Beslenmemizde çorbaların yeri

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Yazın sıcak günlerinde canımızın istediği soğuk, sulu besinlerin yanını havaların soğumasıyla bir arada daha sıcak besinler almaya başladı. Yazın ay bu sıcakta çorba mı içilir cümlesinin mahallini sıcacık bir çorba içsek de içimiz ısınsa cümlesi almaya başladı. Bilinen tarihi M.S 3 yüzyıla dayanan çorba, yüzyıllardır sofralarımızın ve beslenmemizin baş tacı olmuştur. Yapılan gerece nazaran değişse de karbonhidrat, protein, mineral açısından varlıklı ve besleyici öğelere sahiptir pek çor çorba çeşidi.

Neden Çorba Niçin Çorba?
-İştah mekanizmamız epey karmaşık bir yapıya sahiptir, dimağın hipotalamus ortamı denetim eder iştahımızı. İştah mekanizmasının çözülemeyen tarafı, sindirim sisteminin yerinde besini alıp almadığı haberini beyefendisine nasıl verdiği kısmıdır. Leptinin keşfiyle mekanizmanın bu karanlık kısmına da ışık düşmüş oldu. Leptin yağ hücreleri tarafından üretilen iştahı denetim eden bir haberciydi. Leptinin gerisinden ghrelin keşfedildi. gherlin iştahı artıran bir hormondur. Mide dolduğunda ve mide duvarı gerilir ve bu durumda az ghrelin üretir vücudumuz. Mide boşaldığında mide duvarından ghrelin salgılanır ve hipotalamusa açlık sinyali masraf ve böylelikle acıkma sürecimiz başlamış olur.
Çorba da tam burada devreye giriyor işte. Çorba içtiğiniz vakit mideniz dolar ve mide duvarı gerilir ve böylelikle vücudumuz daha az ghrelin üretir ve açlık hissimiz daha kolay kaybolur. Su tıpkı işi yapmaz mı sorusunu akla getirebilir tabi ki bu, su da mideyi doldurur ve ghrelin hormonu prodüksiyonunu engelleyebilir mi? su mideyi çok kısa hengamda ve çok kısa bir yoldan terk eder. Çorba içinde suyla birlikte besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun vade tutulur ve bizi daha uzun vade tok fiyat. Çorbanız posa cephesinden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Zerzevat yahut mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en âlâ örneklerdir.
-Yemek yeme müddetini uzatır çorba, mideden beyefendisine giden yolun en az 20 dakika sürdüğünü biliyoruz. Hâlbuki pek çoğumuz bundan daha kısa devranda yiyoruz öğünümüzü. Çorba içmek, yemek yeme vadesini uzatacağı için, beyefendisine tokluk sinyalinin gitmesini sağlayacak vakti sağlar.
-Çorba içmek, iştahı ve yemek yeme mühletini uzattığı için besin tüketimini de dengeleyecek, böylelikle güç alımını da azaltacaktır. Bu yüzden zayıflama diyeti uyguluyorsanız öğünlerinizde kesinlikle çorbaya taraf verin.
-Soğuk havalarda sıcak besinler tüketerek hem fizikî olarak ısınırız hem de sıcak besinler duygusal olarak daha keyifli doymamızı sağlar.
-Zayıflama diyetlerindeki pek çok besinin ölçüsü can sıkıcı olabilmektedir: Kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 tane fındık, avuç ayası kadar et. Çorbanın porsiyon ölçüsü bunlara kıyasla nispeten yüksektir, 1 kase ( 200 ml). Göz doygunluğunu sağlamaya da yardımcı olur çorba içmek.
-Çorba içerik olarak, pek çok besinden hazırlanabilir. Sebzelerden, etten, tavuktan, balıktan, buğdaydan, undan, mısırdan v.b. Bu yüzden de her damak tadına hitap edecek bir çeşit çorba kesinlikle bulunur. Domates çorbasını sevmeyen biri mercimek yahut düğün çorbasını sevebilir.
-Türk mutfağına mahsus çorbaların pek birçok krema yahut yüksek yağ içeriğine sahip olmadan pişirilen çorbalardır. Bu yüzden de kuvvet yoğunlukları düşüktür yahut güç yoğunluğu rahatlıkla düşürülebilir. Kuvvet yoğunluğu düşük besinler tüketirseniz, daha ziyade yiyip, daha tok hissedersiniz ve daha az kuvvet alırsınız.
-İşten geldiniz yorgunsunuz, yemek hazırlamak birden fazla devir gözünüzde büyür. Çorbaların pek birçok kısa devranda ve pratik hazırlanır. Gelgelelim pratik diye hazır çorbalara yönelmeyin, hazır çorbaların güç içerikleri düşüktür gelgelelim besleyici pahaları de düşüktür. Ananızın hazırladığı tarhana çorbasından vazgeçmeyin.
Velev zayıflama diyetinde olun, velev kilonuzu himaye programında tüm bu olumlu özellikleri bile size razı edemediyse, birkaç pratik çorba tanımı tahminen sizi ikna eder.
Yoğurt çorbası: 4 dolu çorba kaşığı yağsız yoğurt, 1 yumurta, 2 çorba kaşığı un, Tuz, nane. 4 kaşık yoğurdu, içine bir tane yumurtayı ve 2 çorba kaşığı unu ek ettikten sonra kaşıkla hafifçe çırpın. Üzerine 4 -5 su bardağı soğuk su ek ettikten sonra kaynatın. Üzerine taze yahut kuru nane koyarak servis edebilirsiniz. 1 kase yoğurt çorbası yalnızca 70 kalori.
Mercimek Çorbası: 1 su bardağı al mercimek, 1 orta uzunluk patates, 1 orta uzunluk soğan, 1 orta uzunluk havuç, Tuz, karabiber. Mercimekleri soğuk suyla yıkadıktan sonra patates, soğan ve havucu rendeleyip mercimeğin içine koyun. Patates kullanmak istemiyorsanız patates bölgesine bir küçük uzunluk kereviz de kullanılabilir. Tuz ve karabiber ilavesiyle birlikte evvel 2 su bardağı suyu koyup biraz içindekilerin pişmesini bekleyip sonra blender dan geçirin daha sonra 6 su bardağı suyu ek edip kaynatın. Düdüklü tencerede pişirirseniz hem daha az vitamin kaybına uğrar besinler hem de vakitten tasarruf etmiş olursunuz. 1 kase mercimekçorbası 100 kalori.
Ezogelin Çorbası: Mercimek çorbasının içine 1 cay bardağı bulgur ve ek 2 bardak su koyarsanız ezogelin çorbası olur.
Dyt.Canan AKSOY
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Multiple Skleroz'da beslenme... Multiple skleroz (MS) marazı ekseriyetle genç erişkinlerde görülen ve ilerleyen had rahatsızlıkları sendromudur. Illetin teşhisi konulduktan sonraki süreçte çeşitli ilaç ve fizikî tedavilerin yanında doğal tedavi açısından beslenmeye yönelik tedavi de yardımcı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Hemodiyalize giren böbrek hastasının beslenme konusunda dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? Hemodiyaliz hastası beslenirken üç şeye dikkat etmesi gerekir. 1. Tuzlu besinler 2. Fosfor içeren besinler 3. Potasyum içeren besinler T U Z Tuzlu besinlerin böbrek hastasına ne üzere zararları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
3 AYDA 10 KİLO ÜZERE BİR ZAYIFLAMA İSTENİRSE NE ÜSLUP BİR DİYET UYGULANMALIDIR? Yerküre Sıhhat Örgütü'nün sıhhat raporunda şişmanlık, vücutta çokça ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Ölçüsüz besin alımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Açlık hormonu olarak bilinen ghrelin; enerji dengesi ve besin alınımının düzenlenmesinde rol oynar Sol omuzda bulunan bu hormon kişilere 30 dakika arayla yemek yemelerini söyler Leptin hormonunun karşıtı olarak kabul edilen ghrelin hormonu yağ dokusunda salınır 1999’da Japon bilim adamları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda şişmanlık, vücutta ziyade ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Haddinden fazla besin alımı, gayrikâfi fizikî aktivite, kalıtım, hormonal nedenler, ruhsal problemler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
Üst Alt