Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya Usulü)

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya Usulü) Tanımı İçin Malzemeler
500 gram haşlanmış kiraz yaprağı
İç materyali için;
1 su bardağı kırma bulgur(malatya kırık yarma)
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 yemek kaşığı un
Tuz
Su
Yoğurdu için;
3 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı erik ekşisi(şart değil lakin olursa çok daha lezzetli olacaktır.)
Tuz
Sosu için;
1 orta uzunluk soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağı
1 çay kaşığı tuz (salça tuzluysa atmanıza gerek yok)

Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya Usulü) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle kiraz yaprağını mevsiminde topluyoruz.
Çiçekleri açmamış kiraz ağacının tazecik yapraklarını topluyoruz.
Hem temizlenmesi açısından hem de kolay sarılması için kaynayan suya atıp yalnızca 30 saniye bekleyip çıkarıyoruz.
Öncelikle yarmayı, bulguru ve tuzu yoğurma kabına alıp kaynar suyla ıslatıyoruz. (ıslaklık tam olarak olağan içli köfte ıslar üzere olacak. ) ü
Üzerini kapatıp 15-20 dakika bekliyoruz.
Bekleme müddeti dolunca üzerine 1 yemek kaşığı unu serpip yoğurmaya başlıyoruz.
Ara orta elimizi suya batırıp o formda yoğuruyoruz.
Suyu katiyetle direk dökmüyoruz.
Kıvamı hamur üzere olunca kiraz yapraklarını sarmaya başlıyoruz.
Kiraz yapraklarının içine ortalama 1/2 çay kaşığı iç harçtan koyuyoruz.
Minik minik kenarlarını kapatmadan sarıyoruz.
Daha sonra sardığımız sarmaları bir tencere içerisine alıp üzerine bir yük koyup olağan sarma üzere pişiriyoruz. Ama bu yapraklar hem ince hem de iç harcı esasen yoğurulmuş olduğu için 15 dakika pişirmek kâfi olacaktır.
Sarmalar pişince bir süzgeçte süzüp bu esnada yoğurdunu hazırlıyoruz.
Bir tencerenin içerisine ortalama olarak oda sıcaklığına gelmiş yoğurdu koyuyoruz.
Oda sıcaklığında olan bir yumurta beyazını ekliyoruz.
1 yemek kaşığı unu da ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
Pürüzsüz kıvam alınca ocağın en az yanan gözüne en kısıkta koyuyoruz.
Yavaş yavaş kesilmemesi için karıştırıyoruz.
Kesinlikle 1 dakika bile bırakmıyoruz.
Göz göz olmaya başlayınca altını kapatıp soğuk ve ıslak bir bezin üzerine tencereyi koyuyoruz.
Sarmaları eklerken bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırıyoruz.
Sarmalar yoğurt içerisinde kenarda dinlenirken biz sosunu hazırlıyoruz.
Soğanları minik minik doğruyoruz. Şayet dişe gelsin istiyorsanız daha büyük doğrayabilirsiniz.
İlk evvel sıvı yağda soğanları kavuruyoruz.
Soğanlar kavrulunca evvel salçaları sonra tereyağını ekleyip bir yandan tereyağı erirken öbür yandan salçayı kavuruyoruz.
Hem salça yavaş yavaş eriyen tereyağında kavruluyor hem güzelce iç içe geçiyor.
Sos pişip özleşince altını kapatıyoruz.
Sarmamızın tuzunu atıp karıştırıyoruz.
Tuzu bu vakte bırakmamızın nedeni tuz yoğurdu keser. Şayet pişmiş ve biraz dinlenmiş yoğurda atarsanız sorun olmaz.
Yoğurtlanmış sarmamızı bir kaseye alıyoruz.
Üzerine sostan dilediğimiz kadar koyup afiyetle servis ediyoruz.
Püf noktası;.

Kiraz yapraklarını çiçekler açmadan toplayalım ki taze ve yılın birinci mahsulü olsun. Sonraki yapraklar kartlaşmaya başlıyor.

Hamurunu yoğururken elimizi ıslatıp yoğurdukça hem hamurun nemini koruruz hem de yoğurma süreci kolaylaşır. Direk su dökünce hamur suyu ne tam çeker ne bırakır istenildiği kıvamı alamaz.

Kiraz yaprakları pişerken kesinlikle üzerine yük koyun yoksa sarmalar açılır.

Yoğurdu kesinlikle oda sıcaklığına gelsin. Zira suyunu salacaktır beklerken. Pişirmeye başlamadan evvel o suyunu alın. Yumurtanın sarısını kullananlar da oluyor ancak asıl bağlayıcı olan beyazı ve rengi de bozulmuyor yemeğin. Sarısı ister istemez güzel olmayan bir renk veriyor.

Bez üzerine koymamızın nedeni tencereye soğukluk verip içerde devam eden pişme sürecini durdurmak ve yoğurdun kesilmesinin önüne geçmek. Bu ayrıntısı unutmayın.

Şimdiden afiyet olsun. .

Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya Usulü) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Çok Lezzetli Haşlanmış Ekmek Köftesi Mantarlı Sos Eşliğinde Tanımı İçin Malzemeler Mantarlı sosumuz için; 400gr mantar 400ml krema 200ml su 1 adet soğan 1 diş sarımsak 1 yemek kaşığı hardal 1 yemek kaşığı tereyağı Baharat olarak Biraz zerzevat tozu Karabiber 1 yarım tatlı kaşığı tuz 1 tatlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
  • Soru
Pastane Yöntemi Çıtır Çıtır Kavrulmuş Susamlı Simit Tanımı İçin Malzemeler 3 su bardağı ılık su 2 silme yemek kaşığı şeker Yarım paket yaş maya yahut 1 küçük paket kuru maya 3 tatlı kaşığı tuz Yarım su bardağı sıvı yağ 7,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin) Dışı için; 1 türk kahve fincanı üzüm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Ferrero Rocher Bardak Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler Muhallebisi için: 3 su bardağı süt (200ml bardak) 2 yemek kaşığı nişasta 2 yemek kaşığı un 1/2 (yarım) çay bardağı şeker 1 tatlı kaşığı vanilya 1 tatlı kaşığı tereyağ 40 gram bitter çikolata 1 yemek kaşığı nutella 1 yemek kaşığı çekilmiş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
  • Soru
Kiraz yaprağı sarması nasıl yapılır? Kiraz yaprağı sarması yapmak için öncelikle taze ve yeşil kiraz yaprakları seçilmelidir. Kiraz yaprakları yıkanarak tuzlu suda bekletilmeli ve ardından kaynar suda haşlanmalıdır. Sarma harcı için ince bulgur, soğan, domates salçası, zeytinyağı, limon suyu ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Malatya Usulü Lahana Sarması Nasıl Yapılır? Malatya mutfağının eşsiz bir lezzeti olan lahana sarmasının yapımı oldukça kolaydır. İlk olarak, lahanayı tencereye alıp kaynar suya koyun ve yumuşayana kadar haşlayın. Ardından, pirinç, kıyma, soğan, salça, baharatları bir kapta karıştırın. Haşlanmış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Üst Alt