Jinekomasti (erkek meme büyümesi)

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Erkeklerin göğüslerinde büyüme olması olağan midir?

Erkeklerin de göğüslerinde büyüme olabilir. Bu büyümeye hatun göğsüne emsal manasında jinekomasti denir.

Kimlerde büyüme olabilir?

Umumiyetle ergenlik çağında ve ileri yaş erkeklerde göğüs büyümesi görülebilir.

Büyümenin sebepleri nelerdir?

Hormonal sebepler daha çok ergenlik periyodunda tesirlidir. Kadınlık hormonlarının fazlalığı yahut erkeklik hormonlarının azlığı büyüme sebebidir. Yaşlılarda ise kullanılan ilaçların yan tesirleri, karaciğer, böbrek illetleri, bazen kanserler de göğüs büyümesi sebebi olabilir. Şişman insanların zayıflaması sonrasında göğüs yerinde kalan doku göğüs büyümesi olarak da kıymetlendirilir.

Ne üzere şikâyetlere yol açar?

Münhasıran gençlerde göğüste gerginlik ve hassasiyet olabilir. Lakin en değerli şikâyet görünüm farklılığıdır.

Bir ya da iki göğüste de büyüme olur mu?

Göğüs büyümesi bir göğüste yahut her ikisinde birden olabilir.

Bu büyüme (jinekomasti) bir hastalık mıdır?

Tümör durumları hariç jinekomasti dediğimiz göğüs büyümesi kişinin vücuduna zarar veren bir hastalık değildir. Daha çok göğüs ve göğsün görünüm anormalliğidir. Bu anormallikten kaynaklanan ruhsal rahatsızlık olabilir.

Altta yatan öteki bir hastalık olabilir mi?

Hormonal bozukluk olabilir. Yaşlı bireylerde testis kanseri bir sebep olabilir. Bu yüzden bu durumların olup olmadığı araştırılmalıdır. Gençlerde hormonal bozukluğu tesbit etmek için kan tetkikleri yapılır. Yaşlılarda bu tetkiklere ilaveten karaciğer tetkikleri, böbrek ve testis marazlarını teşhis etmek için tetkikler yapılır. Kullanılan ilaçların yan tesiri olup olmadığı gözden geçirilir.

Jinekomasti olduğunu anlamak için ne yapmak gerekir?

Kişi ayna önünde göğüslerinde rahatsız edici bir büyüme görüyorsa bir tabibe başvurmalıdır. Muayenede bu büyümenin kişinin vücuduna, kilo durumuna nazaran sıradan olup olmadığına bakılır. Gerekirse ultrason ile denetim edilir. Ultrasonda mevcut şişliğin jinekomasti mi sair bir durum mu olduğu tespit edilir.

Jinekomastinin tedavisi nedir?

Söz ettiğimiz üzere jinekomasti estetik bir anormalliktir. Bu görünümden kurtulmak isteyen bireyler için tedavi planlanır. Tedavi öncesi hormonal yahut tümör kaynaklı bir sebebin olmadığından emin olmak gerekir. Bu türlü bir sebep bulunursa o sebep ortadan kaldırılır, aksi takdirde büyüyen göğüs dokusu çıkarılıp estetik olarak olağan bir görünüm sağlanmaya çalışılır.

Ne hengam müdahale etmek gerekir?

Gençlerde görülen jinekomasti devranla kendiliğinde düzelebilir. Bu yüzden müdahale etmek için en az 5 yıl beklemek yararlıdır. Bu müddet ahir hâlâ göğüs büyümesi sebat ediyorsa ve kişi bu durumdan rahatsızsa müdahale edilir. Ayrıyeten bu büyüme tümöral ise beklemeden müdahale edilir.

Ameliyat olmak kural mıdır?

Koşul değildir. Kişi bu görünümü ile barışıksa, rahatsız olmuyorsa ameliyat etmek gerekmez. Lakin düzeltilmesini istiyorsa ameliyat etmek gerekir. Bu çokça dokudan kurtulmanın muteber öteki bir seçeneği yoktur.

Ameliyatta ne yapılıyor?

Göğüs dokusu çıkarılıyor. Yalnızca vücut hatlarını bozmayacak, çöküntü oluşturmayacak kadar yağ dokusu bırakılır. Şişmanken zayıflayan insanlarda cilt sarkması da varsa bu sarkan cilt de çıkarılır.

Ameliyat için anestezi gerekir mi?

Evet, ameliyat için ekseriyetle umumî anestezi gerekir. Lokal anestezi ameliyat meydanına yapılınca dokunun ebadını değiştirebileceği için, her iki memeyi ameliyat etmek ağrıya sebep olabileceği için umumi anestezi daha tercih edilir.

Ameliyat vücudun estetiğini bozar mı?

Estetik bozulmaz, bilakis düzelir. Zati ameliyatın emeli görünümü düzeltmektir. Üstelik ameliyat kesisi göğsün renk sonundan yapıldığı için güzelleştikten sonra iz de görülmez.

Ameliyatın zararları var mıdır?

Ziyade doku alınırsa çöküklük oluşur. Öteki bir zararı yoktur.

Ameliyat yerinde istenmeyen durumlar olabilir mi?

Her ameliyatta olduğu üzere kimi istenmeyen durumlar olabilir. Jinekomasti ameliyatı için yaranın iltihaplanması ve doku çıkarıldıktan sonra cilt altında likit toplanması olabilir. Bu iki durum da rahatlıkla tedavi edilebilir ve sonucu umumiyetle etkilemezler.

Ameliyat sonrası istirahat gerekir mi?

Ameliyat sonrasında göğüs nahiyesi elastik bandaj ile sarıldığı için vücut hareketleri ekseriyetle ağrıya sebep olmaz. Lakin anestezi sebebiyle 1-2 gün istirahat yapılabilir. Akabinde günlük ömrüne ve işine dönebilir.

Ameliyat sonrası yara kesimine yapmak gereken bir süreç var mı?

Yara güzelleştikten sonra yara izi olmaması için merhem kullanılması önerilir. Birtakım şahıslarda hiç iz oluşmazken birtakım bireylerde yara izini azaltıcı merhemler kullanmak gerekir.

Jinekomasti tekrar eder mi?

Göğüs dokusu büsbütün alınırsa tekrar etmez. Lakin tam alınamazsa kalan doku tekrar büyüyebilir.

Öbür tedavi teknikleri var mıdır? (liposuction olur mu?)

Çıkarılacak alan küçük olduğu için liposuction yapmak zordur. Üstelik burada çıkarılacak doku sadece yağ dokusu olmadığından liposuction sürecine münasebetli değildir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Erkeklerin memelerinde büyüme olması normal midir? Erkeklerin de memelerinde büyüme olabilir. Bu büyümeye kadın memesine benzer anlamında jinekomasti denir. Kimlerde büyüme olabilir? Genellikle ergenlik çağında ve ileri yaş erkeklerde meme büyümesi görülebilir. Büyümenin sebepleri nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Jinekomasti erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Jinekomasti erkek nüfusunun hemen hemen yarısında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınsılaştırdığı için ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler, özellikle yaz aylarında rahatsızlığa yol açar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
jinekomasti erkekte kadınsı göğüs büyümesidir. Ergenlik periyodundaki göğüs büyümelerinin birden fazla 1 -2 yıl içinde olağana döner. 2 yıldan uzun müddet devam eden göğüs büyüklüğü jinekomasti olarak kıymetlendirilir. jinekomastinin oluşmasında birçok neden rol alabilir. Bunlar kullanılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Jinekomasti; erkek memesinin kadın memesi şeklinde büyümesine verilen isimdir. Erkek memesinin yağlanma ve hormonal nedenlerle normalden fazla büyümesi durumudur. Yapılma Nedenleri Hormonal dengesizlik, karaciğer ya da tiroit hastalıkları, siroz, kullanılan bir takım ilaçlar, uyuşturucu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Jinekomasti; erkek memesinin normal oranlara göre büyük olmasına denir. Bu nedenle erkeklerde meme büyüklüğünün giderilmesi için yapılan operasyona jinekomasti – erkek meme küçültme ameliyatı demekteyiz. Ameliyat Başvuru Sebeplerimiz Ergenlik döneminde hormonal nedenler sonrası büyüme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt