Kolesterolu diyetle duşurme önerileri

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Millet olarak en cok, ‘kolesterolumuzun yuksekliğinden’ şikayetciyiz Kolesterolu duşuk tutmanın yolu ise bilincli bir diyetten geciyor Diyette posalı besinlere bol miktarda yer verilmesi, meyvesebzenin daha cok tuketilmesi ve kızartmadan uzak durulması oneriliyor
Acıbadem Hastanesi Kadıkoy Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu, İHA muhabirine yaptığı acıklamada, kolesterolun, hayvansal besinlerde ve tum hucrelerde bulunan mum yapısında yağa benzer bir madde olduğunu belirterek, “Kolesterol hepimizin vucudunda bulunur Hem vucudumuzda uretilir hem de dışarıdan hayvansal besinlerle alınır dedi
Kolesterolun, vucuda ‘LDL’ olarak bilinen duşuk dansiteli lipoproteinler ile taşındığını vurgulayan Sangu, “LDL, kolesterolden en zengin lipoproteindir ve kotu kolesterol olarak bilinir Normalde dokulara hucre zarı yapımı icin gerekli kolesterolu taşır fakat fazlası damar duvarlarında kolesterol birikmesine neden olur Bu da kalp hastalıkları riskleri acısından onemlidir Kolesterol ayrıca, vucudumuzda HDL olarak bildiğimiz yuksek dansiteli lipoproteinler ile taşınır Bu, iyi kolesterol olarak bilinir HDL, dokularda biriken kolesterolu toplayarak parcalanmak uzere karaciğere taşır Bu sebeple LDL kolesterolun duşurulup HDL kolesterolunun arttırılması, kolesterol duşurucu diyette hedef alınmaktadır diye konuştu
ZEYTİNYAĞI TUKETİMİNDE SINIR YOK
Diyez Uzmanı Sangu, zeytinyağının, kolesterolu duşurduğu icin sınırsız olarak tuketilmesinde sakınca bulunmadığını ifade ederek, “Gunluk alınan enerjinin yuzde 2530′u yağlardan gelmeli Bu yağların da yaklaşık yuzde 710′u doymuş, yuzde 10′u tekli doymamış, yuzde 1015′i coklu doymamış yağ asitlerinden karşılanmalı Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidi olduğu icin mutlaka diyette yer verilmeli fakat coklu doymamış yağ asitlerini unutmamak kaydıyla Bunun dışında gunluk yağ ihtiyacı icin zeytinyağı (yerine fındık yağı) ile birlikte mısırozu yağını (veya yerine soya veya aycicek yağı) eşit oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda bu yağ karışımı kullanılmalı dedi
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kalp sağlığı acısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer verilmesi gerektiğini kaydeden Sangu, “Ancak, yağlı tohumların yağ iceriğinin yuksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tuketilmesi kan kolesterol oranını duşurmuyor Gunluk 68 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterli diye konuştu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu, sut ve sut urunlerinin sağlık acısından, diğer besin gruplarından farklı olarak tum besin oğelerini icerdiğini hatırlatarak, “Bu sebeple, doymuş yağ oranı yuksek bu besinlere mutlaka gunluk beslenmede sınırlı olarak yer verilmeli Bu besinlerdeki gorunmeyen doymuş yağları azaltmak icin sut, peynir ve yoğurdu az yağlı veya yağsız olarak tercih edilmeli dedi
Tavuk ve balığın da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar kapsamına girdiğini anlatan Sangu, “Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol iceriyorlar Bu nedenle hic bir hayvansal besin sınırsız yenilemez Onemli olan, bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarı Yağsız kırmızı et haftada 12 kez olmak uzere ortalama 100 gr kadar tuketilmeli diye konuştu
YUMURTANIN FAZLASI ZARARLI
Diyez Uzmanı Sangu, bir buyuk yumurtanın 213220 mg kolesterol icerdiğini belirterek, “Haftada 12 kez haşlanmış 1 yumurtanın 1 kibrit kutusu beyaz peynir yerine yenmesi yararlı kabul ediliyor Yumurta haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen şeklinde tercih edilebilir Dikkat etmeniz gereken, o hafta başka besinlerin icerisinde yumurta almamak dedi
Kolesterol duşurucu diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken onemli noktayı, ‘posalı besinlerin arttırılması’ olarak acıklayan Sangu, “Yulaf, arpa, pirinc kabuğunda bulunan posanın karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolunun duşurulmesinde etkili olduğu kanıtlandı Posa, kolesterolun vucuttan atılmasına yardımcı olduğu icin daha cok tuketmeliyiz diye konuştu
Diyet Uzmanı Şengul Sangu, meyve, sebze ve salatanın daha cok tuketilmesini, beyaz ekmek yerine kepekli, cavdar veya yulaf ekmeğinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi Sangu şoyle dedi:
“Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tuketmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmeli, pirinc pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeli, aynı zamanda protein iceriği yuksek kuru baklagillere beslenmemizde haftada 23 kez yer vermeliyiz Tatlı tuketmek istediğinizde, ağır hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum iceriği yuksek sutlu tatlıları haftada 12 gun tercih edebilirsiniz Kilo fazlanız varsa sofra şekerini kullanmayıp, iceceklerinizi şekersiz veya tatlandırıcı kullanarak tercih etmelisiniz
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt