hamilelik doneminde nasil beslenmeli

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
414,272
Çözümler
1
Tepkime
15
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
Hamilelik süresince uyguladığınız diyetin, kendi vücut sağlığınız ve bebeğinizin büyüyüp gelişebilmesi için yeterince enerji sağladığından emin olmanız gerekir. Uygulayacağınız diyet birçok farklı yiyeceği içermelidir
Bol sebze ve meyve (taze, donmuş, konserve, kuru ya da içecek şeklinde olabilir) tüketin. Her gün en az 5 porsiyon yemeye çalışın.
Ekmek, makarna, pilav ve patates gibi nişastalı yiyecekleri, özellikle de tam tahıllı olanları, tercih edin.
Protein bakımından zengin yağsız kırmızı et, tavuk eti ve balık (haftada iki gün yenebilecek yağda pişirilmiş balık), yumurtalar, bezelye, mercimek, meyve ve sebzeler. Bu gıdalar aynı zamanda önemli demir depolarıdır.
Bol lif tüketin. Lif, kabızlığı engeller; tam tahıllı ekmek, makarna, pilavlarda, meyve ve sebzelerde bulunur.
Süt, ekmek ve yoğurt gibi kalsiyum içeren ürünlertüketin.
Bol miktarda yağ ve şeker içeren pasta ve büsküvi gibi yiyecekleri yemeyi kesmeniz de gerekir. Böylece hamilelik süresince fazla kilo almanın önlemini almış olursunuz.
Sakınmanız Gereken Yiyecekler

Hamile olduğunuz dönemde bazı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir çünkü bunlar hastalanmanıza ya da bebeğinizin zarar görmesine neden olabilir.
Bazı peynir türleri
Camembert, Brie ya da chevre (Keçi sütüyle üretilmiş bir peynir türü) ve rokfor peynirinden uzak durmanız gerekir.
Bu peynir türleri, humustan yapılmıştır ve bebeğinize zarar verebilecek listeriya bakterisini içerir.
Pate (Et ve Ciğer Ezmeleri)
Tüm pate türlerinden özellikle de sebzeli olanlarından uzak durun. Çünkü pate, listeriya içeriyor olabilir.
Çiğ ya da az pişmiş yumurtalar
Çiğ yumurta ve çiğ ya da az pişmiş yumurta içeren yemeklerden uzak durun. Beyazı ve sarısı iyi pişmiş yumurtaları yiyebilirsiniz. Böylece bir tür kan zehirlenmesi olan salmonelladan korunmuş olursunuz.
Çiğ ya da az pişmiş et
Sadece iyi pişmiş etleri tercih edin. Özellikle kümes hayvanlarının etleri ve sosis ve köfte gibi et çeşitleri için bu geçerlidir.
Çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Çiğ yiyecekler, zehirleyici olabilir bu yüzden yenmeye hazır yiyeceklerden her zaman ayrı tutulmaları gerekir.
Ciğer ürünleri ve A vitamini içeren destek ürünleri
Fazla A vitamini tüketmemeye dikkat edin. Pate gibi ciğer ve ciğer ürünlerini, A vitamini içeren destek ürünlerini ve yüksek miktarda bu vitamini içeren balık yağını tüketmeyiniz. A vitami almaya ihtiyacınız vardır ancak bu vitamin, doğmamış bebeğiniz için zararlı olabilir. Uzmanınız ya da bebek hemşirenizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bazı balık türleri
Hamilelik süresince balık türlerinin bazılarını fazla yememeniz, bazılarını ise hiç yememeniz gereklidir.
Köpek balığı, kılıç balığı ve marlin balığı yemeyin. İçinde bulunan civadan dolayı ton balığını da fazla (en fazla 140 gr. pişmiş ya da 170 gr. çiğ) tüketmemeniz gerekir. Civanın fazla tüketilmesi, bebeğin sinir sistemi için zarar verici olabilir.
Haftada iki porsiyondan fazla yağlı balık yemeyiniz. Konserve olmayan ton balığı, uskumru, sardalye ve alabalık yağlı balıklara örnektir.
Ancak balık yemenin sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için faydalı olduğunu unutmayın bu yüzden haftada iki porsiyon balık yemeniz gerekir ve bu porsiyonlardan bir tanesi yağlı balık olabilir.
Az pişmiş hazır yemeklerAz pişmiş hazır yemeklerden uzak durun. Eğer yemek isterseniz, mutlaka tam olarak pişmiş olanları tercih edin.
Çiğ su kabukluları
Hamileyken çiğ su kabuklularından uzak durmanız gerekir çünkü çiğ su kabukluları, yemek zehirlenmesine neden olabilen bakteri ve virüsleri içeriyor olabilir.
Alkol ve kafein
Hamile olduğunuz dönemde, alkol almayı bırakmanız en doğru tercih olacaktır. Ancak yine de canınız alkol çekerse, haftada 1 ya da 2 defa, alkol oranı normal bir içkiden yaklaşık 250 ml. alabilirsiniz.
Her gün aldığınız kafein miktarını da azaltmanız gerekir, ancak bu miktarı sıfırlamanıza gerek yoktur. Kafein; kahve, çay, çikolata, bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunur.
Günde 300 mg.’dan fazla kafein almamanız gerekir. Aşırı kafein alımı, bebeklerin doğum ağırlıklarının az olmasına ve hatta düşüğe neden olur.
Aşağıdakilerin her biri yaklaşık 300 mg. kafein içermektedir.
• 3 fincan hazır kahve
• 3 fincan çekilmiş kahve
• 6 fincan çay
• 8 kutu kola
• 4 kutu enerji içeceği
• 8 parça sade çikolata barı
Sütlü çikolatadaki kafein miktarı, sade çikolatadakinin yarısı kadardır.
Eğer bir adet sade çikolata, 3 fincan çay, bir kutu kola, ve bir fincan hazır kahve içerseniz, 300 mg. limitine ulaşabilirsiniz.
Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunduğundan dolayı, bu ilaçları kullanmadan evvel uzmanınıza danışmanız gerekir.
Sakınmayı Gerektirmeyen Yiyecekler
Hamileyken yemeniz ve yememeniz gereken gıdaları seçmekte zorlanabilirsiniz. Uzak durmanızı gerektirmeyen yiyecekler şunlardır:
• Sıcak olarak servis edilen, iyi pişmiş su kabukluları, karides
• Bio (probiyotik) yoğurtlar
• Probiyotikli içecekler
• Fromage frais (krem peyniri benzeri tam yağlı peynir)
• Creme fraiche (yoğurt ve mayoneze benzer sos)
• Kremalı sos
• Baharatlı yiyecekler
Mayonez, dondurma, salata sosları, çiğ yumurtayla hazırlanmadıkları sürece tercih edilebilir. Marketlerde satılan mayonez, dondurma ve salata sosları, genellikle pastorize edilmiş yumurtayla üretilir. Bu gıdaların çiğ yumurtayla hazırlanmış olan ev yapımı olanlarından uzak durmanız gerekir.
Bal: Bal, hamileler tarafından yenebilir ancak bir yaşından küçük bebekler için uygun değildir.
Hamileyken küflü ve pastorize edilmemiş sütten yapılmış peynirleri yemeniz, gebeliğe tehlikeli olan bakterileri barındırma olasılığı nedeniyle uygun değildir.
Peynir içeriğinde bulunan kalsiyum nedeniyle pastorize edilmiş sütten yapılan peynirleri yemeniz uygund
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt