değişir. Ağır makine kullanmanız veya çalıştırmanız gerekirse, alkol almaktan kaçınmak en güvenli yoldur. Eğer içip araba kullanıyorsanız, promil değerini yasal sınırın altında tutmanız önemlidir Unutmayın ki alkolün vücuttan atılması zaman alır.


Sorumlu Bir Şekilde Alkol Almak Her zaman alkol almak zorunda olmadığınızı ve alkol alımını azaltmak için çeşitli stratejiler kullanabileceğinizi unutmayın: Alkolsüz bir içecekle başlayın. Alkolün kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatmak için içmeden önce bir şeyler yiyin Sizi susatan ve daha fazla içmenizi sağlayan tuzlu atıştırmalıklardan kaçının. Her ikinci veya üçüncü içkiyi alkolsüz yapın. Düşük alkollü içecekler deneyin. Alkolün vücudunuz üzerindeki etkilerini önlemenin en iyi yolu alkol almamaktır. Bu özellikle gebe kalmaya çalışıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, tespit edilen güvenli bir alkol kullanım düzeyi olmadığından önemlidir. Alkol tüketiminizi sağlıklı bir diyetin parçası olarak izlemek önemlidir. Alkol tüketimi kilo alımına ve şişmanlığa neden olabilir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt