Hamileyken Tüketilmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Hamilelik devrinde bebeğin sıhhati düşünülerek beslenmeye ekstra itina gösterilir. Anne adayları günlük beslenmesinde sebzeler, meyveler, yumurta, balık, süt üzere birçok besine yer vermesi gerektiğini bilir. Pekala yer verilmemesi gereken, sonlu tüketmek gereken besinleri yahut tüketirken dikkat etmek gereken koşulları biliyor muyuz? İşte artık size bu mevzulardan oluşan bir liste vereceğim. Hamilelikte tüketilmemesi yahut sonlandırılması gerekenler:

Alkol: Hamilelik müddetince alkolden büsbütün uzak durulmalıdır. Alkol tüketimi düşük ve meyyit doğuma neden olur. Ayrıyeten burada sigaradan da uzak durmak gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Pastörize edilmemiş süt ve eserleri: Pastörize edilmemiş süt ve bunlarla yapılan besinlerden listeria bakterisi bulaşıp enfeksiyon oluşturabilir ve bu enfeksiyon da gebelikte düşük, yeni doğan enfeksiyonu, erken doğum ve bebeğin anne karnında ölme riskini arttırır. Pastörizasyon süreci bu bakteriyi yok eder. Bu nedenle pastörize süt tercih edilmelidir. Çiğ sütten üretilen peynir, yoğurt üzere besinler da tüketilmemelidir.

Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz eserleri: Pastörize edilmemiş sütlerde olan listeria riski çiğ yahut uygun pişmemiş et eserlerinde de vardır. Çiğ et eserlerinde tekrar gebelikte bebeğin hayatını tehlikeye sokan ve doğum anomalilerine neden olabilen toksoplazma enfeksiyonu riski de vardır. Bu süreçte et eserlerini içinde pembelik kalmayacak halde güzelce pişirerek tüketmek gerekmektedir.

Çiğ ve az pişmiş yumurta: Çiğ yumurtada salmonella riski bulunmaktadır. Bu bulaş riskine karşı yumurta güzelce pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıyeten çiğ yumurta kullanılarak yapılan mayonez, tatlı da tüketilmemelidir.

Sucuk, salam, sosis vb. süreç görmüş et eserleri: Üretimde süreç görme oranı arttıkça mikrop bulaşma oranı artar. Bu besinler tıpkı vakitte yüksek sodyum içeriklerinden ötürü gebelikte şişkinliğe yol açar.

Ağır metal içeren deniz eserleri: Ağır metaller bebeğin hudut sistemine ziyan verir. Birtakım balık ve deniz eserleri bu nedenle tercih edilmemelidir. Yüksek ölçüde ağır metal içeren balıklar ise uskumru, kılıç balığı, köpek balığı ve kiremit balığıdır. Yeterli bir omega 3 ve protein kaynağı olmasına karşın balığı gebelik sürecinde haftada 2 ile sınırlamak uygun olacaktır.

Kafein içeren besinler: Hamilelik devrinde kafein büsbütün yasak değildir lakin kesinlikle sonlandırılmalıdır. Çok kafein alımı bebeğe ziyan verebilir. Bu nedenle kahve içimini günde 1-2 fincan ile sınırlamak gerçek olacaktır. Ayrıyeten çay, çikolata, kakao üzere eserlerin de kafein içerdiği unutulmamalıdır.

Kimi bitki çayları: Bitki çayları kafein içermediğinden ötürü hamilelik periyodunda sıklıkla tercih edilmektedir. Lakin her bitkinin hamilelikte tesiri tam bilinmemektedir ve kimilerinin da gebelikte tüketilmesi kimi sorunlara sebep olmaktadır. Adaçayı, sinemeki, fesleğen, ahududu, zencefil, keten tohumu üzere çaylar düşük, erken doğum, hamilede kanama ve rahim kasılmasının artması üzere sonuçlara sebep olabilir. Ihlamur, papatya, rezene, kuşburnu hamilelik devrinde içilebilir. Hamilelik müddeti boyunca hekimden onay almadan rastgele bir bitki çayı tüketilmemelidir.

Yıkanmamış meyve ve zerzevat: Tekrar bulaş riskinden ötürü meyve ve sebzeler uygunca yıkandıktan sonra yenilmelidir.

Yüksek ölçüde ciğer: Hamilelikte bazen muhakkak ölçülerde, âlâ bir demir de kaynağı olan ciğer uygunca pişirilmiş olarak tüketilebilir. Lakin ciğer birebir vakitte yüksek ölçüde A vitamini de içerir. A vitaminin fazlasının toksik tesiri vardır, zehirlenmelere ve doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu nedenle sonlandırılmalıdır.

Asitli içecekler, kutu meyve suları, uzun ömürlü konserve, abur cubur ve öbür hazır besinler: İçerisinde katkı unsuru bulunan, yüksek oranda şeker, yağ içeren her türlü hazır besinden uzak durmak gerekiyor.

Bol şeker, kolay karbonhidrat içeren eserler ve kızartmalar:pasta, kek, börek, şerbetli tatlı, kızartma vb. eserler yüksek kalori içermesine karşın anneye de bebeğe de yarar sağlamamaktadır. Lakin bu bol kaloriyle gelen kilo her ikisinin de sıhhatini tehlikeye atmaktadır.

Çok tuzlu yiyecekler: Turşu, birtakım peynir ve zeytinler, cipsler, kimi sos ve hazır besinler yüksek oradan tuz içermektedir. Bu da ödeme neden olur.
Listemiz genel olarak bu biçimde. Hamilelik sürecinde ve sonrasındaki loğusa periyodunda ağzınıza aldığınız her besinin bebeğinize de ulaştığını unutmadan hareket etmelisin.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt