Eksik krom alımı hastalık nedeni
Kromun az alımı tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıklarının risk faktorlerini artırırKrom vucudumuzda sentezlenemediği icin, dışarıdan besinlerle alınması gereken bir elementtir Vucuttaki basit şekerin parcalanmasını ve kullanımını duzenler
Karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolize olmasıyla acığa cıkan glikozun hucre icine alınıp enerjiye cevrilmesini sağlayan, pankreastan salgılanan ensulin hormonunun oluşumuna yardım eder Calışmalar krom yetersizliğinin insanlarda glukoz ve yağ metabolizmasında bozukluklara neden olduğunu gostermiştir Araştırmalar krom verilen şeker hastalarında, şeker hastalığının belirleyicisi olan glukoz toleransı testinin duzeldiğini gostermektedir
HDL'ye katkısı var
Kan şeker duzeyi yuksek veya duşuk olan bireylerde diyete eklenen kromun bu duzensizliği iyileştirici yonde etki yaptığı bilinmektedir Yapılan calışmalarda krom yetersizliğinde kanda kolesterol miktarında artış ve damar sertliği gozlenmiştir Krom, yağ profilini geliştirerek iyi huylu HDL kolesterol duzeyinin yukselmesine katkıda bulunurken ortalama kolesterol duzeyini duşurur ve vucuttaki enzim ve hormonlar icin de cok onemlidir
Kromun doğada, basit ve karışık olmak uzere iki şekilde bulunduğu varsayılmaktadır İnsan vucudunda ise kromun en cok bulunduğu organ karaciğerdir
Kromun az alımı ise bilindiği gibi tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıklarının risk faktorlerini artırmaktadır Krom yetersizliğinde huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı gorulebilir
Yuksek şeker tuketimi, akut egzersiz, hamilelik, emzikli lik ve fiziksel travma gibi stres durumlarında da urindeki krom miktarlarında azalma olduğu gozlenmiştir
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu bilinmektedir Yaşlanma ile birlikte ensulin salınımı ve duyarlılığı zayıflamaktadır 40 bin kişi uzerinde yapılan bir calışmada sac, ter ve urindeki krom konsantrasyonunun yaş ile azaldığı gozlemlenmiştir
Kaynakları nelerdir?
Kromun en iyi kaynağı etler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yaş maya, brokoli, baharat, şarap ve sudur Basit karbonhidratlar krom kaybını artırmaktadır Gunluk gereksinim kg başına 1 2 mikrogram civarındadır ve bu miktar doğal yiyecekleri kapsayan bir diyetle karşılanabilmektedir Şeker hastalığı olanların krom kullanımından once mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir
Kromun az alımı tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıklarının risk faktorlerini artırırKrom vucudumuzda sentezlenemediği icin, dışarıdan besinlerle alınması gereken bir elementtir Vucuttaki basit şekerin parcalanmasını ve kullanımını duzenler
Karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolize olmasıyla acığa cıkan glikozun hucre icine alınıp enerjiye cevrilmesini sağlayan, pankreastan salgılanan ensulin hormonunun oluşumuna yardım eder Calışmalar krom yetersizliğinin insanlarda glukoz ve yağ metabolizmasında bozukluklara neden olduğunu gostermiştir Araştırmalar krom verilen şeker hastalarında, şeker hastalığının belirleyicisi olan glukoz toleransı testinin duzeldiğini gostermektedir
HDL'ye katkısı var
Kan şeker duzeyi yuksek veya duşuk olan bireylerde diyete eklenen kromun bu duzensizliği iyileştirici yonde etki yaptığı bilinmektedir Yapılan calışmalarda krom yetersizliğinde kanda kolesterol miktarında artış ve damar sertliği gozlenmiştir Krom, yağ profilini geliştirerek iyi huylu HDL kolesterol duzeyinin yukselmesine katkıda bulunurken ortalama kolesterol duzeyini duşurur ve vucuttaki enzim ve hormonlar icin de cok onemlidir
Kromun doğada, basit ve karışık olmak uzere iki şekilde bulunduğu varsayılmaktadır İnsan vucudunda ise kromun en cok bulunduğu organ karaciğerdir
Kromun az alımı ise bilindiği gibi tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıklarının risk faktorlerini artırmaktadır Krom yetersizliğinde huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı gorulebilir
Yuksek şeker tuketimi, akut egzersiz, hamilelik, emzikli lik ve fiziksel travma gibi stres durumlarında da urindeki krom miktarlarında azalma olduğu gozlenmiştir
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu bilinmektedir Yaşlanma ile birlikte ensulin salınımı ve duyarlılığı zayıflamaktadır 40 bin kişi uzerinde yapılan bir calışmada sac, ter ve urindeki krom konsantrasyonunun yaş ile azaldığı gozlemlenmiştir
Kaynakları nelerdir?
Kromun en iyi kaynağı etler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yaş maya, brokoli, baharat, şarap ve sudur Basit karbonhidratlar krom kaybını artırmaktadır Gunluk gereksinim kg başına 1 2 mikrogram civarındadır ve bu miktar doğal yiyecekleri kapsayan bir diyetle karşılanabilmektedir Şeker hastalığı olanların krom kullanımından once mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir