İ Dünya Savaşıʼnda 1915 1917 Osmanlı Devletiʼni Paylaşmak İçin Yapılan Gizli Antlaşmalar Nelerdir?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şub 2024
Mesajlar
248,356
Tepkime
1
Puanları
38
İtibar
0
Yaş
35
Coin
166,959
İ Dünya Savaşıʼnda 1915-1917 yılları arasında Osmanlı Devletiʼni paylaşmak için yapılan gizli antlaşmaların bazıları şunlardır: Sykes-Picot Antlaşması, Osmanlı topraklarının İngiltere ve Fransa arasında paylaşılmasını öngörüyordu. Hussein-McMahon Mektupları ise Arapların Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık taleplerini destekliyordu. Brest-Litovsk Antlaşması ise Osmanlı Devleti’nin Doğu Anadolu ve Kafkasya’daki topraklarını Almanya’ya devretmesini sağladı. Sevr Antlaşması ise Osmanlı Devleti’nin tamamen parçalanmasını öngören bir antlaşmaydı. Bu antlaşmalar Osmanlı Devleti’nin toprak kaybetmesine ve sonunun yaklaştığına işaret ediyordu.
İçindekiler

İ Dünya Savaşıʼnda 1915-1917 Osmanlı Devletiʼni Paylaşmak İçin Yapılan Gizli Antlaşmalar Nelerdir?​

İ Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin paylaşılması için yapılan gizli antlaşmalar, dönemin güçlü devletleri arasında gerçekleşen çeşitli anlaşmaları kapsamaktadır. İşte bu dönemde yapılan ve Osmanlı Devleti’nin paylaşılmasına yönelik olan 19 önemli antlaşma:

1. Sykes-Picot Antlaşması​

1916 yılında İngiltere ve Fransa arasında yapılan bu antlaşma, Osmanlı Devleti’nin Arap topraklarının paylaşımını öngörmekteydi.

2. Balfour Deklarasyonu​

1917 yılında İngiltere’nin Filistin toprakları üzerinde Yahudi bir devleti kurma niyetini açıkladığı deklarasyon.

3. Sevr Antlaşması​

1920 yılında İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan antlaşma, Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşımını ve sınırlarını belirlemekteydi.

4. Mondros Ateşkes Antlaşması​

1918 yılında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan ateşkes antlaşması. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan çekilmesini öngörmekteydi.

5. Mudanya Ateşkes Antlaşması​

1922 yılında Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan ateşkes antlaşması. Türkiye’nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumasını sağlamaktaydı.

6. Ankara Antlaşması​

1921 yılında Türkiye ile Fransa arasında imzalanan antlaşma. Türkiye’nin sınırlarının belirlenmesi ve Fransız işgalinin sona erdirilmesini öngörmekteydi.

7. Gümrü Antlaşması​

1920 yılında Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan antlaşma. Türkiye’nin doğu sınırlarının belirlenmesini ve Ermenistan’ın bağımsızlığını tanımasını sağlamaktaydı.

8. Amasya Protokolü​

1919 yılında Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için kurulan Türk Heyeti tarafından imzalanan protokol. Türkiye’nin bağımsızlık hedefini ve milli sınırlarını belirlemekteydi.

9. Misak-ı Milli​

1919 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve Türkiye’nin milli sınırlarını belirleyen bir bildiri.

10. Kars Antlaşması​

1921 yılında Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan antlaşma. Türkiye’nin doğu sınırlarının belirlenmesini ve bölgedeki sorunların çözülmesini sağlamaktaydı.

11. Güney Cephesi Antlaşması​

1918 yılında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan antlaşma. Osmanlı Devleti’nin güney cephesindeki sınırlarının belirlenmesini ve işgal kuvvetlerinin çekilmesini öngörmekteydi.

12. İstanbul Antlaşması​

1918 yılında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan antlaşma. Osmanlı Devleti’nin işgal altındaki İstanbul’dan çekilmesini ve İtilaf Devletleri’nin kontrolünü öngörmekteydi.

13. Erzurum Kongresi​

1919 yılında Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için Erzurum’da gerçekleştirilen kongre. Türkiye’nin milli sınırlarını ve bağımsızlık hedefini belirlemekteydi.

14. Sivas Kongresi​

1919 yılında Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için Sivas’ta gerçekleştirilen kongre. Türkiye’nin milli sınırlarını ve bağımsızlık hedefini belirlemekteydi.

15. İzmir İktisat Kongresi​

1923 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen iktisat kongresi. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını ve kalkınmasını sağlamak amacıyla düzenlenmişti.

16. İzmir Suikastı​

1920 yılında İzmir’de gerçekleştirilen suikast. Türk Kurtuluş Savaşı’ndaki etkisi ve sonuçlarıyla önemli bir olaydır.

17. Kuvayı Milliye​

Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi sırasında kurulan yerel direniş birlikleri. Türkiye’nin bağımsızlık hareketine önemli destek sağlamıştır.

18. Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan lider. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynamıştır.

19. Lozan Antlaşması​

1923 yılında Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan antlaşma. Türkiye’nin bağımsızlığını ve sınırlarını resmi olarak kabul ettiren önemli bir antlaşmadır.

İ Dünya Savaşıʼnda 1915 1917 Osmanlı Devletiʼni Paylaşmak İçin Yapılan Gizli Antlaşmalar Nelerdir?​

1915 yılında Osmanlı Devleti, Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ittifak kurdu.
Osmanlı Devleti, 1917 yılında Almanya ile Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzaladı.
İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında 1916 yılında Sykes-Picot Antlaşması yapıldı.
Osmanlı Devleti, 1916 yılında Almanya ile Sevr Antlaşması’nı imzaladı.
Rusya ile Osmanlı Devleti arasında 1917 yılında Erzurum Antlaşması yapıldı.


Osmanlı Devleti, 1915 yılında Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ittifak kurdu.
Osmanlı Devleti, 1917 yılında Almanya ile Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzaladı.
İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında 1916 yılında Sykes-Picot Antlaşması yapıldı.
Osmanlı Devleti, 1916 yılında Almanya ile Sevr Antlaşması’nı imzaladı.
Rusya ile Osmanlı Devleti arasında 1917 yılında Erzurum Antlaşması yapıldı.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Osmanlı Devleti Neden Mondros Ateşkes Antlaşmasını İmzalamak Zorunda Kalmıştır? Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’ndan ağır bir şekilde etkilenmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalaması, zorunda kaldığı bir durum olmuştur. Bu antlaşma, Osmanlı Devleti’nin savaşa son vermek ve kaynaklarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
28
  • Soru
Osmanlı Devletinin Emperyalist Devletler Tarafından Paylaşımı Projesi, 19. yüzyılda gerçekleşen Berlin Antlaşması ile hayata geçirilmek istenmiştir. Bu antlaşma, Osmanlı Devleti’nin topraklarını paylaşma ve etki alanlarını belirleme amacı taşımaktadır. Emperyalist devletler, Osmanlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan ateşkes antlaşmaları, savaşın sona ermesini sağlayan önemli belgelerdir. 2. Bu antlaşmalar arasında en önemlileri Versay, Saint-Germain, Trianon, Neuilly ve Sèvres Antlaşmalarıdır. 3. Versay Antlaşması, Almanya’nın savaş suçlusu olarak kabul edilmesini ve ağır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
1. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleriyle imzalanan antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu’nun kaderini belirledi. 2. Sevr Antlaşması, Osmanlı topraklarının paylaşımını ve sınırlarını düzenleyen bir anlaşmadır. 3. Antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu’nu zayıflatarak İtilaf Devletleri’nin çıkarlarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye, İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Bulgaristan ile çeşitli antlaşmalar imzalamıştır. Bu antlaşmalar arasında Lozan Antlaşması, Paris Antlaşması ve Balkan Antlaşması yer almaktadır. Lozan Antlaşması ile Türkiye’nin sınırları ve egemenlik hakları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
Üst Alt