menenjiyomlar (meningiomlar) nedir? Nasıl tedavi edilirler?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Tarif ve Umumî Haberler: Menenjiyomlar, dimağın araknoid zarından köken alan, umumide selim davranışlı dimağ tümörleridir. Tüm dimağ tümörlerinin yaklaşık dörtte birini oluşturan meninjiyomlar, her yaşta görülmekle birlikte, orta yaşlı hatunlarda erkeklere orantıyla iki kat ziyade görülür.

Nedenleri:Yakın devirde yapılan araştırmalarda, tümör gelişimini baskılayıcı nitelikte olan NF2 geninin DNA içindeki her iki kopyasının da işlev dışı kalmasının meninjiyomların oluşumunda merkezi bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte, bu tip tümörlerin oluşumundan sorumlu olabilecek tümör kök hücrelerinin elde edilmesine yönelik araştırmalar hala devam etmektedir (Serdar Baki Albayrak, Peter Black, The Origin of Meningiomas, Chapter 3, MENINGIOMAS, A Comprehensive Text). Dışarıdan alınan kadınlık hormonu takviyesi ve gebeliğin, meninjiyomların büyüme suratını arttırdığına dair yayınlar vardır. Baş travmalarının, kafatasına ve dimağa uygulanan radyasyonun da menenjiyom oluşumuyla bağlantısı gösterilmiştir.

Tipleri ve Tümör Davranışı:Yerküre Sıhhat Örgütünün 2000 yılındaki düzenlenmesine nazaran, menenjiyomlar, histopatolojik olarak 1. Radde (selim, %80), 2. Kademe (atipik, 15%) ve 3. Nokta (habis, 3-5%) olmak üzere üç kümeye ayrılırlar. Selim olan küme içerisinde esas; meningotelyal, fibröz ve bu ikisinin karışımı olan tiple birlikte, mikrokistik, lenfositik, metaplastik, sekretuvar, psammomatöz ve anjiyomatöz alttipler bulunur. Selim olan bu öbekte cerrahi sonrası hayat uzunluğu nüks orantısı %5 ila 25 arasında değişmekte olup, çıkarılamayan tümör doku hacmi ile nüks orantısı arasında bağlantı vardır. 2. Kademe ise kordoid, berrak hücreli ve atipik menenjiyomlardan oluşur. Bu kümedeki tümörlerin uzun periyot nüks nispetleri %30-50 arasındadır. Papiller, rabdoid ve anaplastik menenjiyomlar ise 3. Aşama küme içerisinde mahal alan ve hep nüks eden habis tümörlerdir. Menenjiyom tümör dokusunda kadınlık hormonu progesteronun bağlanma konumunun olmaması, tümör bölünme suratının yüksek olması (Mikroskop altındaki 10'luk büyütmede her 16 mm2'lik ortamda 6'dan çokça bölünen hücre olması) ve anaplastik tipte meninjiyom varlığı hayat mühletini olumsuz yanda etkileyen faktörlerdir.

Tedavi:Menenjiyomlarda birinci tedavi yol, mikrocerrahi yaklaşımdır ve hastada hiç yahut minimal işlevsel-yapısal kayba neden olan radikal total tümör çıkarımı planlanır. Birinci cerrahide, mümkünse menenjiyomun yapıştığı dimağ dış zarı olan duranın da büsbütün çıkarılması amaçlanmalıdır. Atipik ve habis menenjiyomlarda, tedavi şemasına, cerrahi sonrası Radyoterapi ve/veya kemo-hormonal tedaviler de eklenmektedir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt