En etkili doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Aile planlaması için gerekli olan doğum kontrol yöntemleri çok çeşitlidir. Hem kadın hem de erkeklerin kullanabileceği çeşitleri mevcuttur. Her cinsel birliktelikte gebe kalma korkusunun yaşanması cinsel yaşamı da olumsuz etkiler. Çiftler çeşitli yöntemlerden kendilerine uygun olanı seçip birliktelik süresince bunları kullanabilirler. Tabii hiçbir koruma yöntemi kesin çözüm olmayıp sadece cinsel yaşam sonrası gebelik riskini en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
Erkek ve Kadınlarda Doğum Kontrol Yöntemleri Neler?
Kondom

Prezervatif olarak da bilinen kondomlar lateks adı verilen maddeden üretilir ve penis üzerine geçirilen bir kılıf görevi görür. Böylelikle sperm hücreleri vajinaya ulaşamaz ve gebelik riski en aza indirilmiş olur. Latekse alerjisi olan kişiler olabilir. Bundan dolayı polizopren denilen maddeden yapılan prezervatifler de mevcuttur. Ayrıca kondom sadece gebelik riskini azaltmak için değil, cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıkları önlemek için de en güvenilir yöntemdir.

Diyafram
Cinsel ilişki öncesi rahim ağzına yerleştirilir ve hesaplıdır. 1 yıl kadar kullanılabilir ve emzirme döneminde de yararlanılabilir. Gebelik riskini yüzde 80 civarında önlemektedir.
Nuvaring
Vajinaya yerleştirilir. 21 gün vajinada kalabilir ve cinsel ilişki sırasında ağrı vb. sıkıntılara yol açmaz. Adet döngüsünün başlangıcında vajinaya yerleştirilir ve döngü sonuna kadar da burada kalır. Doğum kontrol hapı görevi görür ve bu hapın salgıladığı hormonları salgılayarak gebeliği önler.

Geri Çekilme
Cinsel ilişkide en çok tercih edilen yöntemdir. Boşalma öncesi geri çekilerek spermlerin içeriye girmesine engel olunur. Böylelikle hamilelik riski oluşmaz. Ancak boşalma sonrası penisin tekrar vajinaya girmesi tehlikeli olabilir. Yani ikinci birliktelikte penisin spermden arındırılması, temizlenmesi gerekir.
Vasektomi Yöntemi
Bu yöntem erkeğin kısırlaştırılması anlamına gelir. Sperm kanalları kapatılır ve bu uygulamanın geri dönüşü olmaz. Uygulama sperm kanallarını kapattıran bir yöntem olduğu için boşalma gerçekleşse de menide sperm bulunmaz.

Tüplerin Bağlanması
Bu yöntem kadınlara uygulanır. Kısırlaştırma yöntemidir ve geriye dönüş zordur. Tüp ligasyonu olarak da bilinen bu yöntemde yumurtaların taşındığı kanallar kapatılır. Bu yöntemde adet döngüsü herhangi bir şekilde etkilemez.
Mesigyna – Depo Provera Yöntemi
Bu yöntem aynı zamanda koruyucu iğne olarak da bilinir. Mesigyna her ay düzenli olarak ve 1 kez olma sureti ile uygulanır. Vücuda hormon salgılar. Bu iğneler doğum kontrol hapının yerini tutmakta ve benzeri hormonlar salgılamaktadır.

Spiral
Rahim ağzına yerleştirilen bir araçtır. 10 yıla kadar kullanılabilir. Vajinaya giren spermlerin yumurtalıklara ulaşıp döllenmesine engel olur. 3 cm boyundadır ve herhangi bir acı vermez. Yine vücuda gebeliği engelleyen hormonlar salgılayan bir yöntemdir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt