Kuvayi Milliye Nedir - Kuvayi Milliye Özellikleri Nelerdir

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
73,996
Tepkime
1
Puanları
38
İtibar
0
Yaş
36
Coin
12
Kuvayi Milliye Hakkında - Kuvayi Milliye Özellikleri - Kuvayi Milliye Nedir



Kuva-yi Milliye; Mondros Ateşkesi'nin ardından başlayan işgal hareketlerine karşı direnişe geçen milli güçlere verilen isimdir.

Kuva-yi Milliye birliklerinin özellikleri

- Düzenli bir ordu değillerdi. Eli silah tutan herkesin katılabileceği küçük silahlı birliklerdi.

- İçlerinde eski ordu mensupları, efeler, eşkıyalar ve halkın her kesimi vardı. Bütün bu farklı insanlar, vatan topraklarını savunmak düşüncesiyle örgütlenmişlerdi.

- Birliklerin bütün ihtiyacı halk tarafından karşılanıyordu.

- Batı Anadolu'da yapılan Balıkesir-Alaşehir Kongreleri Kuva-yi Milliye birliklerinin gücünü arttırdı.

- Bu kongreler sonucunda Batı Cephesi oluştu.

- İlk olarak Yunanlıların Batı Anadolu'daki işgallerine karşı kuruldular.

- Yaptıkları çete savaşları ile düzenli ordu kuruluncaya kadar düşman kuvvetlerini oyalayarak TBMM'ye zaman kazandırdılar.

- Bölgesel olarak kuruldular. Bulundukları bölgeyi savunmayı amaçlıyorlardı.

- TBMM'ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmada büyük yararlılıklar gösterdiler. Ancak düzenli ordu kurulunca bazı Kuva-yi Milliye birlikleri de orduya katılmamak için ayaklandı.


Kuva-yi Milliye birliklerinin en önemli yararı, Türk milletinin kurtuluş umudunu güçlendirmesi ve milli şuurun oluşmasını sağlamasıdır.

Kuva-yi Milliye birlikleri en büyük başarıyı Güney Cephesi'nde Fransızlara karşı kazandılar. Türlü imkansızlıklar içinde Fransız ordusuna karşı koyarak Maraş ve Urfayı işgalden kurtardılar.

Kuva-yi Milliye birlikleri belirli bir merkezi yapıdan uzak ve bölgesel amaçlı kurulmuşlardı.

Yeterli askeri bilgiye ve silaha sahip değillerdi. Bu nedenle Kuva-yi Milliye birliklerinin düşmanı yurttan atması beklenemezdi.

TBMM'ye bağlı düzenli ordu kurulunca Kuva-yi Milliye birliklerinin görevi sona erdi. Ancak Kuva-yi Milliye ruhu vatanın kurtuluşunun sağlanmasına kadar yaşadı.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Kuvayi Milliye Hakkında - Kuvayi Milliye Özellikleri - Kuvayi Milliye Nedir Kuva-yi Milliye; Mondros Ateşkesi'nin ardından başlayan işgal hareketlerine karşı direnişe geçen milli güçlere verilen isimdir. Kuva-yi Milliye birliklerinin özellikleri - Düzenli bir ordu değillerdi. Eli silah...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Kuvayi Milliye Özellikleri Hakkında Bilgi Kuvayi Milliye Özellikleri Kuva-yi Milliye; Mondros Ateşkesi’nin ardından başlayan işgal hareketlerine karşı direnişe geçen milli güçlere verilen isimdir. Kuva-yi Milliye birliklerinin özellikleri - Düzenli bir ordu değillerdi. Eli silah tutan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Hangisi ile Çerkez Ethem Olayı, Kuva-yi Milliye’nin tasfiye edildiği bir dönüm noktasıdır. Çerkez Ethem isyanı, Hangi hareketin liderliğinde sona ermiştir. Bu olayın sonucunda, Kuva-yi Milliye güçleri etkisiz hale getirilmiştir. İçindekiler Hangisi İle Çerkez Ethem Olayı Sonlanmış Ve Kuva-Yi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
  • Soru
Milli Mücadele Dönemi Milli Mücadele Dönemi Savaşları ve Antlaşmaları A. DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI TBMM açıldığı sırada ülkedeki tek düzenli askeri birlik doğudaki Kazım Karabekir komutasındaki 15. Kolordu idi. Bunun dışındaki askeri birlikler Mondros Ateşkes Antlaşması gereği terhis edilmişti...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Kuvayi Milliye Nedir Ne Amaçla Kurulmuştur? Kuvayi Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan yerel direniş birlikleridir. Amacı ise işgalci güçlere karşı bağımsızlık mücadelesi vermektir. Kuvayi Milliye, milli birlik ve dayanışmayı sağlamak, vatan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt