II. Gıyaseddin Keyhüsrev Kimdir - II. Gıyaseddin Keyhüsrev Hayatı

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
414,272
Çözümler
1
Tepkime
15
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
II. Gıyaseddin Keyhüsrev Biyografisi - II. Gıyaseddin Keyhüsrev Yaşamı - II. Gıyaseddin Keyhüsrev Hakkında Bilgi


II. Gıyaseddin Keyhüsrev

Ölüm: 1246, Alaiye (Alanya
1237 - 1246 arasında Anadolu Selçuklu hükümdarı ve I. Alaeddin Keykubad'ın büyük oğludur.

Annesi Hunat Hatun'dur. Karısı ise Hristiyan Gürcü Hatun'dur. Mevlânâ'nın ilk portresi ve Konya'daki türbesi Gürcü Hatun'un emriyle yapılmıştır. Ayrıca Gürcülerin aslan/güneş figürlerini sürekli bir arada kullanmalarından dolayı Gürcü Hatun, Selçuklu paralarına da aslan ve güneş figürleri bastırmıştır.



Dirhem, Sivas, 638 H. (1240-1241)


Anadolu Selçuklularının Büyük Sultanı Alaettin Keykubat'ın büyük oğludur. Bir söylentiye göre babasını zehirleterek ve kardeşi Veliaht Kılıç Arslan'ı da ortadan kaldırtarak 1237 yılında sultan oldu. Çok genç yaşta, eğlence, içki ve kadın düşkünü; vahşi hayvanları beslemek, onları insanların üzerine saldırtmaktan hoşlanmak gibi zevkleri olan II. Gıyasettin Keyhüsrev, devletin bütün işlerini Sadettin Köpek'e bıraktı. Söylentiye göre Anadolu Selçuklu sultanı olmayı tasarlayan Sadettin Köpek, kendine engel olabileceğini sandığı deneyimli ve nüfuzlu devlet adamlarını ortadan kaldırdı; ancak sonunda o da öldürüldü. Sadettin Köpek'in bu politikası, Anadolu Selçuklu Devleti için çok zararlı oldu. Harizmliler ve Baba Ishak'ın etrafından toplanan Türkmenler, Selçuklulara karşı ayaklandılar. Bu isyanlar, Anadolu Selçuklu Sultanlığı'nın gücünü büyük ölçüde sarstı. Tam bu sırada Moğollar Anadolu'yu işgale başladılar. Görünüşte çok güçlü olan fakat iyi bir komuta mekanizmasına sahip olmayan Anadolu Selçuklu ordusu, Moğollar karşısında Kösedağ'da ağır bir yenilgiye uğradı (1243). Bu yenilgiyle Anadolu tarihinde karanlık bir devir başladı.

Yaşamı

II. Gıyaseddin Keyhüsrev 1228'de atabegi Mübarizeddin Ertokuş'la birlikte Erzincan'a gönderildi. Babasının kendisinden küçük olan kardeşi İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliahtlığa atamasına karşın, babasının ölümü (1237) üzerine Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteğiyle Anadolu Selçuklu tahtına çıktı.

Kardeşinin tarafını tutan Harezm emirlerine karşı mücadeleye girişti. Bu arada rakiplerini etkisiz duruma getirdikten sonra Anadolu Selçuklu tahtı üzerinde hak iddia eden Sadeddin Köpek'i öldürttü (1239). Daha önce yönetimde etkili olan emirlerin yeniden işbaşına geçmesiyle devlet eski düzenine kavuştu, dış ilişkileri düzeldi. Eyyubi melikleri, İznik'de (Nikaia) hüküm süren Bizans imparatorları (İznik İmparatorluğu) ve Kilikya ile Mardin Artukluları II. Keyhüsrev'e bağlılıklarını sürdürdüler. 1240'ta Diyarbakır, Anadolu Selçuklularının eline geçti. Moğolların önünden kaçarak Anadolu'ya sığınan göçebe Türkmenler, Anadolu'daki yerleşik devlet düzeni içinde yeni sorunlar yaratmaya başladı. Bu koşullarda Baba İshak'ın başlattığı Babai ayaklanması bastırıldı (1240). Bu olay neticesinde devletin gücü önemli ölçüde sarsıldı.

Anadolu Selçuklularının zayıflamasından yararlanan Moğollar 1242'de Erzurum'u ele geçirdiler. Kösedağ Savaşı'nda da Anadolu Selçuklu ordusunu yenilgiye uğrattılar (1243). II. Keyhüsrev savaştan sonra Batı Anadolu'ya kaçtı.

Moğollarla barışın sağlanmasının ardından Konya'ya dönen sultan bundan sonra devlet işlerini bütünüyle veziri Şemseddin İsfahani'ye bıraktı.


Vikipedi
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt