Turk toplumunda vazgecilmez icecekler arasında kendine yer bulan cay, bircok turk insanı tarafından bal ya da sut ile karıştırılarak icilmekte olduğundan, bilim adamları bu şekilde icilen cayın sağlığa ne gibi
Turk toplumunda vazgecilmez icecekler arasında kendine yer bulan cay, bircok turk insanı tarafından bal ya da sut ile karıştırılarak icilmekte olduğundan, bilim adamları bu şekilde icilen cayın sağlığa ne gibi etkileri olduğunu araştırdılar Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde cayın bal ile tatlandırılarak icilmesinin antioksidan bakımından yuksek bir etkiye sahip olmasına olanak sağladığı ortaya cıktı İstanbul Teknik Universitesi Gıda Muhendisliği Bolumu oğretim uyelerinden Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, cayın zaten antioksidan bir etkide olduğunu, balın antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle cayın bal ile tatlandırıldığında antioksidan değerinin daha da arttığını soylemektedir
imagesballicayicmeninfaydalari5aea4271999a4Ballı cayın faydaları
Ballı cay icmenin sağlığa olan faydalarını İstanbul Teknik Universitesi Gıda Muhendisliği Bolumu oğretim uyelerinden Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, şu şekilde acıklıyor:
Cay ve bal gunluk yaşamımızın iki vazgecilmez gıda maddesi Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuc vereceğini gormek istedik Calışmada, sonucları etkileme acısından fark yaratıp yaratmadığını gorebilmek icin cam balı, poliflora (karışık bolgelerden toplanmış), yoresel (Şemdinli) ve monoflora (ayciceği) olmak uzere 4 ceşit bal kullandık Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki icilmeye hazır caylara karıştırdık
Caya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) uzerine etkileri de analiz edildi Toplam fenolik madde iceriğinin balın caya ilave edildiği butun sıcaklık derecelerinde yukseldiği gozlemlendi Bu artış yuzde 2535 aralığında gercekleşti
h 3Ballı cay icmenin faydaları
Turk toplumunda vazgecilmez icecekler arasında kendine yer bulan cay, bircok turk insanı tarafından bal ya da sut ile karıştırılarak icilmekte olduğundan, bilim adamları bu şekilde icilen cayın sağlığa ne gibi etkileri olduğunu araştırdılar Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde cayın bal ile tatlandırılarak icilmesinin antioksidan bakımından yuksek bir etkiye sahip olmasına olanak sağladığı ortaya cıktı İstanbul Teknik Universitesi Gıda Muhendisliği Bolumu oğretim uyelerinden Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, cayın zaten antioksidan bir etkide olduğunu, balın antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle cayın bal ile tatlandırıldığında antioksidan değerinin daha da arttığını soylemektedir
imagesballicayicmeninfaydalari5aea4271999a4Ballı cayın faydaları
Ballı cay icmenin sağlığa olan faydalarını İstanbul Teknik Universitesi Gıda Muhendisliği Bolumu oğretim uyelerinden Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, şu şekilde acıklıyor:
Cay ve bal gunluk yaşamımızın iki vazgecilmez gıda maddesi Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuc vereceğini gormek istedik Calışmada, sonucları etkileme acısından fark yaratıp yaratmadığını gorebilmek icin cam balı, poliflora (karışık bolgelerden toplanmış), yoresel (Şemdinli) ve monoflora (ayciceği) olmak uzere 4 ceşit bal kullandık Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki icilmeye hazır caylara karıştırdık
Caya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) uzerine etkileri de analiz edildi Toplam fenolik madde iceriğinin balın caya ilave edildiği butun sıcaklık derecelerinde yukseldiği gozlemlendi Bu artış yuzde 2535 aralığında gercekleşti
h 3Ballı cay icmenin faydaları