Çocuklarda kış beslenmesi

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Kış aylarında havalar soğuduğu için ekseriyetle evlatlar daha az hareketli olurlar ve buna bağlı olarak yeme istekleri artar. Istikrarsız beslenme sonucu kilo artışı gözlenebilir. Bu periyotta istikrarlı beslenerek hem kilo alımını engellemek hem de bağışıklık sistemini tüketilen besinlerle güçlendirmek mümkündür.

Beslenme biçimini dört yapraklı yonca üzere düşünmek gerekiyor. Yani her gün süt kümesinden, et kümesinden, zerzevat – meyve kümesinden ve tahıl kümesinden (ekmek, bulgur, makarna, pirinç) istikrarlı bir formda beslenilmelidir. Gün içerisinde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt eserleri, 5 porsiyon zerzevat – meyve , her gün 1 ince dilim peynir, 1 yumurta tüketilmesi ve ekseriyetle 3 ana -2 ara öğün yapılmasında yarar var. Kahvaltı günün en değerli öğünüdür. Bütün günün güç dağılımını düzenler. Kahvaltı yapmayanların zihinsel ve fizikî performansları düşer. Ekseriyetle evlatlar sabah kahvaltı yapmak istemezler, bunun nedeni bir evvelki akşam alması gerekenden çokça kalori almasından kaynaklıdır. Bundan ötürü sabah tok uyanırlar. Akşam yemeğinden sonra çok hafif beslenenlerde bu türlü bir durum görülmez.

Ana öğünleri iştahsız karşılayan evlatların ara öğün saatlerine dikkat etmesi gerekiyor. Ana öğünlere yakın vakitlerde evlatlara o açlıklarını bastırmak için hamur işi, bisküvi vb. kuvveti yüksek yiyecekler vermemek gerekiyor. Bunun tarafına ana öğünlerden en az 2 saat öncesinde meyve – süt, peynir – ekmek, kuruyemiş verilmesinde yarar var. Bu yiyecekler evlatların kan şekerini dengeleyip ana öğüne kadar yönetim etmelerini sağlar ve ana öğünlerini daha iştahlı yemelerini teşvik eder.

Kış aylarında savunma sistemini güçlendirmek için zerzevat – meyve tüketimine değer verilmelidir. Havuç, karnabahar, bal, kabağı, ıspanak, mahal elması, brüksel lahanası, pazı, kereviz, pırasa, brokoli, turp kış sebzeleridir. Elma, mandalina ,portakal, ayva, nar, greyfurt, muz, kivi kış meyveleridir.

Bal kabağı; A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyumdan zengindir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine ekte bulunur. Kabızlık sıkıntısına çok uygun gelmektedir. Bal kabağını alırken soyulmamış formda alın ve kesinlikle siz soyun. Bu formda besin bedelini kaybetmez. Çok pişirmemeye dikkat edin aksi takdirde besin kıymeti düşer. Bal kabağını yemeklerinizde kullanabilir ve çorbasını yapabilirsiniz.

Pırasa; A, C, K VE B6 vitaminlerinden zengindir. Sodyum içeriği yüksek olduğu için çok ziyade tüketilmemesi gerekir. Kemik ve doku gelişimine eği bulunmaktadır.

Bölge elması; demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici tesiri vardır. İçeriğinde bulunan inülin ismindeki unsurdan ötürü bağırsak hareketlerini düzenleyici özelliği bulunmaktadır.

Pazı; iştah açıcı özelliğinin yanı sıra , hazmı kolaylaştırıcı ve öksürüğe karşı olumlu tesirleri bulunmaktadır.

Kereviz; içeriğindeki Avitamini, folik asit, B6,B1,B2, C,E,K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerdiğinden ; zihinsel ve fizikî performansı arttırıcı özelliği vardır

Ekseriyetle evlatlar zerzevat tüketimini pek sevmezler. Klasik pişirme prosedürleri dışında, farklı sunumlarla evlatlarınıza bu zerzevatları sevdirebilirsiniz. Şayet evladınız gayri zerzevatları yiyor ve 1-2 sebzeyi ısrarla yemek istemiyorsa zorlamayın.

Şayet evladınız ıspanağı sevmiyorsa, ıspanaklı krep yahut börek yahut yumurtalı ıspanak yapabilirsiniz. Kerevizi , havuçla birlikte yoğurda rendeleyip , cevizle birlikte sunabilirsiniz yahut kerevizli çorba yapabilirsiniz Pırasayı ; barbunya ile pişirebilir yahut az yağda kavurup yumurtalı yapabilirsiniz.Brokoliyi peynirle birlikte salatalarınızda kullanabilir yahut çorbasını yapabilirsiniz. Yani klâsik pişirme tekniklerinin dışında evladınızın sevdiği biçimde yeni tarifler yapmakta yarar var.

Evlatlarınızın tek tip meyve yemesinden kaçının. Her meyveyi gün içerisinde istikrarlı bir biçimde vermeye itina gösterin. Taze sıkılmış meyve suyu tarafına meyvenin kendisini yemesine dikkat edin. Şayet meyve suyu içmek isterse de besin bedeli kaybı olmaması için , meyveleri sıktıktan derhal sonra tüketmesine ihtimam gösterin.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Hayatın her devrinde kıymetli olan sağlıklı beslenme, evlatlar için ana karnında başlar ve çeşitli organların gelişmeğe devam ettiği 20’li yaşlara kadar devam eder. Gebelik ve erken çocukluk devrindeki beslenmenin sıhhat üzerine kısa ve uzun periyotta değerli tesirleri vardır. Yapılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Mektep çağı evlatları , hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları bu yaşlarda edinirler. Onların sağlıklı büyümesi , yeterli beslenmesi ve fizikî aktivite alışkanlığı kazanması için bu periyot çok değerlidir. Mektep periyodu ile evlat dış yerküre ile tanışır. Etrafını , arkadaşlarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Her bebeğin ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi’ile sağlıklı ve istikrarlı beslenmeye hakkı vardır. Birinci 6 ayda bebekler için en âlâ besin yalnızca ana sütüdür. Şayet ana sütü ölçü olarak ehliyetsiz yada yoksa onun tarafını tutarlı formüla mama verilmelidir. Ana sütü yada formüla mama alan bebeklerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Sevgili analar, Bebeğinizi sıhhatle kucağınıza aldınız. En değerli kısmı artta bıraktınız. Artık önünüzde yeni bir periyot başlıyor ve natürel ki yeni yeni sorular : bebeğimi nasıl beslenmeliyim? Birinci 6 ay yalnızca ana sütü mü vermeliyim? Su verecek miyim ? ek besinlere ne vakit geçeyim ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Gebelik hem anne açısından hem de bebek açısından beslenmenin en kıymetli olduğu evrelerden biridir. Hamilelik öncesi ve hamilelik periyodunda yetersiz ve istikrarsız beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne vefatlarına yol açabilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt