Dış Gebelik Nedir

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

PratikCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
257
Çözümler
2
Tepkime
0
Puanları
1
İtibar
0
Yaş
36
Coin
0
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahim dışında başka bir yerde gelişmesidir. Normalde, döllenmiş yumurta rahime ulaşarak orada yerleşir ve burada büyüme ve gelişme gerçekleştirir. Ancak dış gebelikte, döllenmiş yumurta rahim dışındaki bir yerde büyümeye başlar, genellikle fallop tüplerinde oluşur. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın fallop tüplerine bağlı kalmaya devam ettiği durumlar dışında, nadiren rahimin dışında başka bir yerde oluşur.

Dış gebeliğin nedenleri arasında fallop tüplerinin tıkanması veya hasar görmesi, yumurtalık kistleri, endometriozis gibi rahim dışı gebelik riskini artıran durumlar bulunabilir. Ayrıca, sigara içmek, yaşlılık, daha önce dış gebelik geçirme öyküsü, rahim dışı gebeliğe yatkınlık, hamilelik oluşmadan önce operasyonlar gibi faktörler de riski artırabilir.

Dış gebelik genellikle dış gebelik belirtileri arasında bulantı, göğüslerde hassasiyet, vajinal kanama, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Karın ağrısı sık ​​ve şiddetli olabilir, özellikle pelvik bölgede veya omuzun altında hissedilebilir. Eğer bir dış gebelik şüphesi varsa, bir doktora başvurmak önemlidir.

Dış gebelik tanısı genellikle ultrason veya kan testleriyle konulur. Ultrason, döllenmiş yumurtanın rahim dışında olup olmadığını görebilirken, kan testleri ise gebelik hormonu olan beta-hCG seviyelerini ölçerek tanıya yardımcı olabilir.

Dış gebelik tedavisi genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Dış gebeliği tedavi etmek için fallop tüplerinin çıkarılması veya döllenmiş yumurtanın çıkarılması gerekebilir. Cerrahi müdahale gerektirmeyen hafif vakalarda ise ilaç tedavisi kullanılabilir.

Sonuç olarak, dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahimin dışında başka bir yerde geliştiği bir durumdur. Erken tanı ve tedavi önemlidir çünkü dış gebelik, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, gebelik belirtileri gösteren kişiler zamanında bir doktora başvurmalıdır.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt