Hangi mevsimde hangi balıkları tüketmeli

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Memleketimizin 3 bir tarafı sularla çevrili olmasına rağmen balık tüketimi istatistiklere nazaran protein muhtaçlığının giderilmesinde yalnızca %3 kullanılmaktadır.Protein muhtaçlığının % 55’i tahıl, % 10’u da et eserleri tüketimiyle sağlanmaktadır.

Devletimizdeki denizlerde çıkan balıkları sınıflandırırsak: Beyaz balıklar; morina, yayın, sazan, kalkan, pisi balığı, lisan balığı, turna balığı, levrek, çipura, karagöz Yağlı balıklar; Ringa balığı, uskumru, som balığı, alabalık, ton balığı, yılan balığı. Kıkırdaklı balık; Köpek balığı, rina balığı

Balığın besin kıymeti: Güç bedelleri balığın bileşimindeki yağ ölçüsüne nazaran değişir. Yağlı balıkların kuvvet kıymeti yağsız balıklara orantıyla daha yüksektir. Balık, protein açısından son radde zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği uygun kaliteli proteinin, %93’ünden faydalanır. Bu orantı al etlerde ve öbür beyaz etlerde daha düşüktür. Balıkların yağında doymamış yağ asitleri gayrı hayvan yağlarından daha ziyadedir. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde uygun bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıyeten A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da varlıklı kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sıhhat açısından kıymetli tesirleri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir.

Al et konumuna balığı daha sık tüketen topluluklarda koroner kalp illeti daha az görülmektedir. Balık tüketimi ayrıyeten hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit üzere hatalıklarda çok yeterli gelir.

Ocak: Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Kefal ve hamsi olması gerektiği üzere tam yağlı duruma gelirler. Çinekop, tekir, kırlangıç ve kofana ocak ayında en bol devrini yaşar ve en çok avlanan balıklardır. Midyenin başlangıç mevsimi ocak ayıdır.

Şubatayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bu vade mayıs sonuna kadar devam eder.Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı,levrek şubat ayında lezzetlidir. Tekir çok boldur. Şubat ayında Uskumru, lüfer, palamut artık yağını kaybetmeye başlar ancak gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini himayeye devam eder.

Mart; gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Münhasıran kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta Uskumru çiroz olmaya başlamıştır.

Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en çokça avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Nisan ayındaki en lezzetli balık tekrar kalkandır bol devranı Nisan ayıdır.

Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, kefal, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok güçlü çeşitlilik gösteren en bereketli aylardan birisidir. Barbunya, istakoz, levrek, tekir, lisan balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpiti mayıs ayında lezzetle tüketebilir. Bu ayda başkaca; kalkan balığının yavrusu ile gelincik denizlerde kendini göstermeye başlar.

Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, sarıağız, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Bu ay balık açısından en verimsiz aydır denebilir. Haziran ayında balıklar muvakkat olarak Karadeniz’e ulaşırlar. Yaklaşan av yasağı ile birlikte de tezgahlar balıktan zayıflamaya başlar.

Temmuz: Çinekop, sarıkanat, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir. Temmuz ayı; Sardalya balığının mevsimidir. Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz uzunluğu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini müdafaaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.

Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yeniden en lezzetli balıktır. Bu ayda çingene palamutu mevsimi başlar.

Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Palamut palığı daha ziyade büyüyr ve daha değişik lezzetlerle tüketilebilir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

Ekim:Balık döneminin en canlı aylarından biridir. Pisi balığı bilhassa bu ay en hoş devrindedir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli vaktidir.

Kasımda: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli devridir. Kasım ayı torik akışının en ağır olduğu devirdir.

Aralık : Uskumru , lüfer, palamut ve torik yağlanır ve bu nedenle de kızartmadan buğlamaya her türlü yemeği lezzetle yapılır. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu vakittir.

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Her ayın sebze ve meyveleri ortalama bilinir. Her balığında hem lezzetli hemde faydalı olduğu bir mevsimi var. Su ürünleri kaliteli protein içerir; A,K ve B ( özellikle folik asit) vitaminleri ile iyod, fosfor , selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Ayrıca balıkta bulunan W-3...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) durum raporunda, özellikle deniz ürünlerinden haftada en az 227 g tüketilmesi ile omega-3 yağ asitleri alınmasının bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında, gebelik öncesi yüksek/toksik civa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Mart sonu nisan başı hangi balık yenir? Mart sonu nisan başı geldiğinde sofralarımızda taze ve lezzetli balıkları tercih etmek önemlidir. İyi bir balık seçimi yapmak için hangi balık yenir sorusunun cevabını bilmek gerekmektedir. Bu dönemde hamsi, levrek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! 2021 Ocak Ayında Hangi Balık Yenir? sorusu, sofralarımızı süsleyecek en lezzetli balıkları merak etmemize sebep oluyor. Ocak ayı, soğuk kış günlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir ve bu dönemde taze ve besleyici balıklar tüketmek önemlidir. 2021 Ocak Ayında Hangi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Hangi balık hangi tarihte tüketilmelidir?başka bir deyişle hangi ayda hangi balık yemeliyiz? Et ürünleri dediğimizde aklımıza Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. gelenlerden biri balıkdemek mümkün. Besin değerleri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açısından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt