Krom Alımı Hamilelerde Kan Şekerini Düzenliyor

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Krom Alımı Hamilelerde Kan Şekerini Düzenliyor - Hamilelikte Krom Alımı - Hamilelikte Kan Şekeri



Hamileliğiniz boyunca kan şekeri ve lipid düzeylerinizin normal seviyelerini korumaları için ve gelişen bebeğinizin protein sentezi için krom alımı çok önemli.
Krom alımı hamilelerde kan şekerini düzenliyor

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallerden biri olan krom, doğada 3 değişik formda bulunuyor. Bunlardan en önemlisi trivalan krom (chromium III) formunda olan ve besinlerle alınan, biyolojik olarak aktif olan ana krom formudur. Ortalama bir insanın vücudunda 0.4 - 6 mg krom bulunuyor. Krom düzeyi toplumlar arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Genel olarak krom alımının yüksek olduğu toplumlarda diyabet ve kalp hastalıklarının daha az görülüyor.

Krom ne işe yarar?

Krom normal şeker metabolizması için gerekli. Glikoz tolerans faktörü olarak bilinen ve insülin ile birlikte hareket ederek glikozun hücre içine girmesini sağlayan bir maddenin yapısında bulunuyor. Optimal düzeyde krom varlığı vücudun gerek duyduğu insülin miktarında azalmayı sağlıyor. Krom büyük olasılıkla bu etkisini insülin resptörlerinin sayısını arttırarak sağlıyor. Kromun bir diğer etkisi de yağ metabolizması üzerinde. Yeterli düzeyde krom alımı sağlık kolesterol düzeyleri için gerekli.

Besinler ile aldığınız kromun sadece %2 - 10'u bağırsaklardan emilerek vücut tarafından kullanılabiliyor. Yani krom emilimi oldukça zayıftır. Organik krom inorganik formundan çok daha kolay emiliyor. Emilen krom kanda proteinlere bağlanarak taşınıyor. Bu proteinlerden en önemlisi transferrindir. Demir eksikliği durumunda krom emilimi artıyor.

Krom eksikliğinde neler oluyor?
Krom eksikliğinde şu bulgular görülebiliyor:

* Kan yağ ve kolesterol oranlarında artış
* Glikoz tolerans bozukluğuna bağlı diyabet benzeri yakınmalar
* Halsizlik
* Yorgunluk
* Depresyon
* Sık susama
* Sık acıkma
* Kilo kaybı
* Konfüzyon
* Sık idrara çıkma

Rafine ve işlenmiş gıda ağırlıklı beslenme tarzı, alkolizm ve gebelik gibi durumlarda krom eksikliği görülebiliyor. Enfeksiyon ve fiziksel travma durumlarında vücudun gereksinim duyduğu krom miktarı artıyor. Düzenli ve ağır egzersiz yapanlarda idrarla krom atılımı artacağından eğer alım kısıtlı ise eksiklik görülebiliyor.

Hamilelikte krom gerekli mi?
Hamilelik krom ihtiyacının artış gösterdiği bir dönemdir. Hamilelikte günlük krom gereksinimi 200 mikrograma kadar çıkabiliyor. Araştırmalar hamile kadınların günlük krom gereksinimlerinin sadece %50'sini besinler yolu ile aldıklarını gösteriyor. Bu nedenle hamilelikte krom takviyesi gerekli.

Hamilelikte krom hem sizin kan şeker ve lipid düzeylerinizi ayarlar hem de gelişmekte olan bebeğinizin protein sentezi için gereklidir. Ancak diyabetik kadınlarda dikkatli kullanılmalı.

Kromun aynı zamanda gebeliğe bağlı diyabeti önlemede de etkili olabileceği ileri sürülüyor. Benzer şekilde bebekte glikoz intoleransı gelişmesini de engelleyebiliyor. Bebek gebeliğin 34. haftasından itibaren vücudunda krom depolamaya başlıyor.

Hangi besinde ne kadar krom var?

Madde Miktar Krom (mcg)*

Brokoli 100 gram 11.0

Taze fasulye 100 gram 1.1

Patates 100 gram 2.7

Üzüm suyu 1 bardak 7.5

Portakal suyu 1 bardak 2.2

Biftek 90gram 2.0

Hindi (göğüs) 90 Gram 1.7

Elma 1 orta boy 1.4

Muz 1 orta boy 1.0



* Mikrogram
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt