Vucudumuz ve genel sağlık durumumuz icin muhim olan 11 onemi mineralden biri de magnezyumdur Magnezyumun sağlığa faydaları ve yararları nelerdir sizlerle
Magnezyum vucudumuz icin hayati bir oneme sahip olan magnezyum minerali vucutta eksik kalmamalıdır Aksi durumda magnezyum eksikliğinden kaynaklanan bazı sağlık sorunları kendini gostermeye başlayacaktır Aynı şekilde magnezyum fazlalığı da sağlık icin sorun demektirİdeal oranda vucutta bulunan magnezyumun faydaları bakın neler Vucudumuzdaki yaklaşık 2028 gr magnezyumun %60’ı kemik ve dişlerimizde, % 49’u kaslarımızda bulunur Kanda ise toplam magnezyumun % 1’i bulunmaktadır ( Serum seviyesi 1,5 – 2,1 mEqL)
Vucudumuzdaki 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonda rolu vardır Kas ve sinir fonksiyonlarının yurutulmesi, kemik gucluluğunun sağlanması, kalp ritminin duzeninin sağlanmasında rolu buyuktur Enerji metabolizması ve protein sentezinde de yer almaktadır
Gunluk Magnezyum İhtiyacı
Vucudumuz icin gereken magnezyumu gunluk diyetimiz ile alırızVucut, bu mineralin yeteri kadar alınmaması durumunda kemiklerde depo edilmiş olan magnezyumu kullanır
Stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme donemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır
Magnezyum iceren yiyecekler:
Doğada yaygın olarak bulunur; deniz suyu, kaynak suları ve tum yeşil bitkiler magnezyum taşır Magnezyum alımı gunumuzde gittikce azalmaktaır Bitkilerin taşıdığı magnezyum miktarıda hızla azalmaktadır, potasyumlu gubreler ve asit yağmurları toprağın ve neticesinde bitkilerin magnezyum iceriğini azaltmaktadır Yanlış beslenme ve sert suların yerine işlenmiş suların tuketilmesi de magnezyum alımını azaltan faktorlerdendir
Ispanak gibi yeşil sebzeler icerdikleri klorofilin yapısında magnezyum olduğu icin iyi birer magnezyum kaynağıdır Ayrıca kuru yemişler , tohumlar ve tum hububatlar magnezyum icerirlerAyrıca muz, avakado, kakao, dil balığı gibi yiyeceklerde magnezyumun onemli kaynaklarındandır
Her ne kadar magnezyum iceren yiyecekler cok ceşitli ise de tum bu yiyeceklerin icindeki magnezyum miktarları tek başlarına magnezyum ihtiyacını karşılamada yeterli olmaz Bu sebeple gun boyunca ceşitli meyve ve sebzeler ile hububatların ceşitlerini tuketmek magnezyum ihtiyacının karşılanması icin iyi bir onlem olacaktır
İşleme tabi tutulmuş besinlerde magnezyum miktarları azalmaktadır Orneğin beyaz un da yapılan işlemler magnezyumu arındırmaktadır
Su da bir magnezyum kaynağıdır Ancak sert sularda magnezyum yoğunluğu fazladır Tatlı sularda bu miktar azaldığı icin genellikle gunluk alınması gereken magnezyum miktarı hesaplanırken su ile alınan magnezyum goz ardı edilir
Magnezyum eksikliği:
Seyrek gorulurSebepleri:
* Diuretik tedavileri, bazı antibiyotikler, cisplatin gibi bazı kanser ilacları magnezyumun idrarla atılımını arttırabilir Diabet ve alkol kullanımı ile de magnezyumun idrarla atılımı artar
* Malabsorbsiyon sendromu gibi bazı gastrointestinal hastalıklar, ishal, kusma magnezyum emilimini azaltabilir
Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, konfizyon, disoriantasyon, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm gibi belirtiler gorulebilir
Belenmede gunluk sebze ve meyve alımına , yeşil sebzeler yemeye dikkat edilirse ekstra magnezyum almaya gerek olmaz Ancak yukarıda sayılan hastalıklarda ve ilac, alkol kullanımında ekstra magnezyuma gereksinim olabilir
Magnezyum ve Kan Basıncı:
Magnezyum kan basıncının duzenlenmesinde onemli rol oynar Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin, sodyum ve yağdan fakir diyetle beslenenlerde kan basıncında duşmelere rastlanmıştır
Magnezyum ve Kalp Hastalıkları:
Magnezyum eksikliği kalp krizi ve inmeye sebep olabilecek metabolik hastalıklara neden olabilir Magnezyumun vucut depolarının azalması halinde kalp krizlerine neden olabilecek kalp ritm bozuklukları ortaya cıkabilir Calışmalar magnezyum alımı yuksek kişilerde inme riskinin azalmış olduğunu gostermektedir
Magnezyum ve Osteoporoz:
Magnezyum eksikliği postmenapozal osteoporoz icin bir risk faktor oluşturmaktadırBunun nedeni kalsiyum metabolizmasını etkilemesi olabilir Bazı araştırmalar magnezyum desteğinin kemik mineral dansitesini arttırdığını gosterdiyse de bu konuda daha cok araştırmaya ihtiyac duyulmaktadır
Magnezyum fazlalığı:
Diyetle alınan magnezyum sağlık acısından risk oluşturmazCunku idrar ve gaita ile atılır ancak bobreklerle ilgili hastalıklarda idrarla magnezyum atılımı azalırsa veya yaşlılarda bobrek fonksiyonlarındaki azalma ve antiasit ve laksativ kullanımına bağlı olarak magnezyum fazlalığı gorulebilir
Magnezyum fazlalığında da magnezyum eksikliğindekine benzeer belirtiler gorulecektir Zihinsel bulanıklık, mide bulantısı, ishal, iştah kaybı, kas gucsuzluğu, nefes almada gucluk, kan basıncında duşukluk, kalp atışında duzensizlik gorulebilir
h 3Magnezyumun Faydaları Nelerdir?
Magnezyum vucudumuz icin hayati bir oneme sahip olan magnezyum minerali vucutta eksik kalmamalıdır Aksi durumda magnezyum eksikliğinden kaynaklanan bazı sağlık sorunları kendini gostermeye başlayacaktır Aynı şekilde magnezyum fazlalığı da sağlık icin sorun demektirİdeal oranda vucutta bulunan magnezyumun faydaları bakın neler Vucudumuzdaki yaklaşık 2028 gr magnezyumun %60’ı kemik ve dişlerimizde, % 49’u kaslarımızda bulunur Kanda ise toplam magnezyumun % 1’i bulunmaktadır ( Serum seviyesi 1,5 – 2,1 mEqL)
Vucudumuzdaki 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonda rolu vardır Kas ve sinir fonksiyonlarının yurutulmesi, kemik gucluluğunun sağlanması, kalp ritminin duzeninin sağlanmasında rolu buyuktur Enerji metabolizması ve protein sentezinde de yer almaktadır
Gunluk Magnezyum İhtiyacı
Vucudumuz icin gereken magnezyumu gunluk diyetimiz ile alırızVucut, bu mineralin yeteri kadar alınmaması durumunda kemiklerde depo edilmiş olan magnezyumu kullanır
Stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme donemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır
Magnezyum iceren yiyecekler:
Doğada yaygın olarak bulunur; deniz suyu, kaynak suları ve tum yeşil bitkiler magnezyum taşır Magnezyum alımı gunumuzde gittikce azalmaktaır Bitkilerin taşıdığı magnezyum miktarıda hızla azalmaktadır, potasyumlu gubreler ve asit yağmurları toprağın ve neticesinde bitkilerin magnezyum iceriğini azaltmaktadır Yanlış beslenme ve sert suların yerine işlenmiş suların tuketilmesi de magnezyum alımını azaltan faktorlerdendir
Ispanak gibi yeşil sebzeler icerdikleri klorofilin yapısında magnezyum olduğu icin iyi birer magnezyum kaynağıdır Ayrıca kuru yemişler , tohumlar ve tum hububatlar magnezyum icerirlerAyrıca muz, avakado, kakao, dil balığı gibi yiyeceklerde magnezyumun onemli kaynaklarındandır
Her ne kadar magnezyum iceren yiyecekler cok ceşitli ise de tum bu yiyeceklerin icindeki magnezyum miktarları tek başlarına magnezyum ihtiyacını karşılamada yeterli olmaz Bu sebeple gun boyunca ceşitli meyve ve sebzeler ile hububatların ceşitlerini tuketmek magnezyum ihtiyacının karşılanması icin iyi bir onlem olacaktır
İşleme tabi tutulmuş besinlerde magnezyum miktarları azalmaktadır Orneğin beyaz un da yapılan işlemler magnezyumu arındırmaktadır
Su da bir magnezyum kaynağıdır Ancak sert sularda magnezyum yoğunluğu fazladır Tatlı sularda bu miktar azaldığı icin genellikle gunluk alınması gereken magnezyum miktarı hesaplanırken su ile alınan magnezyum goz ardı edilir
Magnezyum eksikliği:
Seyrek gorulurSebepleri:
* Diuretik tedavileri, bazı antibiyotikler, cisplatin gibi bazı kanser ilacları magnezyumun idrarla atılımını arttırabilir Diabet ve alkol kullanımı ile de magnezyumun idrarla atılımı artar
* Malabsorbsiyon sendromu gibi bazı gastrointestinal hastalıklar, ishal, kusma magnezyum emilimini azaltabilir
Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, konfizyon, disoriantasyon, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm gibi belirtiler gorulebilir
Belenmede gunluk sebze ve meyve alımına , yeşil sebzeler yemeye dikkat edilirse ekstra magnezyum almaya gerek olmaz Ancak yukarıda sayılan hastalıklarda ve ilac, alkol kullanımında ekstra magnezyuma gereksinim olabilir
Magnezyum ve Kan Basıncı:
Magnezyum kan basıncının duzenlenmesinde onemli rol oynar Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin, sodyum ve yağdan fakir diyetle beslenenlerde kan basıncında duşmelere rastlanmıştır
Magnezyum ve Kalp Hastalıkları:
Magnezyum eksikliği kalp krizi ve inmeye sebep olabilecek metabolik hastalıklara neden olabilir Magnezyumun vucut depolarının azalması halinde kalp krizlerine neden olabilecek kalp ritm bozuklukları ortaya cıkabilir Calışmalar magnezyum alımı yuksek kişilerde inme riskinin azalmış olduğunu gostermektedir
Magnezyum ve Osteoporoz:
Magnezyum eksikliği postmenapozal osteoporoz icin bir risk faktor oluşturmaktadırBunun nedeni kalsiyum metabolizmasını etkilemesi olabilir Bazı araştırmalar magnezyum desteğinin kemik mineral dansitesini arttırdığını gosterdiyse de bu konuda daha cok araştırmaya ihtiyac duyulmaktadır
Magnezyum fazlalığı:
Diyetle alınan magnezyum sağlık acısından risk oluşturmazCunku idrar ve gaita ile atılır ancak bobreklerle ilgili hastalıklarda idrarla magnezyum atılımı azalırsa veya yaşlılarda bobrek fonksiyonlarındaki azalma ve antiasit ve laksativ kullanımına bağlı olarak magnezyum fazlalığı gorulebilir
Magnezyum fazlalığında da magnezyum eksikliğindekine benzeer belirtiler gorulecektir Zihinsel bulanıklık, mide bulantısı, ishal, iştah kaybı, kas gucsuzluğu, nefes almada gucluk, kan basıncında duşukluk, kalp atışında duzensizlik gorulebilir
h 3Magnezyumun Faydaları Nelerdir?